AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Dünya basınının gündemi yine Türkiye

 AB'nin sınırları yeniden çizildi
İngiltere: Independent, "Avrupa kıtasının İslam dünyasıyla olan sınırı yeniden çiziliyor'' dedi. Gazete, ABD'nin de devreye girdiğini belirterek, "Sadece ABD'nin müdahalesinin bile, bu üyeliğin ne kadar sınırları aşan bir etkiye sahip olduğunu göstermeye yetti'' ifadesini kullandı. The Times da "Türkiye korkularının temeli bulunmadığını" belirtilerek, AB'nin, Türkiye'yi Avrupa'ya kazandırmak için eline geçen bu fırsata dört elle sarılması gerektiği kaydedildi.

 Cennete mi, cehenneme mi
Yunanistan: Eleftheros Tipos, "ABD vizesiyle AB bileti" başlıklı haberinde, Türkiye'nin AB biletini aldığını, ancak bu yolculuğun cennete mi yoksa cehenneme mi götüreceğini bilmediğini kaydetti. Ta Nea ise, Rumların uluslararası teşkilatlara girişini, Ankara'nın veto etme hakkının korunmasının, Yunan tarafının "armağanı" olduğu yorumunda bulundu. Türkçe "Hoş geldin ama yavaş yavaş" manşetiyle çıkan Eleftherotipiya da, bu sefer ne Viyana ne de başka bir Avrupa başkentinin Türkiye'yi engelleyemediğini yazdı.

 Erdoğan'ın kişisel başarısı
Almanya: Bild gazetesi, Avusturya'nın, Viyana kuşatmasından bu yana yeniden Hıristiyanlık alemini Müslüman akımına karşı koruma duygusuna kapıldığını yazdı. Berliner Morgenpost gazetesi, Başbakan Erdoğan'ı "Her zaman yeniden ayağa kalkan adam" olarak nitelendirerek, Erdoğan'ın, yaşantısı boyunca aldığı her darbeden sonra yeniden başarılı bir şekilde ortaya çıktığını yazdı.

 AB'nin en büyük ülkesi olacak
ABD: New York Times gazetesi, Türkiye'nin nüfusunun 70 milyon olduğunu, ancak üyeliğinin gerçekleşeceği tarihe kadar nüfusunun, AB'nin en büyük nüfusuna sahip Almanya'yı geçeceğini vurguladı ve "Türkiye, bugünkü AB yasalarına göre AP'de en fazla sandalyeye sahip ülke haline gelecek" diye yazdı.

 Uzun bir bilek güreşi
İtalya: La Repubblica gazetesinin "AB kapılarını Türkiye'ye açtı'' başlığıyla verdiği haberde, "Uzun bir bilek güreşi ve ABD'nin baskıları neticesinde AB'ye tam üyelik müzakereleri başlatıldı'' denildi. Corriere della Sera gazetesi de pazarlıklar sırasında ABD'nin de önemli bir rol oynadığını savundu.

 İmtiyazlı ortaklık yine gelebilir
The Economıst: "Geç olması, hiç olmamasından daha iyi" diye yazan dergi, Avusturya'nın, dönem başkanlığını ocak ayında devralmasıyla, "imtiyazlı ortaklık" konusunu tekrar gündeme getirebileceğini yazdı. The Economist, Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin en güçlü adaylarından Sarkozy ve Almanya'da şansölye adayı Merkel'in de bu konuda Avusturya'yı destekleyeceğine dikkat çekti.

 Osmanlı'nın yapamadığını yaptılar
Arap Basını: Londra'da yayınlanan el Hayat gazetesi, "Türkler, ataları Osmanlının yapamadığını yapıp, zorlu bir haftanın sonunda Viyana surlarını aşmayı başardı" dedi. Londra'da yayınlanan Şark el Avsat yazarlarından Ali İbrahim, Türkiye'nin üyeliği durumundan Türkler istifade etse de asıl AB'nin Ortadoğu pazarına açılacağını belirtti.



5 Ekim 2005
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED