T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 10 AĞUSTOS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İngiliz polisi, yeni bir 11 Eylül'ü önledi

İngiliz polisi, bir uçağın uçuşu sırasında infilak ettirilmesine yönelik büyük bir terörist planın önlendiğini, olayla ilgili Londra'da bir dizi tutuklama yapıldığını bildirdi.

Bir polis sözcüsü, bir uçağı havadayken infilak ettirme amacındaki büyük bir terörist planın, istihbarata dayalı, polisin terörle mücadele birimi ve güvenlik servislerinin ortak operasyonuyla önlendiğini kaydetti.

Terör planında uçağı, el bagajıyla taşınan bombalarla infilak ettirmenin amaçlandığını belirten polis, planda özellikle İngiltere-ABD seferi yapan uçakların hedef alındığını düşündüklerini söyledi.

Londra'da gece boyunca bir dizi kişinin tutuklandığını kaydeden polis başka ayrıntı vermedi.

Bu arada, İngiliz havayolları British Airways, hükümetin talimatıyla, İngiltere havaalanlarından kalkan hiçbir uçağa el bagajı kabul edilmeyeceğini bildirdi.

British Airways, bu talimatın İngiltere havaalanlarında faaliyet gösteren bütün havayolları tarafından uygulanacağını da kaydetti.

İçişleri Bakanı John Reid, iç güvenlik servisi MI5 ile birlikte çalışan polisin, önemli sayıda can kaybına yol açacak bir dizi uçağın düşürülmesi planıyla ilgili soruşturma yürüttüğünü açıkladı.

AMAÇ, BİRKAÇ UÇAĞI HAVADA İNFİLAK ETTİRMEK

Önlenen terörist saldırının amacının "birkaç uçağı havada infilak ettirmek ve önemli sayıda can kaybına yol açmak" olduğunu söyleyen Reid, polisin, İngiltere'ye karşı büyük tehdit olduğu düşünülen terör planının uygulanmasını engellemek için büyük bir operasyon düzenlediğini belirtti.

Polis ilk açıklamasında saldırı planında uçağı, el bagajında taşınan patlayıcılarla infilak ettirmenin amaçlandığını belirtilirken, bir polis kaynağı, saldırı planında "sıvı kimyasal" maddenin yer aldığını düşündüğünü söyledi.

İngiltere'nin uçaklara terör saldırı planının önlendiği açıklamalarından sonra ABD İç Güvenlik Bakanlığı da bütün ticari uçaklar için tehdit düzeyini yükseltti, Amerikalı yetkililer içecekler dahil bütün ticari uçuşlarda sıvıları yasakladı.

İngiliz havaalanları idaresi, bütün Avrupa uçak şirketlerinden yeni güvenlik tedbirlerinin alındığı Londra'nın ana Heathrow havaalanına uçuşlarını askıya almasını istedi.

İngiltere havayolları idaresi BAA'nın bir sözcüsü, Heathrow'a gelmek üzere havalanan uçakların bu durumdan etkilenmeyeceğini, ancak Heathrow'a gün içinde yapılacak diğer seferlerin iptal edilmesi çağrısında bulunulduğunu kaydetti.

TERÖR ALARMI SEVİYESİ MAKSİMUMDA

Bu arada İngiltere'de terör alarmı seviyesi "ağır"dan , yakında bir terör saldırısı olasılığına işaret eden "kritiğe" yükseltildi. İngiltere'de tüm havaalanlarında güvenlik önlemleri artırıldı ve ek güvenlik önlemleri alındı.

BRÜKSEL'DEN LONDRA'YA UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Öte yandan Brüksel uluslararası havaalanından Londra'ya bütün uçuşların ikinci bir emre kadar iptal edildiği bildirildi.

Havaalanının bir sözcüsü, Londra'ya bütün uçuşların ikinci bir emre kadar iptal edilmesi kararının, İngiltere'deki güvenlik durumu nedeniyle alındığını belirterek, uçuşların yeniden başlaması durumundada güvenlik tedbirlerinin artırılması nedeniyle gecikmeler olabileceğini söyledi.

Ayrıca Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın bugün TSİ 15.00'e kadar, Fransız havayolu şirketi Air France ile Yunan havayolu şirketi Olympic'in de öğlene kadar İngiltere'ye tüm uçuşlarını durdurduğu belirtildi.

ABD'DE DE GÜVENLİK TEHDİDİ ALARM DÜZEYİ ARTIRILDI

Bu arada, Amerikan hükümeti de İngiltere'de bir uçağa yönelik saldırı planının ortaya çıkarıldığının açıklanmasından sonra İngiltere'den ABD'ye ticari uçuşlar için güvenlik tehdidi alarm düzeyini en üst düzeye çıkardı, ülke içindeki ve ABD'ye yönelik tüm seferler için genel güvenlik düzeyini artırdı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, İngiltere'de artırılan güvenlik önlemlerine paralel olarak ülke havacılık sektöründe güvenlik tedbirlerinin artırılması için acil adımlar atıldığını bildirdi. Bakanlık açıklamasında, Amerikan hükümetinin, İngiltere'den ABD'yeticari uçuşlar için tehdit düzeyini ağır tehdit anlamına gelen "kırmızı" düzeyine yükselttiği belirtildi.

21 KİŞİ GÖZALTINDA

İngiliz polisi, İngiltere ve ABD seferindeki uçakların havada infilak ettirilmesiyle ilgili terör saldırısı planının önlendiğini ve olayla ilgili 21 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Üst düzey polis yetkilisi Paul Stephenson, önlenen saldırı planıyla bağlantılı olarak Londra, kentin dış mahalleleri ve Birmingham'da 21 kişinin gözaltına alındığını ve çeşitli yerlerde araştırmaların da sürdüğünü kaydetti.

BLAİR BUSH'U HABERDAR ETTİ

İngiltere Başbakanlık sözcüsü ise İngiltere Başbakanı Tony Blair'in önlenen terörist plandan ABD Başkanı George Bush'u haberdar ettiğini söyledi.

Sözcü, önceki gün tatile çıkan Blair'in Londra ile sürekli temas halinde olduğunu ve operasyona tam destek verdiğini de belirtti.

Bir polis sözcüsü, bir uçağı havadayken infilak ettirme amacındakibüyük bir terörist planın uygulanmasının, istihbarata dayalı, polisin terörle mücadele birimi ve güvenlik servislerinin ortak operasyonuyla önlendiğini söylemişti.

Saldırı planında uçağı, el bagajında taşınan bombalarla infilak ettirmenin amaçlandığını belirten polis, planda özellikle İngiltere-ABD seferi yapan uçakların hedef alındığını düşündüklerini ifade etmişti.

İngiliz havayolları British Airways, hükümetin talimatıyla İngiltere havaalanlarından kalkan hiçbir uçağa el bagajı kabul edilmeyeceğini bildirmişti. British Airways, bu talimatın İngiltere havaalanlarında faaliyet gösteren bütün havayolları tarafından uygulanacağını da açıklamıştı.

EL BAGAJI KABUL EDİLMEYECEK

İngiliz havayolları British Airways, hükümetin talimatıyla İngiltere havaalanlarından kalkan hiçbir uçağa el bagajı kabul edilmeyeceğini bildirdi.

British Airways, bu talimatın İngiltere havaalanlarında faaliyet gösteren bütün havayolları tarafından uygulanacağını da açıkladı.

İspanyol havayolu şirketi Iberia, İngiltere'ye 4 seferini iptal etti, İtalyan firması Alitalia Roma'dan Londra'ya 4 ve Milano'dan 2 seferini durdurduğunu açıkladı.

Alitalia'dan yapılan açıklamada, diğer seferlerin iptal edilip edilmeyeceğine gün içinde karar verileceği belirtildi. İngiliz havayolu şirketi British Airways de Heathrow'a ve Heathrow'dan tüm yurt içi ve dışı seferlerini TSİ 17.00'ye kadar iptal ettiğini açıkladı.

Avustralya havayolu şirketi Qantas ise yeni geçici güvenlik önlemleri çerçevesinde İngiltere'den yapılan seferlerde el bagajlarına sınırlama getirdiğini bildirdi.

Uluslararası Brüksel havaalanından Londra'ya bütün uçuşlar ikinci bir emre kadar iptal edildi, ayrıca Alman havayolu şirketi Lufthansa, Fransız havayolu şirketi Air France ve Yunan havayolu şirketi Olympic öğlene kadar İngiltere'ye tüm uçuşlarını durdurduğunu açıkladı.

"PLAN, EL KAİDE İZLERİ TAŞIYOR"

Bir uzmana göre, İngiltere-ABD seferlerindeki uçakların havada infilak ettirilmesiyle ilgili önlenen terör saldırısı planı El Kaide izleri taşıyor.

Singapurlu terör uzmanı Rohan Gunaratna, "Bu büyüklükte eşgüdümlü saldırıları planlama niyeti ve yeteneğine sadece bir grup sahip olabilir: El Kaide ve onun ideolojisinden etkilenen terör hücreleri" dedi.

Skynews televizyonuna yaptığı açıklamada Gunaratna, "2 senede İngiliz polisinin zaten El Kaide'den etkilenen 4 terör hücresinin saldırı girişimlerini önlediğini" söyledi.

Singapur'daki Savunma ve Strateji Çalışmaları Enstitüsünde görevli ve terör konusunda dünyanın en iyi uzmanlarından biri olarak kabul edilen Gunaratna, bu nedenle bugün önlendiği açıklanan terör planının El Kaide'ye bağlı hücreler tarafından planlandığını düşünmenin akılcı olacağını ifade etti.

LONDRA UÇAĞI ATATÜRK HAVALİMANI'NDA BEKLETİLİYOR

İngiltere'de bir uçağın havadayken infilak ettirilmesiyle ilgili bir planın engellendiği yönündeki bilgi, uçak seferlerinde gecikmelere neden oldu.

Londra polisinin, ABD ve İngiltere arasında sefer yapan bir uçağı havada infilak ettirmek isteyen büyük bir terör saldırısı planını etkisiz hale getirdiklerini açıklamasının ardından, İngiltere'de terör saldırısına karşı alarmın en üst seviyeye çıkarıldığı belirtilirken, uçuşlarda gecikmeler yaşanıyor.

Saat 08.55'te kalkması beklenen British Airways'a ait Londra uçağı, terör saldırısı iddiaları üzerine yaklaşık 2 saattir 211 numaralı körükte bekletiliyor.

Yolcular uçağın içinde bekletilirken, yetkililer herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Havayolu şirketi yetkilileri, yolculara dağıtılmak üzere kahvaltılık yiyecekler hazırladı.

THY UÇAĞI LONDRA'DAN GECİKMELİ GELDİ

THY'nin Londra-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı, 70 dakikalık bir gecikmeyle İstanbul'a geldi.

THY'nin TK 1982 sefer sayılı uçağı, Londra'daki Heathrow Havaalanındaki güvenlik önlemleri nedeniyle yaklaşık 70 dakikalık bir gecikmeden sonra 162 yolcusuyla Atatürk Havalimanına indi.

Uçak yolcularından İsmet Şevket, havaalanında silahlı polisler gördüklerini ve sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığını söyledi. İnsanların tedirgin olduğunu ifade eden Şevket, el bagajlarının uçağa alınmasına izin verilmediğini, sadece cüzdan, kredi kartları ve kullandığı ilacı yanına alabildiğini kaydetti.

6 aylık Ela isimli bebeğiyle İstanbul'a gelen Olcay Demir isimli yolcu da, uçağa binişi sırasında bebeğinin biberonundaki mamasının sorun olduğunu anlattı. Olcay Demir, güvenlik görevlilerinin biberonda bulunan sıvının mama olduğundan ancak bebeğinin mamayı onların yanında tatmasından sonra ikna olduklarını ve uçağa mamayla binmelerine izin verdiklerini söyledi.

  • LONDRA/İSTANBUL/SİDNEY (A.A/İHA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi