T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 10 AĞUSTOS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Noter makamı değiliz bize satmadan gelin

Türk bankalarının satış sürecinde, kendilerinin iş bittikten sonra bir noter makamı olarak görev yapmadıklarını söyleyen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bundan sonra imza atılmadan önce satıcı ve alıcılarla görüşeceklerini söyledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bundan sonra banka satışlarında, imza atılmadan önce muhtemel alıcılarla görüşeceklerini belirtip "İş bittikten sonra gelinen bir noter makamı değiliz" dedi. CNN Türk'ün canlı yayınına katılan Bilgin, yabancı sermayenin Türkiye'ye ilgisinin 2005 yılından itiberen artmaya başladığını, bankacılık sektöründe aktifteki yabancı sermaye oranının Mayıs ayı itibariyle yüzde 17.5 olduğunu söyledi.

Yatırıma gelen yabancı bankalar için belirledikleri kriterleri sıralayan Bilgin, "Bankasını satan 'Zaten halka açık bir bankayız. BDDK onaylar' diye düşünmesin. Bundan sonra, alıcılarla görüşmeye başlayan banka son 5-6 ciddi alıcıyla bize gelip vizyon ve misyon sunumu yapacak. Biz bunları dinlemek istiyoruz. İş bittikten sonra gelmesinler" dedi.

Gelen alıcının bir kültür, bir tecrübe getirmesi gerektiğini anlatan Bilgin, "Katkısı olmayacaksa, zamanı gelir gider. Ama bilgi birikimi kalır. Artık 'ekonomik güvenlik' kavramı önem kazanıyor. Kriz ortamında davranış kalıpları değerlendirilmeli. Krizde Hazine'ye destek verecek mi? Sırada Adabank, Şekerbank, Bank Pozitif, Tekfenbank'ın satışı var."

Özelleştirme sürecindeki Halkbank'ın, özelleştikten sonra da esnaf ve zanaatkara desteğini devam ettirmesi gerektiğini anlatan Bilgin, "Halkbank'ın esnafla olan ilişkisi mucizevi bir ilişkidir. Bunları unutan özelleştirme olursa yazık olur" dedi. Ziraat Bankası'nın Anadolu'da devletin ajanlığını yaptığını ifade eden Bilgin, "Ziraat'in yeri ve konumu başkadır. O bize Osmanlı'dan miras kaldı. Bizim isteğimiz kamu bankalarının özelleştirmesinde bizim de görüşümüzün alınmasıdır" dedi.

'BDDK ÇANTADA KEKLİK DEĞİL'

Tevfik Bilgin, İstanbul'a taşınma konusunda Merkez Bankası dışındaki BDDK ve diğer kurumların "çantada keklik" gibi görülmesini eleştirerek, "Merkez Bankası'na tanınan mali ve sosyal haklar, personel anlamında, yarısı bize tanınsın biz yarın İstanbul'a taşınırız" dedi.Bilgin, BDDK'nın İstanbul'a taşınması konusunda, "Biz de izliyoruz tartışmaları. Bizim ilişikli olduğumuz Sayın Bakanımızla görüş alışverişinde bulunmadık. Kurulumuzda da alınmış bir karar yok" diye konuştu.

'Gerekirse onay vermeyiz'

"BDDK bir noter makamı değil. Bu Kurul, Bakanlar Kurulu'nun yetkisini kullanıyor" diyen Bilgin, Kurulun bir bir regülatör olarak algılanması gerektiğini belirterek, "Ülkenin gereklerine göre gerekirse onay vermeyiz" diye konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı
   Kulis
   Kobi Masası

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi