AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Esad'ı kurtarma OPERASYONU

Hariri suikastiyle ilgili BM raporu tamamlandı. Raporda Esad'ın kardeşi ve eniştesi suçlanıyor. Ancak raportör hala Şam'da. Son pazarlıklar yapılıyor. Araplar, Esad'a Kaddafi modelini önerdi

  • BERCAN TUTAR
    İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debkafile adlı internet sitesi, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri ile ilgili BM raporunun tamamlandığını, raporda, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın kardeşi Mahir ile eniştesi Asef Şevket'in suikaste karıştığına ilişkin kanıtlara rastlandığını duyurdu. Aynı kaynak, Esad'ın kendini kurtarmak için kardeşini ve eniştesini teslim edebileceğini iddia etti.

    Şam'ın ölümcül hataları

    Bu raporla birlikte, Amerika'nın Soğuk Savaş sonrasında devreye soktuğu İran ve Irak'a yönelik çifte kuşatma stratejisinin önündeki en önemli engellerden biri olan Suriye'ye yönelik baskılar daha da ağırlaşacak. ABD, Irak, İran ve Suriye triosuna yönelik ilk harekatını Irak'a yaptı. Saddam'ın devrilmesinden sonra ise İran ve Suriye'ye yönelik kuşatmaya hız verdi. İran'a karşı AB'nin desteğini arkasına almada bir hayli zorlanan ABD, Suriye konusunda daha başarılı bir tecrit politikası izledi.

    Bunda Şam'ın yaptığı ölümcül hatalar önemli bir paya sahip. Suriye'yi yalnızlaştırma politikası geçen Şubat ayında Hariri suikastiyle doruk noktaya ulaştı.

    Esad'dan geç gelen atak

    Olaydan sonra ABD ve Fransa, Suriye'yi sanık sandalyesine oturttu. Lübnan'da Hariri'den sonra çok sayıda Suriye karşıtı öldürüldü. Parmaklar yine Şam'ı gösterdi. Hariri suikastini araştıran BM ekibinin Suriye'yi suçlayacak bazı kanıtlara ulaştığı iddiası Şam'ı tam bir darboğazın eşiğine getirdi. Esad'ın, 177 liderin katıldığı son BM zirvesine tutuklanmaktan korktuğu için gitmediği yorumları bile yapıldı. Esad, rapor Güvenlik Konseyi'ne gelmeden atağa geçti. Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Esad için ABD'ye Kaddafi modelini önerdi. BM raportörü hala Şam'da. Son pazarlıklar yapılıyor. Ancak ABD ikna edilmiş değil. Esad'ın İran ve Rusya ile flörtü sürüyor.

    ABD Esad için İsrail'e danışıyor

    İsrailli meslektaşları ile bir araya gelen Amerikalı diplomatlar Şam'da muhtemel bir rejim değişikliğinde Devlet Başkanı Esad'dan sonra kimin yönetime geçeceğini konuştu. İsrail gazetesi Haaretz'de yayınlanan habere göre, ABD'liler bölgenin istikrarını bozmayacak birinin arayışı içindeyken İsrail, Hariri suikastiyle ilgili BM raporunun sonucunu bekliyor. İsrail, raporda Suriye'nin suçlanması halinde Esad rejiminin ayakta durmakta zorlanacağı görüşünde. Haberde ayrıca, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Suriye'yi Hizbullah'ı kullanarak çekildiği Lübnan'da kontrolü yeniden ele geçirmekle suçladığı da belirtiliyor.

    Kanıtlara ulaşıldı iddiası

    Debkafile sitesi, istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, BM raporunda Esad'ın kardeşi Mahir Esad, eniştesi Asef Şevket, Suriye İçişleri Bakanı General Gazi Kenan ile Suriye Özel İstihbarat birimi şefi General Rusum Gazali'nin Refik Hariri suikastine karıştığına dair kanıtların yer aldığını iddia etti.



  • 5 Ekim 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED