T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S İ N E M A 4 AĞUSTOS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Sinema
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Annen seni asla yalnız bırakmayacak küçük Norman...'

Arizona-Phoenix'deki bir emlakçıda çalışan güzel ve hırslı Marion'un hayattaki en büyük hayâli, uzun süredir duygusal bir ilişki içinde olduğu Sam ile bir an önce evlenmektir. Ancak, sevdiği adamın bitmez tükenmez borçları nedeniyle bu evlilik bir türlü gerçekleşememekte ve genç aşıklar hayatlarını kaçamak buluşmalarla sürdürmektedirler. Marion günün birinde hayâllerine kestirmeden ulaşabilmek için niyeti bozar ve çalıştığı şirkete ait olan 40 bin doları çalarak kayıplara karışır. Genç kadın bu parayı Sam'e vererek mâlî sorunlarını çözmeyi ve ardından da ellerinde kalacak miktarla onunla başka bir eyalette evlenmeyi planlamaktadır.

Kahramanımız, çaldığı paralarla California'ya doğru yol alırken, sert bir fırtınanın kopması üzerine geceyi geçirmek için yol üzerindeki derme çatma, eski bir motele sığınır. Otelin yöneticisi utangaç mizaçlı Norman, olanca kibarlığı içinde, ona rahat edebilmesi için elinden gelen her türlü konforu sunacaktır. Polis tarafından yakalanma korkusunu giderek üzerinden atan Marion, gözlerden tamamen uzakta, üstelik de keyifli sohbetler yapabildiği genç bir adamın yönettiği Bates Moteli'nde ortalık yatışıncaya kadar kalmaya karar verir. Ancak, Norman'ın bu dostane ağırlamasına "dehşetli bir ölüm"ün de dahil olduğunu fark ettiğinde, geri adım atmak için artık ne yazık ki çok geçtir.

Bu haftaki sorularımıza, sinema tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı gerilim filmlerinden biri kaynaklık ediyor. Büyük bir sinema ustasının en az kendisi kadar ünlü olan bu yapıtı, çevriminin üzerinden 45 yılı aşkın zaman geçmesine karşın, hâlâ büyük bir hayranlıkla izlenen siyah-beyaz görüntüleri, tüyler ürpertici müzikleri, sıradışı çekim açıları ve sağlam oyunculuklarıyla kendi türünde bir anıt gibi yükselmeye devam ediyor. Özellikle de topu topu 45 saniye sürmesine rağmen, tam bir haftada ve farklı açıları görüntüleyen 20 ayrı kamerayla çekilen "duşta bıçaklanma" sahnesi, günümüzde sinema akademilerinde okuyan öğrencilere kamera, ışık, kurgu, müzik ve yönetmenlikte uyumun zirvesini simgeleyen görsel bir ders olarak izletiliyor.

Bu klasik filmin orijinal İngilizce adını, yönetmenini, başrollerini üstlenen oyunculardan en az ikisinin adlarını, görüntü yönetmenini ve müziğini yapan besteciyi bilmenizi istiyoruz.

Toplam altı addan oluşan doğru cevapları (adları ve açık adresleriyle birlikte) 9 Ağustos 2006 Çarşamba günü saat 23.00'e kadar sinebulmaca@yahoo.com elektronik posta adresine ileten okurlarımız arasından bilgisayarda rasgele tercihle seçilecek olan beş talihli, yönetmen Stephen Gaghan'ın 2005 yapımı filmi "Syriana"nın (Hayâlperest) birer DVD'sini kazanacaklardır. Hepinize bol şanslar...


GEÇEN HAFTANIN CEVAPLARI
28 Temmuz 2006 Cuma günü sorduğumuz soruların doğru cevapları şöyle:

- Filmin Orijinal Adı: Dead Poets Society (1989)
(Ülkemizde "Ölü Ozanlar Derneği" adıyla tanınmaktadır)
- Yönetmeni: Peter Weir
- Başrol Oyuncusu: Robin Williams (Öğretmen John Keating)
- Senaristi: Tom Schulman
- Müziklerinin Bestecisi: Maurice Jarre

Yarışmamıza bu hafta yurt çapında toplam 230 katılım gerçekleşti. Bunlardan 206 tanesi sorulan soruların cevaplarını eksiksiz olarak içermekteydi. Bu arada, her zaman olduğu gibi., yanlış cevap veren ya da doğru cevaplarına -bütün uyarılarımıza rağmen- adını, soyadını ve açık adresini yazmayan okurlarımızı ise üzülerek elemek zorunda kaldık.
3 Ağustos Perşembe Saat 13.00 itibarıyla bilgisayar programının rasgele seçtiği talihlilerimiz şöyle:

- ELİF AYDIN / GİRESUN
- SÜLEYMAN PİŞKİN / EDİRNE
- BURHAN ORUÇ / MALATYA
- YASİR ÖNER / DENİZLİ
- M. ZİYA TÜRETKEN / HATAY

Talihlilerimizin armağan DVD'leri ("Taraf Tutmak" / 2001 / Yönetmen: István Szabó) en kısa sürede adreslerine taahhütlü postayla gönderilecektir.

Bütün katılımcılarımıza ilgileri nedeniyle teşekkür ederken, yeni katılımlarınızı beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Unutmayın ki bu köşenin amacı hem eğlenmek, hem seçkin filmler kazanmak, hem de "sinema tarihini araştırmak ve öğrenmek!"

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi