T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 25 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Erbil Türkiye'de ilk vaka

'Mehmet Ali Erbil'in kriz anında tansiyonu düşüyor ve vücudunda şişmeler başlıyor. Erbil'in tedavi masrafları ayda 10-12 bin dolar arasında değişiyor'

Alman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka, ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil'in 'kaçış sendromu' adlı hastalığının isim babası. Sağlıklı hayata dair araştırmaları olan Kayuka ile sağlık üzerine sohbet ettik.

Sağlıklı bir hayatın sırrı nedir?

Sağlıklı bir yaşamın sırrı genetiktir. Aileden aldığımız riskleri-miz çok önemli, onun dışında yaşam tarzımız, beslenme tarzımız ve çocukluğumuzdan bu yana geçirmiş olduğumuz hastalıkları sayabiliriz.

Vitaminler hayatımız için ne kadar önemli?

Vitamin son yıllarda abartıldığı kadar önemli bir şey değil. Zaten biz normal beslenmeyle birlikte gereken bütün vitaminleri alıyoruz. Vitamin tabletleri almamıza hiç gerek yok.

Sağlıklı beslenmenin yanında vitamin takviyesi yarar sağlamıyor mu?

Eğer sağlıklı besleniyorsak hayır. Yeteri kadar sebze-meyve yiyorsak, yeteri kadar protein alıyorsak, biz normal vitaminleri zaten alıyoruz. Yani ekstradan normal beslenen bir kişinin vitamin almasına hiç gerek yok. Çok sigara içiyorsanız, alkol tüketiyorsanız bu tür insanların vitamin alması faydalı olabiliyor. Menopoza giren bir insanın da D vitamini alması gerekiyor.

Sağlığımız için olmazsa olmaz besinler var mı?

Olmazsa olmaz gıdalar temel gruplar halinde proteinler, belirli miktarda karbonhidratlar ve yağlardır. Gıdadan önce su, vücudumuz için çok önemlidir. Günde en az 1.5-2 litre su tüketmemiz gerekiyor. Terlemenin sık olduğu dönemlerde veya hastalık dönemlerinde bu miktar artırılabilir. Onun dışında temel gıdalar bakımından proteinler açısından günde belirli miktar et, süt, yumurta almamız gerekir. Her ne kadar bunlar kolesterol için zararlı olsalar da, ciddi sorunlarımız yoksa belirli oranlarda almamız gereken gıdalardır. Özellikle koyu ekmekler ve kepekli ekmekler, sağlığımıza ve sindirim sistemimize çok yararlıdır.

Kalp hastalığı riskimizi nasıl azaltabiliriz?

Kalp hastalıkları için dünya sağlık örgütünün saptamış olduğu risk faktörleri var. Bir, ailesel faktörü değiştiremiyoruz. Diğer faktörler ise sigara... Sigaradan kesinlikle uzak durmamız, kolesterol seviyemizi dengede tutmamız gerekiyor. Özellikle zararlı kolesterolümüzü düşürüp (LDL ), faydalı kolesterolümüzü (HDL) artırmamız gerekiyor. Faydalı kolesterolümüzü arttırmak için kesinlikle egzersiz yapmamız gerekiyor. Egzersiz dışında iyi kolesterolü arttıran başka bir şey yok.

Kalbe birebir iyi gelen bir besin gerçekten var mı?

Kanı sulandırması açısından soğan, sarımsak ideal besin. Bu bitkiler kanı sulandırıyor. Özellikle keten tohumunun kolesterolü düşürme gibi ciddi faydaları var. Bu kesinlikle bilimsel olarak ispatlandı. Bu yüzden keten tohumunu günde bir kaşık tüketmek faydalı.

C vitaminin fazlasının zararlı mı?

C vitamini suda eriyen vitaminlerden olduğu için fazlası idrarla atılır. Ama çok fazla alınması çocuklarda bazen zararlara yol açar.

Doğru beslenmenin kuralı nedir?

Günde üç öğün değil 4-5 öğün gıda almak daha doğru. Ara öğün almalıyız. Kesinlikle midemizi uzun süre boş bırakmamamız gerekiyor. Daha çok kepek ekmeği tercih etmemiz, mümkün olduğunca katı yağlardan uzak durup, sıvı yağlar ve özellikle zeytinyağını kullanmamız gerekiyor. Haftada bir kez kırmızı et yiyebiliriz. Bol yeşillik ve salata yemek, su tüketmek faydalı. Sağlıklı bir hayat için egzersiz çok önemli.

Hastalık kriz halinde geliyor

Siz genellikle ünlülerin hekimisiniz, kimler size geliyor?

Bazı hastaları sık takip ediyorum. En sık diyalogda olduğum Mehmet Ali Erbil'dir. Rahmetli Fahrettin Aslan'ı da diyabet yönünden takip ediyordum. Emel Sayın'la da bir süre ilgilenmiştim. Genel kontrolden geçmişti. Ama hiçbir sağlık problemi yoktu. Hamdi Alkan ve Okan Bayülgen var rutin kontrollere gelen.

Peki Mehmet Ali Erbil'in hastalığı tam anlamıyla nedir?

Doktorların henüz anlamadığı bir hastalık. Ben Türkçe'ye 'kaçış sendromu' olarak çevirdim.

Nedir bu, 'Kaçış sendromu'?

Proteine bağlı olarak vücudun normalde mevcut olan damar içiyle damar dışı arasında bir kontrol mekanizması var. Yani bizim damarımızın içinde dolaşan kanın içerisindeki elementlerin, bütün kan hücrelerinin, proteinlerinin hepsinin bir dengesi var ve bu denge damar içerisinde tutuluyor. Bir kısmı ihtiyaç doğrultusunda damar dışına çıkarılıyor. Yani hücreler arasında dolaşıyor veya hücrelerin içine giriyor. Burda ise bu kontrol mekanizması bozuluyor. Bu hastalıkta ve bütün damar içinde bulunması gereken sıvı ve elementler damar dışına kaçıyor. Bu yüzden buna kaçış sendromu diyoruz. Bu hastalık kriz halinde geliyor.

Pahalı bir tedavi mi?

Evet. Aşağı yukarı ayda 10-12 bin dolar. Bizim kullandığımız ithal edilen bir ürün.

Kriz esnasında neler oluyor?

Kriz esnasında tansiyon düşmeye başlıyor. Sıvı, damar dışına çıktığı için vücutta şişmeler başlıyor.

Yüzde yüz iyileşme yok mu?

Şimdilik bir iyileşme söz konusu değil. Türkiye'de yayınlanmış bir ilk vaka.

Şarkıcı Esra Balamir'in hastalığının meçhul olduğu yazıldı. Onu da mı siz keşfettiniz?

Bezelerden biyopsi aldık. Sonuçta tüberküloz çıktı. Ama bu bildiğimiz akciğer veremi değil. Bu farklı beze tüberkülozu. Şu anda tedavi altında.

Ihlamur soğuk algınlığına faydalı mı?

Ihlamurun vücut direncini arttırma özelliği var. Solunum yollarını yumuşatıcı özelliği de var. Yani solunum yollarını nemlendiriyor ve öksürüğü hafifletiyor. Ancak bu bazen zararlı da olabiliyor. Çünkü enfeksiyon bakteriyelse ve ciddi bir enfeksiyon varsa, sıcak, enfeksiyonun artmasına sebep oluyor. Bu gibi şeyleri ılık içmeyi tavsiye ediyoruz.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi