T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 10 AĞUSTOS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Başkente 1 milyar $'a Disneyland kuruluyor

Hollywood'un en büyük yapım şirketlerinden Paramount Pictures'ın Ankara'da kuracağı 1 milyar dolarlık Disneyland benzeri dev eğlence merkeziyle ilgili görüşmelerde son aşamaya gelindi

Hollywood'un büyük film şirketlerinden ve dünyanın sayılı eğlence parkı sahiplerinden olan Paramount Pictures, yeni yatırım için Ankara'yı tercih etti. Şirket Ankara'da dev bir eğlence parkı kurmak için Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) teklif getirdi.

Paramount Pictures'ın yaklaşık bir yıl önce getirdiği, Disneyland benzeri tema parkı kurma önerisinin görüşmeleri son aşamaya geldi. TOKİ'nin 20 bin konutluk proje geliştirdiği Eskişehir yolunda kurulması öngörülen tema parkının, yatırım tutarının yaklaşık 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor. TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Ortadoğu ve Batı Avrupa'ya dönük büyük bir merkez yapmak amacıyla Ankara'yı şirketin tercih ettiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu işin tamamlanması konusunda TOKİ'ye ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne özel talimat verdiğini anlatan Erdoğan Bayraktar, inşaatın 2007 yılında başlamasının öngörüldüğünü belirtti. Erdoğan Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, Aşağı Yurtçu Ballıkuyumcu'da TOKİ'nin yaklaşık 20 milyon metrekarelik arazisinin 3 milyon metrekarelik bölümünde kurulacak tema parkında, Türkiye'ye özgü tasarımların da yer alması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla görüşmeler yapılıyor.

2-3 YILDA BİTECEK

Öte yandan arazinin hangi şartlarda verileceği konusunda henüz netlik sağlanamadı. TOKİ sadece araziyi mi satacak, 49-50 yıllığına kiraya mı verecek, yoksa kurulacak merkezde pay sahibi mi olacak belli değil. Yetkililer Paramount Pictures'ın, ABD'den bazı şirketlerle konsorsiyum halinde hareket edebileceğini, bu konsorsiyuma Türkiye'den de bazı şirketlerin dahil olabileceğini kaydetti.

İnşaatına gelecek yıl başlanması öngörülen 'tema parkı'nın 2-3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. İnşaat aşamasından başlamak üzere on binlerce kişiye istihdam sağlayacak projenin hizmete açılmasından sonra ilk aşamada da 30 bin kişinin çalışacağı belirtiliyor. Ortadoğu'nun en büyük eğlence merkezi olarak planlanan parka, yılda 3 milyon ziyaretçinin geleceği hesaplayor. Eğlence sektöründeki son teknolojinin kullanılacak olması ve fiyatların Avrupa'ya göre daha makul kalması nedeniyle, özellikle

Doğu Avrupa, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Asya ve Ortadoğu'dan çok sayıda turistin gelmesi bekleniyor.

  • ANKARA

    Tema parklarında neler var?

    Verilen bilgiye göre, Paramount Pictures, ABD dışında, Japonya ve Kanada'da tema parkları kurmuş. Büyük film stüdyoları da kuran şirket, bu stüdyolardan yola çıkarak eğlence merkezleri oluşturmaya başlamış. Tema parklarında, insanların gerçeklik duygusunu yaşaması için, bütün materyaller gerçeğine en yakın şekilde kullanılıyor. Sözgelimi bir okyanus ortamı yaratılıyor ve ziyaretçiler, burada bindikleri gemilerde dev dalgalarla boğuşuyor. Ya da buzdan bir dünya yaratılarak, ziyaretçilerin Kuzey Kutbu'nda nasıl yaşandığını deneyimlemesi sağlanıyor. İsteyen bir uzay gemisine binerek aya da yolculuk yapabiliyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı
       Kulis
       Kobi Masası

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi