T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 7 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nükleeri durdur ambargo kalksın

Javier Solana'nın Tahran'a sunduğu öneri paketinde İran'a 16 yıldır ambargo uygulayan ABD'nin anlaşma halinde geri adım atacağı sözü yer alıyor

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, BM Güvenlik Konseyi ve Almanya'nın İran'ın batı ile sürtüşmesine neden olan nükleer programını durdurması karşılığında bu ülkeye vereceği teşviklerin paketini dün İran'a sundu.

Solana ile Tahran'da bir araya gelen İran'ın nükleer konulardaki başmüzakereci Ali Laricani toplantı sonrası yaptığı açıklamada öneri paketini gözden geçireceklerini söyledi. Görüşmelerin 'iyi bir ortamda' gerçekleştiğini belirten Laricani "Öneriler, olumlu adımlarla birlikte, giderilmesi gereken belirsizlikler içeriyor" dedi.

ÖNCE UYARI SONRA TEŞVİK

Solana'nın sunduğu pakette, uranyum zenginleştirme programını askıya alması karşılığında İran'a çeşitli teşvikler öneriliyor. Diplomatik kaynaklara göre, pakette İran'ın 'araştırma dahil uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin tümü ile ağır su reaktörüne ilişkin çalışmalarını derhal durdurması' talep ediliyor. Ayrıca pakette, İran'dan nükleer tesislerde ani denetimleri öngören NPT (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması) ek protokolünü onaylaması ve sahip olduğu 3 bin kadar santrfüjde tespit edilen nükleer kirlenmeye ilişkin bilgi ve belgeleri Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (IAEA) vermesi ve IAEA ile şeffaf işbirliği yapması isteniyor.

İRAN: İNCELEYECEĞİZ

Konuyu değerlendiren İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ise"Eğer onların amacı konuyu politize etmek değilse, eğer bizim isteklerimizi değerlendiriyorlarsa, onlarla mantıklı bir anlaşmaya varabiliriz" dedi. Muttaki öneri paketinin içeriğinin bir nevi mekik süreciyle tartışılacağını söyledi. Perşembe günü Viyana'da toplanan BMGK'nin daimi beş üyesi ve Almanya'nın dışişleri bakanları önerilerde anlaşmıştı.

  • TAHRAN

    Teşvik paketinde neler var

    Pakette, İran'ın uranyum zenginleştirme programını askıya alması karşılığında BM Güvenlik Konseyi'nde bekletilen nükleer dosyasının geri çekileceğini ve Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliğinin sağlanacağı sözünün yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca, ABD'nin varılacak bir anlaşma çerçevesinde İran'a 1990'lı yıllarda ilan edilen yaptırımları kaldırması öngörülüyor.


  • Ebadi: Sorunları savaş çözmez

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi