T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 10 AĞUSTOS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Banliyö sadece bir tren değil

Elif
Yıldız
İstanbul Avrupa yakasındaki tren hattının yenilenme nedeniyle iki yıl boyunca kapatılacak olması ulaşımını tren yoluyla sağlayan vatandaşları kara kara düşündürüyor. Ulaşıma ayırdıkları bütçelerini arttırmak zorunda kalacak yolcular, tren yolcularının otobüslere yönelmesi ile otobüslerde yaşanacak yolcu yoğunluğuna karşı tedbir alınmasını istiyor. Kimi yolcular ise bu tren yolunun aslında kendilerini her seferinde geçmişe ve anılarına götüren bir yol olduğunu belirtirken, eski trenlere veda etmenini burukluğunu yaşıyor.

İsmail Tonca / Kore Gazisi
TREN BANA TAYYARE GİBİ GELİYOR

Tren hattı kapalı olduğu müddetçe otobüsle yolculuk edeceğim. Ama trenin tadını vermeyecek onlar elbette. Hem de yolculuk masrafım artacak. Trende elimdeki yüklerimi taşıyabilme imkanı daha fazla. Otobüste indirip- bindirme , koyacak yer bulma sıkıntısı yaşayacağım. Tren bana tayyare gibi geliyor, sesi beni geçmişte yaşadığım güzel günlere sürüklüyor.

Altan Özdağ/ Gar Büfesi Çalışanı
ESNAF İŞİNDEN OLACAK

Bu tren hattı kapandığı zaman biz tren esnafına yol görünecek. Kısacası hem işletme sahipleri hem de çalışanlar olarak işsiz kalacağız. Zarar edeceğiz. Benim 8,5 milyar borcum var. Bu parayı nasıl öderim işimi kaybedersem?

Kemal Ergün/ İşportacı
YENİLERİ GÜVENLİ OLSUN

Bu tren hattına yeni düzenlemeler gelsin de biz de, devlet de zarardan kurtulalım. Hem yeni trenlerle zamandan kazanırız, hem yeni güvenlik önlemleriyle trenlere bedava binenlerden dolayı ülke zarar etmez. Eskiden bir biletçi bütün treni kontrol edebiliyordu. Şimdi güvenliğimiz yok. Tinerci gruplar trenleri mesken tutmuş durumda. 1 ay önce Florya- Yeşilköy arasında tiner kullanan bir genç trenin üzerine çıkarak trene gelen ceryanı Yolda kaldık. Geceleri ise trene binmek büyük cesaret istiyor.

Manuk Çimen/ Tekstilci
CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK

Bu trenler benimle yaşıt. Eskiden çok güzellerdi ve nezih insanların yolculuk ettiği mekanlardı. Gece tek tük sarhoşlar biner, kendi halinde yolculuk yaparlardı. Şimdi ise insanların can güvenliği tehlikede trenlerde. Artık özlenecek durumda değiller maalesef.

Aliye Rumel/ İşçi
GELECEĞE YATIRIM GEREKİYOR

Trenlerin yokluğuna sabretmemezi gerekiyor, gelecekte daha iyi yolculuk edebilmek için. Geleceğe de yatırım yapmak gerekiyor. Karşı çıkanlar bunu hesaba katmalılar

Sevil Özer/ Emekli
TRENLERİ BABAM YAPMIŞTI

Trenin kapalı olduğu dönemlerde otobüs ve minibüsleri kullanacağız. Bu da otobüs taşımacılığının kapasitesinin arttırılmasını gerektirecek. Eski trenlere veda edilmesinin hüznünü yaşıyorum. Rahmetli babam cer atölyesinde çalışıyordu. Bu trenlerde babamın ve arkadaşlarının izleri var. 10 yldır bu trenlerle seyahat ediyorum. Her binişimde babamın çalıştığı atölyeleri izleyip geçmişe dalıyorum.

Bilgin Görgülü/ Kazlıçeşme Bilgin
KREDİ BORCUNA GİRDİM NASIL ÖDERİM?

Ben burayı evimi, yazlığımı ve arabamı satarak 10 yı l önce kurdum. TCDD'den burayı aldığımda bir çöplüktü ve çok masraf ettim. Burası bir iki yıllığına kapatıldığında bizim ve diğer gar esnafının hali ne olacak? Bu iki yıl içinde mağdur olmamamız için bize sahip çıkılması gerekiyor. İşyerime güvenerek kredi borcuna girdim. Nasıl ödeceyeğim kapanırsa? Zaten son yıllarda tren yolcularının bir kısmının tramvay yoluna kayması ile müşteri kaybına uğramıştık. Tren işletmecileri tren yolcularından besleniyor çünkü. Eğer bu dönem içinde esnaftan haklarını kaybetmemeleri için kira alınırsa esnaf çok mağdur olacak.

Metin Başaran / İşletmeci / 46
ULAŞIM FELÇ OLACAK

30 senedir bu hattı kullanıyorum. Karayolları lütfen bu hattın kapatılmasından sonra ulaşım sorunu yaşayacaklara yardımcı olsun. Hem zaman hem de maddiyat açısından zarar uğrayacağım. Ootbüsle 1.5 saati bulan yolu trenle 40 dk.'da alıyorum. Karda, kışta yağmurda da terni kullanarak hiçbir sorun ve zaman kaybı yaşamıyoruz. Aramızla gidip gelsek hergün 20- 30 milyon otopark parası vermek zorunda kalacağız. .

Yeni trenler metro gibi

İstanbul, 2007'nin sonundan itibaren kapanacak olan banliyö hattı, iki yıl sonra metro kalitesinde hizmete girecek. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İstanbullu için iki yılın zor geçeceğini kabul ediyor ancak metro kalitesinde banliyö hattı için sabır istiyor. Bu süre içinde hat boyundaki alt ve üst geçitlerle köprülerin yenileneceğini, hat sayısının artırılacağını anlatan Karaman, bu süre içinde deniz yoluna ağırlık verileceğini söylüyor. Karaman, Marmaray projesi tamamlandığında, Gebze'den trene binen bir yolcunun, kesintisiz 105 dakika sonra Halkalı'ya ulaşacağını, Boğaz'ın sadece 4 dakikada geçileceğini ifade etti.
Bu arada 2 yıl boyunca Anadolu'dan İstanbul'a gelen trenler yolcularını Gebze, Edirne'den gelenler de Halkalı da bırakacak.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi