T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 1 AĞUSTOS 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Eyvah çocuğum ateşlendi!

Bebekler ve çocuklar sık sık ateşlenebilirler hemen telaşlanmayın. Ateş görüldüğünde evde alınabilecek basit ve temel önlemler önemlidir

Çocuklarda ateşe neden olan sebeplerin başında enfeksiyonlar, susuz kalma, aşırı giydirme, çevre sıcaklığının yüksek olması ve ortamdaki nemin artması gelir. Diş çıkarma da çok yüksek olmayan bir ateşe sebep olabilir. Ateşli bebeğin bulunduğu ortamın ısısı 21-22 C arasında tutulmalıdır. 1 yaşından önce havale geçiren çocuklarda daha sonra ateşli havale geçirme riski %50'dir. İlk ateşli havalesini 1 yaşından sonra geçiren çocuklarda ikinci kez ateşli havale geçirme riski ise yaklaşık %30'dur... Çocuğunuzun vücut ısısı yaş, hastalıklar, aktivite, günün değişik zamanları ve giysilerine bağlı olarak değişiklikler gösterir. Amerikan Hastanesi Yenidoğan Ünitesi Şefi Dr. Gülnihal Şarman çoçuklarda görülen ateşin nasıl düşürülmesi gerektiğini ve alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.

ATEŞ NEREDEN ÖLÇÜLMELİ...

Dört yer ateş ölçme noktalarıdır. Koltuk altı ölçümleri diğer ölçümlere göre 0,5?C derece daha düşüktür. 2-2,5 yaşından küçük çocuklarda dil altından ölçüm yapmak teknik olarak biraz zordur. Civalı cam derece kullanmayınız. Elektronik derecelerin ölçüm yapmak süresi 3-4 dakikadır. Kulak dereceleri saniyeler içinde güvenilir ölçümler yapabilmektedir. Ancak ucunun bebeğinizin kulak kanalına iyi oturduğundan emin olmanız gerekir.

Mutlaka rahat kullanabileceğiniz bir dereceniz olmalıdır. Bu derece ile çocuğunuz ateşli değilken birkaç sefer ölçüm yapmalısınız.

KAÇ DERECE NORMALDİR

Her seviyedeki ateş tehlikeli sayılmaz. Kabul edilen ateş sınırları şöyledir:

Ateşsiz: 34,4-37,9
Ateşli: 38,0-39,9
Yüksek ateşli: 40,0 ve yukarısı

Eğer çocuğunuzun ateşi yoksa fakat hasta görüntüsünü korumaya devam ediyorsa bir saat içinde ateşini bir daha ölçün. Eğer çocuğunuzun ateşi 38,0 ile 39,9 arası ise burada belirtilen talimatları uygulayın. Çoçuğunuzun ateşi yüksek ise hemen doktora bildirin.

CİDDİ ENFEKSİYONA NEDEN OLABİLİR

Yeni doğan dönemdeki bebeklerde enfeksiyonla savaşma yeteneği kısıtlı olduğundan ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Ateşi 38?C'nin üzerine çıkarsa, doktoru acilen arayın. Doktora danışmadan ilaç vermeyin. Çocuğunuzu teşekküllü bir hastanenin acil bölümüne götürebilirsiniz.

KONTROL ALTINA ALIN

Ateş, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yöntemlerinden biridir. Çocuğunuzun her ateşi çıktığında doktoru görmenizi gerektirecek bir durum olmayabilir. Dikkatli olmak koşuluyla kendi başınıza da çocuğunuzun ateşini kontrol altına alabilirsiniz.

ATEŞİ NASIL DÜŞÜRECEĞİM

Çocuğunuz üç aydan büyükse şunları uygulayın.

1. KALIN GİYSİLERDEN KURTARIN

Çocuğunuzun bu esnada titremesi normaldir. Üzerini örtmeyin. Kalın giysiler ateşi yükselmesine neden olur. Eğer titriyorsa, onu bir çarşafa sarın.

2. ILIK DUŞ ALDIRIN

Buna rağmen ateşi 39 C'nin üzerine çıkıyorsa doktorunuzu arayın. Bu arada ısıyı hızla düşürmenin yolu da ılık duşa sokmak veya ılık ıslak havlu ile kompres yapmaktadır. Bunu yaparken şu talimatları uygulayın:

Küveti ılık su ile doldurun.

Çocuğunuzu 15-20 dakika suyun içinde oturtun. Suyu çocuğunuzun kafasından aşağıya dökmeyin. Bir süngeri ıslatarak onu çocuğunuzun vücudunun etrafında gezdirin. Çocuğunuz titremeye başladığı zaman sudan çıkarın ve bir havluya sarın.

3. PARASETAMOL VERİN

Asprin ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Parasetamol 4-6 saatte bir verilir.

Şu durumlarda acil olarak doktoru arayın

  • Eğer çocuğunuzun ateşi 40 derece ve yukarıda ise

  • Eğer çocuğunuz çok hasta veya açıklayamadığınız hastalık belirtileri taşıyorsa

  • Eğer çocuğunuz bir şey içmek istemiyor, durmadan ağlıyor veya çok halsiz görünüyorsa

  • Eğer çocuğunuz ateşli havale geçiriyorsa. Ateşli havale genelde çocuğunuzun ateşi normalden çok yüksek ise görülür. Havale anında çocuğunuzun elleri ve ayakları şiddetli bir şekilde sallanmaya başlar ve gözleri arkaya doğru kayabilir. Ateşli havale genelde 1-5 dakika sürer. Çocuğunuzun elinin veya kolunun birkaç kere sallanması, onun havale geçirdiği anlamına gelmez. Eğer orta dereceli ateş (38,0 - 39,9) 24 saatten daha uzun sürerse ve ateşten başka burun akıntısı veya öksürük gibi başka hastalık belirtileri yoksa. Bu durumda ateşin nereden kaynaklandığını bulmak gerekebilir.

  • Eğer ateşi orta derecede 48 saatten (2 tam gece ve gündüz)daha uzun sürer ve ateş düşürücü ilaçlarla bile düşmezse.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi