T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 10 AĞUSTOS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bakan Gül: Suudi işadamları Türkiye ile yakından ilgili

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin dış yatırımlar açısından çok cazip bir ülke haline geldiğini kaydederek, "Suudi işadamları Türk Hükümetinin de teşvikiyle birçok sahada, özelleştirmeden tutun, tarım sektöründen tutun da elektrik, enerji konularında, bütün bu konularla çok yakın ilgilenmektedirler" dedi.

Bakan Gül, Irak parlamentosundaki Türkmen milletvekilleriyle Çırağan Sarayında yaptığı toplantı sonrası Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Türkiye ziyaretine değindi ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Kral Abdullah'ın ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaların önemine dikkat çeken Gül, hem siyasi hem de ekonomik sahada çok önemli anlaşmalar yapıldığını bildirdi.

Siyasi alanda imzalanan anlaşmayla iki ülke arasında düzenli siyasi istişarelerin yapılmasına karar verildiğini anlatan Gül, ilk defa böyle bir karar alındığını, kararın tüm siyasi konular ve bölgeyle ilgili konuları kapsadığını vurguladı.

EKONOMİK ANLAŞMALAR

Ekonomik alanda da çok önemli iki anlaşma imzalandığını dile getiren Gül, bu anlaşmaların da kolay anlaşmalar olmadığını, çok zor mutabakata varılan anlaşmalar olduğunu söyledi.

Ekonomik alandaki anlaşmalardan birinin yatırımların karşılıklı teşviki, diğerinin de vergi muafiyeti konusunda olduğunu kaydeden Gül, bunun yanı sıra karayoluyla ilgili anlaşmaların imzalandığını ifade etti.

Gül, "Bu anlaşmalardan sonra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, 'sadece ticari ilişkiler, ithalat, ihracat' demiyorum, ekonomik ilişkiler boyutu çok çok ileri safhaya gidecektir. Çünkü her iki ülkenin de yatırımcılarına bu anlaşmalarla çok büyük imkanlar getirilmektedir. Bunun neticesi Türk ve Suudi halkı için de çok faydalı olacaktır" dedi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve heyetinin ziyaretinin turizm açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Gül, bu ziyarete Türk basınının yanı sıra başta Suudi basını olmak üzere Arap basınının da çok geniş yer verdiğini, bu nedenle bundan sonra Arap ülkelerinden Türkiye'ye çok daha fazla turist geleceğini söyledi.

Ankara'da yapılan görüşmelerde birçok siyasi konunun gerek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve konuk bakanların karşıtı Türk bakanlar tarafından ele alındığını anlatan Gül, bu toplantılarda önemli adımlar atıldığını söyledi. Gül, atılan bu adımların sonuçlarının yakın dönemde görüleceğine işaret etti.

YABANCI YATIRIMCILAR

Abdullah Gül, bir gazetecinin, "Suudilerin Türkiye'de ilk yatırım planları nedir?" şeklindeki sorusu üzerine, kralın beraberindeki çok sayıda işadamı ve büyük yatırımcının Türk işadamlarıyla bir araya geldiğini hatırlattı.

Türkiye'nin dış yatırımlar açısından çok cazip bir ülke haline geldiğine işaret eden Gül, önceki yıllarla mukayese edilemeyecek kadar yabancı yatırım ve yatırımcının Türkiye'ye gelmekte olduğunu söyledi.

Bu yatırımların bir boyutunun da Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerinden gelmekte olduğunu dile getiren Gül, Suudi Arabistan kralının ziyaretiyle de yeni imkanların ortaya konacağını belirtti.

Gül, "Suudi işadamları Türk Hükümetinin de teşvikiyle birçok sahada, özelleştirmeden tutun, tarım sektöründen tutun da elektrik, enerji konularında, bütün bu konularla çok yakın ilgilenmektedirler" şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan'da da çok büyük bir yatırım hamlesi olduğunu, petrol fiyatlarından dolayı birkaç yıldır çok büyük bütçe fazlalıkları veren ülkede yeni, büyük yatırım programlarının bulunduğunu anlatan Gül, bu yatırımların sadece inşaat sektörüyle ilgili olmadığını hatırlattı.

Gül, Suudi işadamlarının yapılacak toplantılarda Türk işadamlarını bu yeni ikinci ekonomik kalkınma faaliyetlerine davet edeceklerini belirtti.

Türk işadamlarının başta Suudi Arabistan olmak üzere genellikle Orta Doğu'da inşaat sektöründe kendilerini gösterdiklerini söyleyen Gül, "Benim buradan Türk işadamlarına çağrım, sadece inşaat sektörüyle kendilerini kısıtlamamaları, bunun dışına çıkmalarıdır. Servis sektörü, sanayi ve diğer sahalarda da çok büyük imkanlar olduğunu belirtmek isterim. Zaten bu çağrıyı da kendileri de yapacaktır" dedi.

  • İSTANBUL (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi