T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 26 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Karşılıklı fişlemişler

YÖK binasında, YYÜ öğretim üyelerinin özel hayatları hakkında Yücel Aşkın ve Kemal Gürüz imzalı fişler ortaya çıktı. Fişlerde, akademisyen eşlerinin beyaz başörtüsüne kadar varan özel bilgilere yer verildi

Yakup
Bulut

Yükseköğretim Kurulu binasında saklanan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyelerinin özel hayatları hakkında tutulmuş fişler ortaya çıktı. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği fişlerde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün imzaları var. Kemal Gürüz'ün fişlerinde öğretim üyelerinin kimlerin akrabaları olduğu ve hangi siyasi görüşlere yakın oldukları belirtilirken, Aşkın imzalı fişlerde bazı öğretim üyelerinin eşlerinin başörtü renklerine kadar ayrıntılara inildi.

GÜRÜZ: EŞİ NEDEN ÖRTÜLÜ?

13 Ağustos 2001 tarihinde Rektör Aşkın'a "konunun incelenmesi" ricasıyla elindeki fişleri gönderen Gürüz, aralarında Aşkın'ın değer verdiği kişilerin de bulunduğu atamalar hakkında değerlendirme istedi. Gürüz'ün 6 sayfalık fişinde Aşkın'ın danışmanı Doç. Dr. Yakup Akgül'ün eşinin çarşaflı olduğu ancak, birkaç aydır türban takmaya başladığı belirtildi. Aşkın'ın genel sekreter, daire başkanları ve danışmanlarının yönlendirmesiyle "Kürtçü" kişileri idari görevlere getirdiği anlatıldı. Halen Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki "çete" davasında Aşkın'la birlikte yargılanan YYÜ Genel Sekreteri Işık Tepe hakkında da, "PKK yanlısı" YYÜ Öğrenci Derneği'nin birinci olağan kongresine katıldığı notu yer aldı.

'BUNLAR KÖTÜNÜN İYİSİ'

Aşkın da, hazırladığı fişte özel hayatlarının ayrıntılarına girerek, atamalarını, "kötünün iyisi" olarak savundu. Aşkın, "Görevin ilk bir yılında manevra alanım çok dar olarak ve çoğu kez zaman kazanmak amacıyla idari görevlere 'kötünün iyisi' getirilmek zorunda kalınmıştır. Üniversiteyi iyi tanıdığım için uzun vadeli bir plan yapılmış ve bu plan uyarınca adım adım yol alınmaya başlanmıştır" dedi.

Doç. Dr. Yakup Akgül hakkında Aşkın, "Akgül'ün eski rektör Prof. Dr. Şen'den çok Prof. Dr. Andiç ile yakın ilişkilerinin olduğu, eşinin köy kökenli ev kadını olması nedeni ile beyaz bir başörtüsü taktığı, hiçbir zaman çarşaf giymediği, radikal islamcı ve Kürtçü düşüncelere sahip olmadığı bilinmektedir" diye yazdı. Aşkın, Genel Sekreter Işık Tepe ile ilgili gelen "PKK yanlısı" fişine ise "En güvenilir kişi" fişi ile karşılık verdi. Aşkın şöyle yazdı: "Işık Tepe hiçbir dönemde hiçbir radikal ve bölücü faaliyete sıcak bakmamış, hep karşısında olmuş bir kimliğe sahiptir. YÖDER'in kongresine başka öğretim üyeleri ile birlikte durumu izlemek ve tarafıma rapor sunmak üzere benim tarafımdan görevlendirilmişlerdir..."

ESKİ REKTÖRÜ DE FİŞLEMİŞ

Yücel Aşkın, eski rektör Prof. Dr. Cengiz Andiç hakkında, "idareci nitelikleri yok ve içki bağımlısı" derken, onun dönemine de dayanan şu notları tuttu: "Andiç İslamcı Prof. Şen'in dahi asaleten atamadığı Prof. Dr. Dursun Odabaş'ı asaleten atamıştır. Rektör yardımcılıklarına Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam ve Prof. Dr. Hüseyin Karadağ'ı getirmiştir.

Daha sonra türban yürüyüşüne katıldığı için üniversiteden atılan Dursun Odabaş'ın veda yemeğine İslami giyim tarzı ile katılmış ve Yönetim Kurulu toplantılarında Prof. Odabaş, Uluçam ve Karadağ üçlü bir ittifak oluşturmuşlardır. Karadağ'a gelince içlerinde en hesaplı ve kolayca kılık değiştiren bir kişiliğe sahiptir."

Rektör Aşkın'ın fişlerinde dikkat çeken bir başka not da kendisinden önceki rektörün zamanında verilen akademik kadro ilanları hakkındaki suçlayıcı ifadeleri oldu. "Genel Sekreter Salih Mercan ve Prof. Dr. Hüseyin Karadağ tarafından düzenlenen akademik kadro ilanlarında 'Alman Dili ve Edebiyatı' ile 'Tarih' bölümlerinde araştırma görevlisi olabilmek için 'Beden eğitimi ve spor bölümü' mezunu aranmıştır ve belgeleri tarafımdadır" diyen Aşkın, devam eden davada aynı tür usülsüz akademik kadro ilanları vermekle suçlanıyor. Van Cumhuriyet Savcısının iddianamesinde Aşkın'ın, hiç öğrencisi olmayan Arkeoloji bölümüne 14 öğretim elemanı aldığı, üst yöneticilere yakın olan 53 kişiyi daha iyi konuma getirdiği belirtildi. Aşkın'ın eşi Oya Aşkın'ın 2 yeğeninin üniversiteye alındığı kaydedilirken, radyoloji bölümüne alınacak kişi için Ziraat Fakültesi Zooteknik mezunu olma şartı koyulduğu ve bu şartı taşıyan Aşkın'ın öğrencisinin bölüme alındığı belirtildi.

Gürüz'ün fişlerinde ABD'de doktoraya giden Yrd. Doç Dr. Bünyamin Söğüt'ün ABD'de dini bir tarikata üye olduğu notu yer alırken, Aşkın, kimin ABD'de dini tarikata üye olduğunu bilmeyebileceğini belirtti. Aşkın, Söğüt'ün kendisi gibi radikal görüşleri savunan yirmiye yakın araştırma görevlisi ile birlikte doktora yapmak üzere gönderildiğini, sorumlusunun o dönemde YÖK Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Sağlam olduğunu ve ondan sorulması gerektiğini kaydetti.

Aşkın, kendi imzaladığı ve 28.8.2001 tarihinde Gürüz'e yolladığı fişin sonuna sitemli bir özel not da ise "1961 yılından bu yana devlet hizmeti yapan, cumhuriyetin temel ilkelerini daima ve her koşulda savunan biri olarak hiç bu kadar onurumun ayaklar altına alındığı bir süreci yaşamadım mürteci, bölücü ve vatan haini olmadığımı kanıtlamaya çalışmadım" ifadelerine yr verdi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi