T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 26 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Suni gündemler en büyük darbeyi istikrara vuruyor

Türkiye'nin 1991-2001 yılları arasında 300 milyar dolar faiz rantı ödediğine dikkat çeken MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, istikrarı bozma amaçlı sanal gündemlerin sona ermesini istedi.

Son aylarda istikrarsızlığı teşvik edici sanal gündem oluşturulduğunu belirten Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, Türkiye'nin istikrarsızlık nedeniyle 1991-2001 döneminde 300 milyar dolar faiz rantı ödediğini söyledi. Türkiye Sanayi ve Sevk İdare Enstitüsü'nde (TÜSSİDE) düzenlenen MÜSİAD Genel İdare Kurulu toplantısında konuşan Bolat, Göztepe'de cami yapımı, olmayan içki yasağı, imam-hatip liseleri ve başörtüsü tartışmalarının suni şekilde istikrarı bozmak için siyasi müdaha-leye araç olarak gündeme getirildiğini ifade ederek şunları söyledi:

KAYBEDEN TÜRKİYE OLUYOR

"Türkiye 1991-2002 arası dönemde 300 milyar dolar faiz rantına harcadı. Bu dönemde ülkenin yüzde 40 fakirleşmesine neden olan siyasi istikrarsızlık sürecini yeniden başlatma çabalarını esefle karşılıyoruz. Bu durumdan sadece belirli çıkarları olan ve rantları kesilen çevreler medet umabilirler. Unutmayalım ki 2001 yılındaki milli gelirimiz 143 milyar dolar ve kişi başı milli gelir 2140 dolar iken 1991'deki toplam milli gelir 159 milyar dolar ve kişi başı gelir de 2621 dolar oldu. Yani 2001'deki rakam 1991'den daha daha geride idi. İrlanda, İspanya, Çin ve Güney Kore gibi ülkeler bu dönemde milli gelirlerini 2.5 kat artırıken Türkiye koca bir 10 yılı kaybettiği gibi 10 yılın da gerisine düşmüştür" diye konuştu.

Bolat, kurumlar vergisinin indirilmesinin sevindirici bulduklarını ancak yatırım indirimlerinin kaldırılmasından memnun olmadıklarını söyledi.

'YATIRIM İNDİRİMİ İÇİN ÖNERİDE BULUNDUK'

Başbakan'a, Maliye Bakanı'na ve Gelir İdaresi Başkanı'na MÜSİAD'ın yatırım indirimi konusundaki önerisini sunduklarını belirten Bolat, 2003'teki sisteme dönülerek teşvik belgeli olmak kaydıyla yatırım indirimleri sağlanması gerektiğini böylece, şirketlerin yatırım indirimini suistimal etmesinin de önüne geçileceğini söyledi. Yatırım indiriminden KOBİ'lerin yararlanamadığını da hatırlatan Bolat, bu indirimden kurumlar vergisine tabi olan 9 bin civarında büyük şirketin yararlanabildiğini dile getirdi.

2006 yılı KOBİ'leri destekleme yılı olmalı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'in (KOBİ) 2006 yılında sıkıntısız bir yıl geçirmesi için devletin gerekli desteğin sağlanması gerektiğini söyleyen Ömer Bolat "2006 yılı KOBİ'leri destekleme yılı olmalı. Ancak herşeyi devletten beklemek de olmaz. Bizlerde çözüm üretmeliyiz" dedi. Bolat ayrıca, küçük esnaflar için hipermarket düzenlemelerini öngören tasarının da bir an önce Meclis'e havalesini istediklerini kaydetti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi