T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 26 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İhsan DENİZ

Hece'de, 'Şiir geri mi çekiliyor?'

Hece dergisi, 2006 dosyalarını "şiir"e ayıracağını kaydediyor: Ne diyelim; doğrusu, bir edebiyat dergisi için 'normal' ve 'doğal' sayılsa da, Hece için 'iyi' ve 'yerinde' bir tercih! Bu girişim, daha önce bu sütunda dile getirdiğimiz ve Hece'nin şiir alanında ihtiyaç duyulan, arzulanan bir sıçrama için yeni/yenilikçi yaklaşımları benimsemesi gerektiği yönündeki bakış açımızı teyit eder görünüyor. Öte yandan, söz konusu tavrın dergiye nasıl bir 'açılım', 'zenginlik' ve 'vizyon' katacağını zamanla göreceğiz elbette.

Bu babtan olarak, Hece'nin aralık (108.) sayısı, "Şiir geri mi çekiliyor?" başlıklı dosya konusuna ayrılmış. Başlığı görünce, çeşitli zamanlarda karşımıza çıkarılmakla birlikte, esasen son dönemlerde kimi çevrelerin tipik algılama sorununu içeren ve şiirin varlığına/varoluşuna dair poetik/estetik olmaktan ziyade popüler, arsız ve dolayısıyla tüketim yanlısı o tuhaf yaklaşım öbeklerini hatırladım ister istemez.. Ve açıkçası, Hece dergisi adına, bu başlık altında bir soruşturma dosyası hazırlamanın günümüz şiirini ve şiir dünyasını nasıl ve ne tür bir 'uyarıcılık' işleviyle yönlendireceğini pek de anlamlandıramadım. Ayrıca, 'zamanlama' ve 'öncelik taşıma' bağlamında, "Şiir geri mi çekiliyor?" sorusunu, sadece ve sadece yakın dönemdeki o bildik polemiklere/tartışmalara komşuluk etmekten ve bu anlamda havanda su dövmekten başka bir yarar getirmeyeceğine inandığımdan, açıkçası 'gereksiz' bulduğumu ifade etmeliyim.

Oysa yanılmışım: Dosya soruşturmasına gelen ve sayfalar süren kimi cevaplara bakınca, bazı arkadaşların bu hususta oldukça 'dolu' olduklarını gördüm! Meğer, eteğindeki taşları dökmek için böyle bir fırsat bekleyenler de varmış aramızda!

Ne olursa olsun, verilen cevapların pek çoğunda açıkça ya da zımnen, "Şiir geri mi çekiliyor?" sorusunun, bütün handikaplarına rağmen günümüz şiirinin içinde bulunduğu durum karşısında esasen 'sorulmaması gereken bir soru' olduğu hususuna çeşitli vurgular mevcuttu.

Bu arada dikkat çekmek istediğim bir şey var: Hece, "Şiir geri mi çekiliyor?" sorusunu ve dolayısıyla bağlamını bir dosya konusu yapacak kadar kayda değer buluyor ve mühimsiyorsa eğer, bu soru karşısında 'kendi duruşunu' da sergilemeliydi bana sorarsanız. Dergiyi bu soruya yönlendiren 'saikler' nelerdir, bilmeye hakkımız var, diye düşünüyorum. Öte yandan, söz konusu sorunun işlenmesi, değerlendirilmesi için şairlerden cevap beklendiğine göre, örtük de olsa, Hece'nin, 'şiir geri çekiliyor' tezine yakın durduğu gibi bir izlenim bizi bekliyor demektir. Acaba böyle mi, değil mi? Okuyucu olarak bunu anlamak zorundayız.. Böyle durumlarda, Hece, 'taraf' olmaktan çekinmemeli!

Daha yakın zamanlarda tartışıldığından olsa gerek, bana göre, şiirin geri çekilip çekilmediği veya can çekişip çekişmediği gibi meseleler yeni, kuşatıcı, alan açıcı, denge ve hiza sağlayabilecek ve dolayısıyla hararetli tartışmalarla şiir gündemini meşgul edebilecek yaklaşım biçimleri olmaktan hayli uzak.

Bu bakımdan, Hece'nin 2006'da oluşturacağı şiir dosyalarını daha işlevsel, daha dinamik, daha verimli, kurucu, zenginleştirici, hedef tayin edici, dahası şiir dünyasına zemin kazandırabilecek şekilde hazırlamasında sonsuz yarar var.

Hece, gerek içten ve sahici bakışıyla, gerek potansiyel enerjisiyle, gerekse oluşturduğu 'çevre' birikimiyle bunu başarmalı/başarabilir..

Şahsen, başlıktaki virgülün ortadan kalkmasını hiçbir zaman istemem!..

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi