T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 4 AĞUSTOS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Biyodizelciler ihracata yöneldi

ÖTV kararnamesi çıkmadığı için, yurtiçi piyasaya satış yapamayan biyodizelciler, Avrupa'ya ihracata başladı

Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) Genel Başkanı Tamer Afacan, ''Biyodizel üretiminde mevzuat düzenlemeleri geciktirilerek gerçek sanayicinin gırtlağını sıktılar, 3 bin tane makina ise merdivenaltında full üretim yapıyor'' dedi.

Afacan, sektöre 2 milyon ton kapasite yaratacak şekilde yatırım gerçekleştirenler üretim yapamaz hale getirilirken, ''biyodizel üretim makinası'' adı altında 500 kg-1 ton kapasiteli makinaların satışının hızla sürdüğüne işaret etti.

Biyodizelin ''Petrol Kanunu'' değil, ''Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu''nda yer almasını istemelerine karşın, kayıtdışılığı önlemek ve sektörü belli bir mevzuat hüküme tabi çalışır hale getirmek amacıyla, 27 Şubat'ta EPDK'ya 156 firmanın toplu lisans başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Afacan; şu bilgiyi verdi:

''Tamamen (yasal pozisyon içinde kalmak) hassasiyetimizden dolayı toplu lisans başvurusu yaptık. EPDK, mevcut hükümer dışında bizden, TSE uygunluk ve TSE imalat yetrelilik belgesi istedi. bunları almak için uzun sürelere ihtiyaç var. Biz de (bu belgelerin yıl sonana kadar tamamlanması şartıyla şartlı lisans verin) dedik. Uygun görülmedi. Ayrıca GC analizlerini yapabilecek akredite laboratuvar kurmamazı istedi. Bu analizi yapacak aletler, siparişten sonra ancak 6 haftada geliyor. Kalibre edilip testlerin ayarlanması 2.5 ay, bu aletleri kullanacak elemanların yetiştirilmesi 2-3 ay sürüyor. EPDK ise bize 90 gün süre verdi.''

Standart üretimin sağlanması için bunların hiç birine karşı çıkmadıklarını anlatan Afacan, çalışmaların sürdüğünü ama geçici lisans verilmediği için, milyonlarca dolarlık yatırımla kurulan entegre sanayi tesislerinin kapalı durduğunda yakındı. Afacan, ''Ama 500-1 tonluk üretim yapan makinalar harıl harıl satılıyor ve bunlar merdivenaltında, hiç bir standarda uymadan, kayıtsız olarak full üretimlerini sürdürüyor. Ciddi yatırım yapan 156 sanayici cezalandırılıyor'' dedi.

EPDK'nın bu makinaları alanlardan da lisans istediğini, ancak başvuru konusunda bir süre vermediğini belirten Afacan, ''Adam niye başvurup da kendini deşifre etsin. Alamayacağı bir belge için neden başvursun'' diye konuştu.

Biyodizelde ÖTV istisnasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının da yaklaşık 3 aydır çıkmadığına işaret eden ALBİYOBİR Başkanı Tamer Afacan, mevzuatta yüzde 2-2.5'luk katkıya izin verilmesine karşın, biyodizel yatırımlarının kapasitesinin 2 milyon tonu aştığını, biyoetonolde ise benzin tüketiminin yüzde 4.5'ine ulaştığını belirtti.

Atıl kapasite sorununun çözümü için, EPDK ve TAPDK'ın, biyodizel ve biyoetonolde yeni lisans başvurusunu kabul etmeyeceğini duyurması, TOBB'un yeni kapasite raporu vermemesi, ayrıca biyodizel ve biyoetonolde katkı oranının AB'deki gibi yüzde 5'e çıkarılması gerektiğini söyledi.

'BARİ İHRACATIN ÖNÜ AÇILSIN''

Tamer Afacan, iç piyasadan umudu kesen firmaların, fason üretimle Avrupa'ya ihracata başladığını bildirdi.

İzmir'den bir firmanın ilk biyodizel ihracatını 29 Haziran'da Avusturya'ya yaptığını açıklayan, Almanya'dan da büyük miktarlarda talep geldiğini, ''10 Ağustos Biyodizel Günü''nde, Almanya'ya, bir yıl süreyle ayda 3 bin ton biyodizel ihracatına ilişkin anlaşmayı Ankara'da imzalayacaklarını söyledi.

Avrupa borsalarında biyodizelin metrik tonunun 730 avrodan işlem gördüğünü kaydeden Afacan, ''Onlar ham yağlarını gönderecek, biz fason olarak işleyip ihrac edeceğiz'' dedi.

Bugün yayımlanan kararnameyle, biyodizel üretimine yönelik yağ ithalatında gümrük vergilerinin artırıldığına da işaret eden Afacan, en azından tesislerin kapasite kullanımının sağlanması açısından, biyodizel hammaddesinin dahilde işleme rejimi kapsamına alınmasını istedi. Afacan, sektörde 2 milyon tonluk kapasiteye karşın, yurtdışından 500 bin ton fason üretim teklifi geldiğini bildirdi.

Afacan, ''Bizim kanola-soya üretimine artırmaya yönelik faaliyetlerimiz desteklense ve mevzuatla ilgili sorunlarımız halledilseydi, şimdi kendi ürettiğimiz kanoladan elde edilen biyodizeli ihrac ediyor olacaktık'' dedi.

  • A.A

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi