T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 10 AĞUSTOS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
Gökhan ÖZCAN

"Cıkk" demeden Mehmet olunmaz!

Başlıktaki soruya bir anlam verebildiniz mi? Veremediyseniz, bilin ki bu yazıyı okuyup bitirdikten sonra bunu yapabileceksiniz. Çünkü bu yazı size bir insanın Türk olup olmadığını test etmenin en pratik yolunu gösteriyor. Dalga geçtiğimi sanmayın, hadiseyi tamamen bilimsel temellere dayandırıyorum. Bunu yaptığımdan eminim, çünkü yaparken çok sıkıldım. Uzatıp asabınızı bozabilirim, ama korkmayın yapmayacağım, hemen sadede geleceğim. Bildiğiniz gibi Fenerbahçe'nin Brezilyalı oyuncusu Marco Aurello, bir süre önce vatandaşlık başvurusu yaptı. Bu oyuncu beş yıldır Türkiye'de yaşadığı için, yani durumu yeni düzenlenen mevzuata uygun olduğu için muradına da erdi. Daha doğrusu elindeki yabancı futbolcu sayısını eksilterek yeni yabancı oyuncu almak isteyen Fenerbahçe muradına erdi. Tabii bir de kendisini Türk Milli Takımı'nın orta sahasında görmek isteyenler... Marco Aurello'yu Mehmet Aurello haline getiren sürecin, yeni vatandaşımızın ne kadar umurunda olduğunu bilemiyoruz. Kamuoyunda hadiseyi normal karşılayanlar kadar, karşılamayanlar da oldu. İşi abartıp, Mehmet Aurello'nun milli takım forması giydiği maçta ayağa kalkmayacağını, İstiklal Marşı söylemeyeceğini, gol atılınca sevinmeyeceğini, etrafında hapşıran olursa çok yaşa bile demeyeceğini ifade edenler de oldu. Şahsen bu bana yaşadığımız onlarca tuhaflıktan biri gibi geldi, dolayısıyla çok üzerinde durmadım. Ancak muhalefet cephesinin söylediği bir cümle önemliydi. "Madem Türk vatandaşı, Türkçe konuşsun arkadaş" diyorlardı. Haklıydılar, çünkü Türkçe konuşmadan Türk vatandaşı olunmazdı. Bunu söylerken, meselenin önemine binaen, doğru dürüst Türkçe bilmeyen gurbetçi bebelerini, daha önce milli takımda oynayan ve köken olarak Türk olduğu halde tek kelime Türkçe bilmeyen Mustafa İzzet'i nazar-ı dikkate almamakta bir mahzur görmedim. Bir yazıda iki kez bilimsel takılmak zorunluluğu altında olduğumu sanmıyorum! Türk vatandaşı olanın Türkçe konuşmak mecburiyeti olmalıdır. Çünkü ben Türkçe dışında bir dil bilmiyorum. Dilimizi işgal eden yabancı kelimelerle başım zaten beladayken, bir de Türkçe konuşmayan Türk vatandaşları gerçeğini kaldıramam. Bir insan Türk vatandaşı oluyorsa Türkçe konuşacak, dünyada sadece bizim söylediğimiz ve bizim anladığımız bir kısım enteresan seslendirmelere de girecek. Ne gibi? Mesela başlıkta da mevzu ettiğimiz "Cıkk!" gibi... Başımızı yukarı doğru kaldırarak hayır anlamında bir ses çıkarıyoruz ya, işte o "Cıkk!"

Şimdi de bu söylediklerime bilimsel bir temel kazayım: ABD'de yaşayan Prof. Brent Kennedy, 20 yıla yakın bir zaman sürdürdüğü çalışmalarının ardından, ABD'de kendi kökeninden habersiz beş milyon Türk'ün yaşadığı sonucuna ulaşmış. Hatta iddiasına göre rock'n roll'un kralı efsane Elvis Presley de bir Türkmüş. Yine Hollywood'un efsane isimlerinden Ava Gardner da köken olarak Türkmüş. Sıkı durun bir isim daha vereceğim ABD eski Başkanı Lincoln'ün kökü de Türkiye'ye dayanıyormuş. Yıllar süren gözlemlerine göre bu dağınık topluluk Türklere özgü, ama sadece Türklere özgü kimi davranışlar gösteriyorlarmış. Zaman zaman "hayır" yerine "Cıkk!" demek de o davranışlardan biriymiş. "Cıkk" diyen kişiler bunu neden yaptıklarını açıklayamıyorlarmış. Bu yüzden Lincoln'ün de dahil olduğu pek çok gizli Türk öte tarafa bu gerçekten habersiz gitmiş.

Gördüğünüz gibi "Cıkk!" sözcüğü/sesi bir tür Türkler arası kültürel şifre... Şimdi anladınız mı Türkçe konuşmadan Aurello'nun Mehmet olmasına neden "Cıkk!" demekte ısrarlı olacağımızı...


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Dizi | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi