T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 18 HAZİRAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Inde Deus Abest' müdürün fantezisi

Behçet Dinçer, Kaymakamlığa verdiği dilekçede, 1992 yılında dönemin Bodrum Müze Müdürü Alpözen'in "Dikkat çekmek için zindanın kapısına 'Inde Deus Abest' (Tanrının Bulunmadığı Yer) yazalım" dediğini ve kendisinin de bu yazıyı yazdığını itiraf etti

Bodrum Müzesi teknisyeni Behçet Dinçer, Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde yer alan zindanın girişindeki Latince İnde Deus Abest (Tanrı'nın Bulunmadığı Yer) yazısının 500 yıllık tarihi olduğunun bir kandırmaca olduğunu ve bu yazıyı 1992 yılında kendisinin yazdığını itiraf etti. Müze Müdürü Yaşar Yıldız ile birlikte Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan'a giden Dinçer, yazıyı yazdığına dair ilk kez imzalı bir dilekçe verdi.

Dinçer, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan'a verdiği dilekçede bu yazıyı dönemin Müze Müdürü Oğuz Alpözen'in yönlendirmesiyle yazdığını belirtti. Asıl mesleğinin makine teknisyenliği olduğunu belirten ve tarihten anlamadığını vurgulayan Dinçer, müze müdürü Alpözen'in her gelene yazının 500 yıllık olduğunu söylemeye başlamasıyla bu oyuna ortak olduğunu ve baskılar nedeniyle de yıllarca bunun gerçek olmadığını söyleyemediğini kaydetti.

HERKESİ YANILTTIK

Dinçer, Kaymakamlığa verdiği dilekçesinde şunları dile getirdi: "Aslında makine teknisyeniyim. 1992'de, Osmanlı Türklerinin ördüğü duvarın yıkılarak açılması ile 12 metre derinliğinde yer altındaki mekana ulaştık. Zindan denilen yer top koruganlığıydı. Zindanların 80 metre kadar daha uzakta olduğunu tespit etmiştik, ancak bütçe elverişli olmadığı için kazı çalışmalarını sürdüremedik. Ancak top koruganlığının içinde de duvarda esir zincirleri ve işkence aletleri vardı. Bu nedenle dönemin müdürü Oğuz Alpözen burayı zindan olarak düzenlememizi istedi. Zindana ilk olarak arkeolog Mehmet Özgenç, kale şefi Ali Uçarer ile ben girdim ve ilk çizimlerini yaptım. Alpözen, "Yaşayan müzecilik yapıyoruz, bu nedenle dikkatleri müzeye ve zindanlara çekmemiz gerek. Sen giriş kapısının üzerine sağ tarafa 'İnde Deus Abest' yaz, sol tarafa da İngilizce ve Türkçe levhasını asarız" deyince sakınca görmedim.

Ben makine teknisyeniyim. Tarihten anlamam. Alpözen her gelene yazının 500 yıllık olduğunu söylemeye başlayınca biz ve kale personeli bu oyuna ortak olduk ve baskılar nedeniyle yıllarca bunun gerçek olmadığını söyleyemedik. Ancak Alpözen beni asla tehdit etmedi. Yıllarca vicdanım huzursuz olarak yaşadım. Alpözen, emekli olunca bir yazıyla durumu bakanlığa bildirmeyi düşündüm, ancak 1999'da, yazının eski olduğuna dair birlikte ifade verdiğimiz arkadaşlarım zor durumda kalacaktı. Bana dilekçe vermemin hem kendilerine hem de kaleye büyük zararı olacağını söylediler. Ben de ikna oldum. Ancak kaleyi ziyarete gelenleri yanılttık."

CEZAM NEYSE ÇEKERİM

Bu dilekçenin şu ana kadar verdiği ilk yazılı ifade olduğunu da belirten Dinçer, yazıyı incelemeye gelecek epigrafların yeni olduğunu anlamalarının 30 saniyelerini almayacağını belirterek, "Bu konuda suçumuz neyse cezasını da çekeriz" dedi.

  • HABER MERKEZİ/ANKARA

    Alpözen döneminde müze yağmalanmış

    Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, eski müdür Oğuz Alpözen döneminde Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi'nde birçok tarihi eserin yağmalandığını ve sahteleriyle değiştirildiği açıkladı. Müze teknisyeni Behçet Dinçer'in Bodrum kaymakamlığına, Latince İnde Deus Abest (Tanrı Burada Yoktur) yazısını Oğuz Alpözen'in zorlaması sonucu yazdığını belirten bir dilekçe vermesi üzerine, Bakanlık eski müdür hakkında işlem başlattı.

    Bakanlığın, Türkiye'deki 41 müzeyi ulusal müze haline getirmek, geri kalan müzeleri ise yerel yönetimlere devretmek için hazırladığı projeye start vermeden müzelerde geniş kapsamlı bir inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, envanter çalışması yaparken Bodrum Müzesi'ndeki yağma olayının ortaya çıkarıldığını söylediler. Alpözen döneminde müzedeki bazı tarihi eserlerin sahteleriyle değiştirildiğini tespit eden bakanlık eski müdür hakkında suç duyurusunda bulunacak. Yetkililer müzedeki Latince yazıyı yazan teknisyen Behçet Dinçer hakkında da soruşturma açılacağını belirttiler. Öte yandan Bakanlık yetkilileri, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde yer alan zindanın girişindeki Latince, "İnde Deus Abest" yazısının 1999'da da soruşturma konusu olduğunu, ancak olayın üstünün kapatıldığını belirttiler. Yazının teknisyen tarafından yazıldığından emin olduklarını ve bu konuda ellerinde Dinçer'in konuyla ilgili ifadelerinin olduğunu belirten Bakanlık yetkilileri "Biz bunu zaten biliyorduk. Konu 1999 yılında da soruşturulmuş, ama o dönemde üzeri kapatılmış" dediler.

  • ALİ SALİ / ANKARA

    Müfettişler inceleme yaptı

    Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi'yle ilgili iddialar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca görevlendirilen 2 müfettiş, müzedeki incelemelere başladı. Bakanlık müfettişleri Latin dilleri uzmanı Haydar Dönmez ile Arkeolog Zülküf Yılmaz, dün öğle saatlerinde müzeye gelerek, Müdür Yaşar Yıldız ve personelle görüştü.Müzede incelemelerde bulunan Haydar Dönmez, basın mensuplarına, müzedeki soruşturmayı Ankara'dan gelen Arkeolog Yılmaz ile yürüttüklerini belirterek, "Bu akşam saatlerinde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar da Bodrum'a gelecek. Yapacağımız çalışmalar sonrasında gerekli açıklama Bakan tarafından yapılacak" dedi. Muğla Valisi Temel Koçaklar da müzedeki eserlerin sahte olduğu iddiaları ve kamuoyuna yansıyan diğer olaylarla ilgili olarak bu aşamada yorumda bulunmanın yanlış olduğunu belirterek "İki müfettiş arkadaşımız konuyla ilgili taraflarla görüşüyorlar. Müzede bulunan eserleri inceliyorlar. Bu çalışmalar sonrasında hazırlayacakları raporu Bakanlığa sunacaklar" diye konuştu.

  • BODRUM (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi