AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Sezer'e aynen iade

Cumhurbaşkanı Sezer, yeni TCK'nın yurtdışında işlenen suçlarla, kursları düzenleyen maddeleri veto etti. TCK'nın 263. maddesinde değişiklik Meclis tarafından Sezer'e aynen iade edilecek.

  • BİLAL ÇETİN / ANKARA
    Cumhurbaşkanı Sezer, TCK'da değişiklik yapan yasanın, yurtdışında suç işleyenlerle ilgili 3'üncü maddesini 'hukuk devleti ve eşitlik ilkesine bağdaşmadığı' gerekçesiyle, 29'uncu maddesini de yasaya aykırı Kur'an kurslarının özendirilip çalışmalarını sürdürmesine olanak sağlandığı gerekçesiyle veto etti. Veto edilen 263. maddenin Köşk'e aynen iade edileceği belirtilildi.

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapan 5357 sayılı "Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un yayımlanmasını uygun bulmayarak, kısmen iade etti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, yasanın 3 ve 29. maddelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce bir kez daha görüşülmesini istedi.

    "Yasaya aykırı eğitim kurumlarının açılıp işletilmesi özendirilmekte ya da çalışmalarını sürdürmesine olanak sağlanmaktadır" denilen gerekçede, "Devletin görevi yasalara aykırı eğitim kurumlarını yaşatmak değil, temelli ortadan kaldırmaktır. Devlet, yasaya aykırı eğitim kurumlarının açılmasını, yapacağı düzenlemelerle başından önlemek zorundadır" denildi.

    'Takdir yetkisini kullandı'

    AK Parti, 263. maddedeki değişikliğin Anayasa'ya aykırı olması halinde, bunun kararını Anayasa Mahkemesi'nin vermesini savunuyor. AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, daha özgürlükçü ve demokratik bir Türk Ceza Kanunu hazırlandığını belirterek, "Milletvekilleri tarafından verilen kanun teklifleriyle Meclis özgürlükçü yeni ceza kanununda bazı düzenlemeler yapmıştır. Cumhurbaşkanı takdir yetkisini kullanarak veto etmiştir. Veto edilen kanun Meclis'te komisyon ve Genel Kurul'da enine boyuna tartışılır. Kararı Meclis verecektir" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ise kararın partinin yetkili organlarında verileceğini belirtirken, "Veto edilen kanun aynen iade edilebileceği gibi üzerinde değişiklikler de yapılabilir" şeklinde konuştu.

    'Gerekçeleri çelişkili'

    263. maddedki değişiklik teklifini hazırlayan AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto gerekçelerinin çelişkili olduğunu belirtti. "Kanuna aykırı eğitim kurumu açanlara ceza verilmemesi diye bir durum sözkonusu değildir. Kanuna aykırı eğitim kurumu açıldıysa bu kurumlar tabii ki kapatılacaktır. Eğitim kurumu adı altında terör eğitimi veriliyorsa veya kadın pazarlanıyorsa bunların cezası zaten Türk Ceza Kanunu'nun diğer maddelerinde düzenlenmiştir. Kanuna aykırı eğitim kurumlarında ders veren öğretmenlere ceza verilmemesi ceza hukukunun temel kurallarının gereğidir. Eğitim kurumlarında öğretmenler terör eğitimi veriyorsa zaten bunlar ceza alır. Ama izinsiz açılıp açılmadığını bilmeden bir eğitim kurumunda ders veren öğretmene ceza verilmesi, suçların şahsiliği ilkesiyle çelişir" dedi.

    Ağırlık aynen iade

    AK Parti Yozgat Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Bekir Bozdağ, değişikliğin kanuna aykırı eğitim kurumlarını korumadığını belirtirken, "Atatürk döneminde bu madde de hapis cezası yerine, sadece para cezası bulunuyordu. Eğitim kurumlarına terör eğitimi verilmesi veya başka suçların işlenmesi halinde bunların yaptırımları zaten Türk Ceza Kanunu'nda yer alıyor" dedi.



  • 4 Haziran 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED