T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 10 AĞUSTOS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bebeğe doğal koruyucu anne sütü

Bebek için en ideal besinin anne sütü olduğunu belirten Prof. Dr. Pıtıroğlu, anne sütünde bulunan doğal maddelerin sakinleştirici etkisinin olduğunu söyledi

Süt çocuğu için en uygun besin anne sütüdür. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin tüm gereksinmelerini sağlayan bir besindir. En mükemmel endüstri sütleri bile anne sütünün niteliklerini kesinlikle taşımaz.. Prof. Dr. Türkan Patıroğlu, anne sütünün doğal bir ağrı kesici olduğunu, aşı sonrası bebeği emzirmenin aşının verdiği ağrıyı unutturacağını belirtti.

Anne sütü alan bebeğe D vitamininden başka bir şey verilmemesi gerektiğini ifade eden Patıroğlu, şunları anlattı: "Annenin ilk sütü olan 'kolostrum' bebeğin ilk aşısıdır. Süregelen adetlerin aksine ilk süt her bebeğe mutlaka verilmelidir. Normal doğum yapan her annede, doğumdan hemen sonra bebeğin çıplak olarak annenin memeleri üzerine yatırılması, bebeğin huzurlu olmasına, emme başlayınca sütün daha erken ve bol gelmesine neden olur." Anne sütünde bulunan maddelerin bebeğin enfeksiyonlara karşı daha etkili korunmasına yardımcı olduğunu ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini hızlandırdığını kaydeden Patıroğlu, mamalarda bağışıklık sistemini geliştirecek hiçbir maddenin bulunmadığını bildirdi.

Patıroğlu, anne sütünün daha çok kana geçtiğine işaret ederek, "Anne sütü içerdiği bazı enzimlerle bebeğin daha kolay hazmetmesini sağlar. Anne sütü ineksütünden daha az protein içermesine karşın, içindeki tüm protein bebeğin dolaşımına geçer. Demir ve çinko anne sütünün varlığında bağırsaklardan kana daha kolay geçer" diye konuştu.

EGZAMADAN KORUYOR

Anne sütü ile beslenen bebeklerde egzamanın daha az görüldüğüne işaret eden Patıroğlu, şu bilgileri verdi: "Anne sütü ile beslenme alerjiye karşı korur ve bu koruyucu etki erişkinlik dönemine kadar sürer. Anne sütü gıda alerjilerini, hem de solunum yolunda ortaya çıkan alerjilere karşı ve egzemaya karşı koruyucu etkisi vardır. Patıroğlu, aşı sonrası bebeği hemen emzirmenin çoğu durumda ona aşının ağrısını unutturacağını bildirdi.

Bebeğe antibiyotik etkisi var

Anne sütünün hasta bir bebek için en ideal besin kaynağı olduğunudile getiren Prof. Dr. Türkan Patıroğlu, şu bilgileri verdi: "Sindirim sistemi ile ilgili ishal gibi ciddi bir sorun yaşandığında, mama içeriğinin daha zor hazmedilir olması nedeni ile bebeğin mama ile beslenmeye devam edilmesi sakıncalı olabilir. Anne sütünün bağırsaklar üzerinde düzenleyici etkileri vardır ve bu nedenle ishalli bebeklere verilmesi tedaviye katkıda bulunur.

Solunum yollarıyla ilgili sorunlar yaşandığında da bebeğin mama ile beslenmeye devam etmesi solunum yolundaki balgam ve yapışkan salgıların daha da artmasına neden olabilir. Anne sütü ise içerdiği antikorlar nedeniyle, enfeksiyonları tedavi edici özelliğe sahiptir vesalgı artışına neden olmaz." Patıroğlu, anne sütünün, bebek-anne arasındaki en iyi psikolojik bağlantı yolu, bebeğin hastalıklardan korunmasında en güvenilir yol olduğunu kaydetti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi