T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 10 AĞUSTOS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Uçağı rötar yapan şirket oluşan zarardan sorumlu

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, uçağın rötar yapması nedeniyle yolcunun göreceği zarardan taşıyıcı şirketin sorumlu olacağına karar verdi. Böylece mağdur yolculara uçak şirketinden tazminat isteme yolu açılmış oldu

Ailesiyle tatil için Kanada'ya giden Şerife Çevik, dönüş uçağının hareket saati değişince aktarma yapacakları Paris-İstanbul uçağını kaçıracaklarını fark etti. Bunun üzerine şirketin yönlendirmesiyle seyahatin Paris-İstanbul ayağını başka bir havayoluyla yapmaya karar veren Çevik, "vize sorunu ve başka bir uçağın ayarlanması gibi nedenlerle 7-8 saatlik gecikme yaşadığı, olumsuzlukların İstanbul-Ankara seferinde de devam ettiği ve böylece büyük üzüntü yaşadıkları" gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı. Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, "bu tür seyahatlerde bazı gecikmelerin olabileceği ve davacının bunu bilmesi gerektiği, bu yönüyle davacının şahsi haklarına herhangi bir halel gelmediği" gerekçesiyle davayı reddetti. Şerife Çevik'in davayı temyiz etmesi üzerine dosya, Yargıtay'a geldi.

ŞİRKET GEREKENİ YAPTI MI?

Davayı görüşen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararında, havayoluyla gerçekleştirilen seyahat sırasında "gecikme"nin değil, "gecikilen dönemde aktarmalar sırasında davalı havayolu elamanlarının davacıya gereken yardımı yapıp yapmadığı"nın gözetilmesi ve buna göre inceleme yapılması gerektiğine işaret edildi. Yerel mahkeme, ilk kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul, yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Kararda, taşıma işleri ve sorumluluklarının düzenlendiği Varşova Konvansiyonu'nun "taşıyıcının sorumluluğu" başlıklı maddesinde "taşıyıcının, hava taşımasındaki yolcu, bagaj veya eşyanın gecikmesinden doğan zarardan sorumlu olacağının" düzenlediği anımsatıldı.

Kararda, kanunda, taşıyıcının bagaj veya yükün uğradığı zarar ile gecikmeden doğan zarardan, ayrıca yolcu, bagaj veya yükün taşımasındaki gecikme ve bundan doğan zarardan sorumlu tutulduğu kaydedildi. Davalı havayolu şirketiyle davacı arasında taşıma sözleşmesi yapıldığı, uçakla seyahat ve aktarmalar sırasında gecikme yaşandığının tartışmasız olduğu belirtilen kararda, davacının "bu gecikme ve aktarmalar sırasında kendisinin ve ailesinin yaşadığı zorlukların davalı şirket çalışanlarının ilgisizliği ve gerekli tedbirleri almamalarından kaynaklandığını" ileri sürdüğü anlatıldı. Kararda, davacının iddiasının araştırılarak, Varşova Konvansiyonu ve ilgili kanunlara göre manevi tazminat şartlarının oluşup oluşmadığının belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

  • ANKARA (A.A.)

    Karar emsal teşkil edecek

    Yargıtay'ın bu emsal kararının ardından rötar yüzünden zarara uğrayan ve zararın oluşmaması için hava-yolu şirketi tarafından yardım görmeyen mağdur yolcular haklarını arayabilecek.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı
       Kulis
       Kobi Masası

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi