T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 16 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sağlık Sigortası'na 'zoraki' onay

Cumhurbaşkanı Sezer, daha önce iade ettiği Genel Sağlık Sigortası tekrar önüne gelince onayladı ancak bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor.

Yürürlüğe girmesi ile Türkiye'de bir çok ilke imza atacak olan Genel Sağlık Sigortası Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandı. Ancak, daha önce bazı maddelerinin yeniden düzenlenmesi için Meclis'e geri gönderdiği yasa için Sezer bu kez Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor. Cumhurbaşkanı Sezer, yasanın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemi ile Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini açıkladı.

İPTALİ İÇİN DAVA AÇIYOR

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün 5510 sayılı ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu''nu onayladı. Ancak, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Sezer'in, kanunun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açacağı bildirildi.

AYNEN KABUL EDİLMİŞTİ

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Sezer'in, TBMM tarafından 19 Nisan 2006'da kabul edilen 5489 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu''nu, 3, 28, 29, 31, 40, 46, 55, 63, 80, 82, geçici 1, geçici 2, geçici 4, geçici 6 ve geçici 9. maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için 10 Mayıs 2006 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderdiği hatırlatmasında bulunuldu. Sezer'in, TBMM tarafından 31 Mayıs 2006'da yeniden görüşülerek aynen kabul edilen 5510 sayılı ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu''nu onayladığı ve kanunun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği kaydedildi.

Kanunla neler değişecek?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile bir çok yenilik yapılıyor. Yasa ile 18 yaşına kadar herkes sağlık sigortası kapsamına alınırken, emeklilik yaşı da kademeli olarak arttırılıyor. Çocuğu olmayanların 2 kez tüp bebek masrafları karşılanırken, işsizlik ödeneği alanların sigorta primlerini devlet ödüyor.

  • HERKESE SİGORTA: Yasa 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Yeni yasa ile herkes 18 yaşına kadar genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile bakmakla yükümlü olduğu kişilere koruyucu sağlık hizmetleri, ayakta, yatarak veya acil sağlık hizmetleri verilecek.

  • TEDAVİ İÇİN 30 GÜN SİGORTA: Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ayaktan tedaviden sağlanan ilaçlar, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için ise yüzde 10 ila 20 katılım payı alınacak.

  • EMEKLİLİK YAŞI: Yasa ile emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin gün prim ödemiş olma şartı aranacak. 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olan kadınlar 58, erkekler 60 yaşını bitirdiklerinde emekli olabilecek. Bu tarihten önce sigortalı olanlar hak kazandıkları kademeli emeklilik hükümlerine göre daha önce emekli olabilecek. Emeklilik 2036'dan itibaren kademeli olarak 2 yılda 1 yaş artırılarak, 2048'den itibaren 65 yaşında eşitlenecek.

  • PRİM GÜN SAYISI ARTIYOR: İlk defa l Ocak 2007'den itibaren sigortalı olacaklarda emeklilik için 9 bin prim ödeme günü aranacak. İşsizlik ödeneği alanların sigorta primlerini devlet tarafından ödenecek.

  • EMEKLİ MAAŞLARI: Yasa emekli maaşlarında azalmaya yol açmayacak. İşçi, memur ve esnafın aynı şartlarda emekliliğini öngören yasaya göre, emekli aylıkları sistemde geçirilen süre ve ödenen prim miktarına bağlı olarak düzenleniyor.

  • EMZİRME YARDIMI: Yasa ile babaya emzirme yardımı hakkı veriliyor. Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki 6 ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme yardımı verilecek.

  • TÜP BEBEK HAKKI: Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde, iki kez tüp bebek tedavi masrafları kurum tarafından karşılanacak.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi