T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 9 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Parmak izinden tanındı

Irak'ta El Kaide lideri olarak bilinen Ebu Musab Ez Zerkavi, önceki gece Bakuba'da düzenlenen hava saldırısı sonucu öldü. Bulunduğu ev F-16'larla vurulan Zerkavi'nin kimliği, parmak izinden tespit edildi

Irak El Kaidesi'nin lideri Ebu Musab Ez Zerkavi, önceki gün düzenlenen hava saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Ürdün istihbaratının yerini tespit etmesi sonucu içinde bulunduğu ev ABD uçakları tarafından bombalanan Zerkavi'yle birlikte 6 yardımcısının da öldüğü açıklandı. Zerkavi'nin öldürüldüğü haberini Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad ve ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı George Casey yaptıkları ortak basın toplantısında birlikte duyurdu.

ENKAZ ALTINDAN ÇIKTI

Zerkavi'nin gözleri kapalı halde, arkasında kan lekeleri bulunan cesedinin fotoğrafını basına gösteren Amerikan ordu sözcüsü Tümgeneral Willam Caldwell da, cesedin Zerkavi'ye ait olduğunun parmak ve yara izleriyle dövmelerinden tespit edildiğini belirtti. Kendilerine ulaşan kesin bilgi üzerine önceki gece Bağdat'ın 50 km kuzeyindeki Bakuba'da bir eve F-16 savaş uçağından 226 kilogramlık iki bombanın bırakıldığını açıklayan sözcü, Zerkavi ve arkadaşlarının bombardıman sırasında öldüklerini söyledi.

İSTİHBARAT ÜRDÜN'DEN

Ürdün hükümeti de Zerkavi'nin öldürülmesinde aktif rol oynadığını resmi ağızlardan kabul etti. Ürdün hükümet sözcüsü Nasır Cevdi, Zerkavi'nin etkisiz hale getirilmesinden ötürü Irak hükümetini kutlarken, Ürdün istihbarat birimlerinin Zerkavi'nin yerinin belirlenmesinde önemli rol oynadıklarını söyledi. Ebu Musab Zerkavi'nin öldürülmesinde, geçen ay Zerkavi'nin önemli bir adamının Ürdün tarafından yakalanmasının büyük rol oynadığı açıklandı.

ABD'DE BAYRAM HAVASI

El Kaide lideri Zerkavi'nin öldürüldüğünün duyulması, ABD ve İngiltere'de sevinçle karşılandı. ABD Başkanı George Bush, memnuniyetini "Zerkavi'nin ölümü El Kaide'ye acı bir darbe ve terörle mücadele önemli bir zafer oldu" sözleriyle ifade ederken, İngiltere Başbakanı Blair temkinli konuştu. Blair Zerkavi'nin ölümünün, Irak'ta insanların öldürülmesini durdurmayacağını söyledi. AB de El Kaide lideri Zerkavi'nin ölümünü teröre karşı zafer olarak niteledi.

  • BAĞDAT

    El Kaide doğruladı

    Bir internet sitesinde El Kaide adına yayımlanan açıklamada, "Mücahidimiz Irak'ta şehit oldu. Ancak onun ölümünün ardından Irak'taki Amerikan işgaline ve Bağdat hükümetine karşı başlatılan savaşı sürdüreceğiz" ifadesi yer aldı.

    Ölenler arasında bir de çocuk var

    Zerkavi'nin öldürüldüğü haberini veren ABD'li askeri yetkililer, saldırı sırasında aynı bölgede bulunan evlerde küçük bir çocuk ve bir kadının da öldüğünü itiraf etti. Bağdat'ın 50 kilometre kuzeydoğusundaki Bakuba'ya bağlı Hephep Kasabası'ndaki evde taş taş üstünde kalmazken, operasyon sonrası Iraklılar yıkılan evin yakınlarına akın etti. Evin çevresinde bulunan birçok aracın da hasar gördüğü ifade edilirken, evin içindeki çocuk eşyaları dikkat çekti. Amerikan ve Irak askerlerinin operasyonu sırasında Zerkavi'nin öldürüldüğü söylenen evin çevresinde bulunan görgü tanıklarından bir Iraklı, evde kadınlarla çocukların da bulunduğu iddia etti.

  • BAKUBA

    Başına 25 milyon $ ödül konmuştu

    ABD'nin, başına, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e vaat ettiği miktarda, 25 milyon dolar ödül koyduğu Zerkavi'nin önemli yardımcıları çeşitli bombardımanlarda öldürüldü ya da yakalandı. Irak savaşının başlamasından önce, Şubat 2003'te dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Zerkavi'nin, Bin Ladin'in ortağı olduğunu söylemiş, istihbarat raporları da Bağdat'ta olduğuna işaret etmişti.

    ABD'li baba, Bush'u suçladı

    Oğlu Irak'ta 2004 yılında başı kesilerek öldürülen Michael Berg, El Kaide'nin Irak'taki lideri Ebu Musab Zerkavi'nin öldürülmesiyle "ferahlamadığını" söyledi. Berg, oğlunun ölümünden ABD Başkanı George Bush'u sorumlu tuttu. ABD Kongresi üyeliği için aday olmaya hazırlanan savaş karşıtı eylemci Berg, Amerikan Fox News televizyonuna verdiği demeçte, "Zerkavi'nin kendisinin Irak'ta yüzbinlerce kişinin ölümünden sorumlu olduğunu düşünmüyorum. Sorumlu George Bush" dedi. Michael Berg, kendisini neyin memnun edeceğinin sorulması üzerine de, "Savaşın sona ermesi. George Bush'tan kurtulmak" cevabını verdi. Berg, oğlunun, Ebu Gureyb Cezaevi'ndeki işkence, ölüm ve tecavüze misillemesi olarak öldürüldüğünü söyledi.

  • PHILADELPHIA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi