AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Rakipler çekildi Erdemir OYAK'ın

Erdemir'in yüzde 49.2'lik hissesi 2 milyar 960 milyon dolara, imtiyazlı olarak piyasada faaliyet gösteren OYAK'ın oldu.

Erdemir'in yüzde 46.12'lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin ihalede en yüksek teklif 2 milyar 770 milyon dolar ile OYAK'tan (Ordu Yardımlaşma Kurumu) geldi. Türkiye Kalkınma Bankası'na ait yüzde 3.17'lik hisseyle birlikte OYAK, Erdemir'in yüzde 49.2'lik hissesi için 2 milyar 960 milyon dolar ödeyecek. İçinde 9 kuruluşu barındıran Türkiye'nin çelik devi Erdemir için çok daha yüksek fiyat bekleniyordu.

Koç Holding CEO'su Bülent Özaydınlı, Tüpraş'ı aldıktan sonra basın toplantısında OYAK'ın imtiyazlı bir statüde olduğunu hatırlatarak "Farklı kanuni statüde olan ve farklı bir biçimde vergilendirilen kurumların karşılaştırılmasının yapılabilmesi için önce tüm verilerin şeffaflıkla ortaya konularak aynı baza getirilmesi gerekir" demişti.

Uzmanlar, 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu çerçevesinde çalışan OYAK'ın ilgili kanun çerçevesinde birçok vergi muafiyetinden yararlandığını belirtiyorlar. İhalede teklifler dolar cinsinden ve peşin fiyat esasına göre alınırken, alıcının vadeli seçeneği tercih hakkı da bulunuyor. Vadeli seçenekte alıcı, ihale bedelini, yüzde 50 peşin, yıllık yüzde 7 dolar faizi ile birlikte, iki yılda eşit taksitlerle ödeyebilecek. ANKARA

Çelik devleri çabuk pes etti

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş'ın Komisyon Başkanlığı'nda gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmelerine 6 firma ya da konsorsiyum katıldı. İhalede, elemesiz yapılan yazılı turun ardından birinci elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Nurol-Limak-Özaltın-Alkol Pazarlama Ortak Girişim Grubu ve Rus Severstal elenirken, bu turdaki en yüksek fiyat 2 milyar 400 milyon 500 dolar olarak açıkladı. Elemeli ikinci yazılı turda da en düşük teklif sahibi İngiliz Mittal SteelCompany N.V. firması ihale dışında kaldı. Bunun ardından 2 milyar 650 milyon dolar başlangıç,

10 milyon dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın birinci sözlü turunda fiyat 2 milyar 670 milyon dolara çıkarken, Fransız Arcelor ara istedi ve daha sonra ihaleden çekildiğini açıkladı. Açık artırmanın üçüncü turunda NLMK, dördüncü turda da Ereğli Ortak Girişim Grubu çekildiğini açıkladı. Böylelikle Erdemir ihalesi için en yüksek teklifi 2 milyar 770 milyon dolar ile OYAK vermiş oldu. İhale teknik olarak sonuçlanırken, sonuç Rekabet Kurumu'nun görüşünü müteakip Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayına sunulacak.



5 Ekim 2005
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED