T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 9 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yavaşlasak da duraklasak da AB hedefinden sapılmayacak

Başmüzakereci Ali Babacan, AB üyelik sürecinde bazen yavaşlamalar, duraklamalar yaşanabileceğini belirterek, "Herkes hazır olmalıdır. İnişli çıkışlı bir yoldan geçiyoruz'' diye konuştu

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türk ekonomisinin içeride ve dışarıda olabilecek hür türlü gelişmeye karşı çok daha korunaklı olduğunu belirterek "AB süreciyle ilgili bazen yavaşlamalara, duraklamalara zaten herkes hazır olmalıdır'' dedi

Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda Türkiye'nin AB sürecine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, soruları yanıtlarken, üyelik süreci takviminin öngörüldüğü gibi işlediğini belirterek, gelecek hafta birinci fasılla ilgili olumlu gelişmeler olmasını beklediklerini kaydetti.

Babacan, yılın ikinci yarısında, Finlandiya'nın AB dönem başkanlığı sırasında daha fazla sayıda faslın açılmasının da mümkün olacağına inandıklarını söyledi.

'Türkiye'nin limanlarını Rumlara açmaması durumunda müzakerelerin askıya alınabileceği' iddialarını değerlendiren Babacan, Kıbrıs'ın nihai ve kapsamlı bir çözüm bulununcaya kadar, katılım sürecinde en önemli siyasi konular arasında yer almayı sürdüreceğini söyledi.

Limanlar konusunda da 'Ek protokolün uygulanmasıyla ilgili bizim farklı bir yorumumuz var' diyen Babacan, Türkiye'nin bu konudaki net tutumunu defalarca açıkladığına işaret etti. Babacan, "Dışişleri Bakanımız'ın Ocak ayında açıkladığı teklif masada ve bu konudaki istişarelere, görüşmelere devam ediliyor'' dedi.

SİZ ASIL SONUCA BAKIN

Babacan bir soru üzerine Meclis'in, sıkışık programına rağmen 9. Uyum Paketi'yle ilgili yasalara öncelik verdiğini bildirdi. Babacan, "Olağanüstü bir çabayla çalışmalar devam ediyor ve Meclis tatile girmeden önce azami bir çabayla çalışmalar tamamlanacaktır'' dedi. Babacan, kurumsallaşma adına geçmişte devasa bürokratik yapılar kurulduğunu ve bunların hiçbir işe yaramadığını söyledi. Sürecin gayet iyi işlediğini belirten Babacan, "Siz sonuca bakın. Sonuçta tarama sürecinde en ufak bir aksama yok. Fasılların birer birer açılmasıyla ilgili takvimimiz gayet güzel işliyor. Biz gayet modern bir anlayışla esnek ve dinamik bir yapılanmayla bu süreci son derece başarılı bir şekilde yürütüyoruz'' diye konuştu.

HERKES HAZIRLIKLI OLMALI

AB'nin 25 üyeli bir birlik olduğunu, her ülkenin ayrı ayrı iç siyasi ortamı ve diğer ülkelerle ilişkileri bulunduğunu belirten Babacan, "Her olumsuz açıklamaya kafayı takacak, morali bozacak olursak bu iş yürümez. AB bizi istemezse biz de onları istemeyiz' türünden yaklaşımlar Türkiye'ye zarar verir" dedi. Babacan, 'müzakerelerin askıya alınmasının Türkiye'nin ekonomik dengelerini nasıl etkileyeceği' sorusunu "Türkiye'nin ekonomisi içeride ve dışarıda olabilecek her türlü gelişmeye karşı artık çok daha korunaklı bir yapıya sahiptir ve AB süreciyle ilgili bazen yavaşlamalara, duraklamalara zaten herkes hazır olmalıdır'' diye yanıtladı. "İnişli çıkışlı bir yoldan geçiyoruz, bazı dönemlerde yavaşlayacağız, bazı dönemlerde hızlanacağız'' diyen Babacan, bunun Türkiye'yi hiçbir zaman nihai hedefinden saptırmayacağını kaydetti.

  • ANKARA (A.A)

    35 faslın taraması 13 Ekim'de sona erecek

    Devlet Bakanı Babacan, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine ilişkin son gelişmeler, geleceğe dönük perspektif ve AB ile ilişkilerin genel çerçevesi konusunda bilgi verirken tarama çalışmalarının 20 Ekim 2005'te bilim ve araştırma faslının tanıtıcı tarama toplantısıyla fiilen başladığını belirten Babacan, sonuncusu çevre faslında olmak üzere bugüne kadar 18 fasla ilişkin ayrıntılı tarama çalışmalarının tamamlandığını kaydetti. Babacan, "AB müktesebatının sınıflandırıldığı 35 fasla ilişkin tüm tanıtıcı ve ayrıntılı taramalar 13 Ekim 2006'da tamamlanacaktır'' dedi. Bugüne kadar sadece ayrıntılı tarama sürecinde görev üstlenen kişi sayısının 1200 olduğunu belirten Babacan, Türkiye'yi AB tarafına tanıtmak üzere hazırlanan dokümanların şimdiden 10 bin sayfanın üzerinde olduğunu söyledi. Tarama sürecinin teknik bir süreç olduğuna işaret eden Babacan, şunları söyledi: "Süreç içerisinde herhangi bir sansasyonel gelişme olmadığı için, bir şeyler yapılmıyormuş gibi bir izlenimin oluşması son derece yanlıştır. AB heyecanının durakladığını iddia etmek, her şeyden önce harcanan bu yoğun mesaiye, emeğe ve bürokratlara haksızlık olacaktır."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi