T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 18 HAZİRAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkçe Olimpiyat'a görkemli final

Uluslararası Dil Öğretmenliği Derneği'nin düzenlediği '4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı' My Showland'deki görkemli törenle son buldu. Olimpiyat Meşalesini, TBMM Başkanı Bülent Arınç yaktı.

Uluslararası Dil Öğretmenliği Derneği tarafından düzenlenen '4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı, İstanbul My Showland'deki görkemli törenle son buldu. Olimpiyat meşalesini, TBMM Başkanı Bülent Arınç yaktı.

Dünyanın 84 ülkesinden 355 öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatları'nın, ön eleme ve yarı finalleri, 10-14 Haziran tarihleri arasında Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde yapıldı. 15 Haziran'da Conrad Otel'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın onurlarına verdiği akşam yemeğine katılan öğrenciler, önceki gün de ülke stantlarını hazırlayarak son provalarını yaptı. Her ülke öğrencileri, üzerinde kültürel motiflerinin olduğu ayrı bir araçla Boğaz'dan geçiş yaparak İstanbul'u selamladı.

OLİMPİYATA ŞARKI

Olimpiyat için bestelenen 'Güneş Gibi Üstümüze Doğuyor Türkçe' adlı marşı seslendiren Sertap Erener, olimpiyata katılan 84 ülkenin adlarını teker teker anons etti.

Olimpiyatların en önemli bölemlarinden biri de ödül töreniydi. Olimpiyatların birincileri olan hikaye dalında Türkmenistan'dan Aygül Taşlıyeva, kompozisyonda Bosna'dan Njomeza Krasnıcı, resimde Belarus'dan Alına Prıchodouskaya, sunumda Bengladeş'ten Malıha Binte, şarkıda Kırgızistan'dan Elfıra Erkan ve şiirde Moğalistan'dan Battsetseg Tseren'in ödüllerini, Meclis Başkanı ve bakanların ellerinden aldı.

Geçtiğimiz yıl yapılan olimpiyatlara 40 ülkeden 120 öğrenci katılırken bu yıl sayının 84 ülkeden 355 öğrenciye çıktığını anlatan Olimpiyat Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, "Bu ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 75'ini oluşturuyor. 10. Türkçe Olimpiyatları'ndaki hedefimiz, dünyanın 5 kıtasından Türkçe konuşan yabancı öğrencileri ağırlamak olacak" dedi.

Törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eşi Münevver Arınç'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, DYP lideri Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celaleddin Cerrah da katıldı.

Meşaleyi Arınç yaktı

Görkemli final, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, adı bir günlüğüne İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi olarak değiştirilen My Showland'in bahçesine kurulan dev meşalenin yakılmasıyla başladı, sonra törenlere geçildi. Tören, yabancı öğrencilerle birlikte okunan İstiklal Marşı ile başladı. Törende yaptığı konuşmada Arınç, yurtdışında Türkçe eğitim veren okulların başarılarına atıfta bulundu. Arınç'ın konuşması sırasında Ali Akbulut isimli işadamının 355 öğrencinin her birine biner dolar ödül vereceği anons edildi.

Juri ödülleri dağıtıldı

Her yıl verilen jüri özel ödülleri bu yıl da sahiplerini buldu. Ali Şir Nevai ödülü, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Kenan Gürsoy'a, Gastralı İsmail Ödülü, Doç. Dr. Mehmet Kara ve Yavuz Bülent Bakiler'e, Karamonğlu Mehmet Bey Ödülü ise Bülent Ecevit ve Toktamış Ateş'e verildi. Ecevit'in ödülünü, DSP İl Başkanı Mustafa Aslan aldı. Aslan'a ödülü, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu verdi. Türkçe Olimpiyatları'nda, resim, hikaye, kompozisyon sunum ve sahne oyunları dallarında dereceye giren öğrencilerden Azerbaycanlı Zaur Aliyev'e birincilik ödülünü veren DYP Lideri Mehmet Ağar, "Hasta yatağında gurbette olan Fethullah Gülen bu hayalin mimarı idi. Hayali gerçek oldu" dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da "Toplumları millet yapan öz kültürüdür. Güzel Türkçe'yi dünyaya yayanlara şükran borçluyuz" diye konuştu.

'Yankısız Çığlık' ağlattı

Türkçe Olimpiyatı'nın finali renkli görüntülere sahne oldu. Renkleri, dilleri ve ırkları farklı 355 öğrenci tek tek sahneye çıkarak kendi dillerinde seyircilere 'merhaba' derken, Iraklı Yara Vüşyar'ın, anasından barışı anlatmasını isteyen bir çocuğun dilinden savaşın anlatıldığı 'Yankısız Çığlık' şiiri ise geceye katılanların gözyaşlarına neden oldu. Bazı televizyon kanallarından lardan canlı yayınlanan final gecesinde şu isimler jüriyi oluşturdu: Kültür eski Bakanı Prof. Dr. Sait Talat Halman, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, reklamcı Ali Saydam, gazeteci yazar Aslan Tekin, yazar Ayşe Kulin, gazeteciler Ali Bayramoğlu, Ergun Babahan, Hakkı Devrim, Ömer Lütfi Mete, şair Hilmi Yavuz, yönetmen Halit Refiğ, Herkül Milas, Prof. Dr. İskender Pala, spiker Mehmet Akarca, Kayahan, Kenan Işık, Osman Yağmurdereli, Ahmet Özhan, Hülya Koçyiğit ve karikatüristler Öznur Kalender, Suat Yalaz ve Necdet Çatak.

Olimpiyat şarkısı

Sorsam gördüğüm ilk buluta
söyler mi bana
Yağmur hangi dilde yağar Afrika'da
Anlatır mı rüzgar gezdiği uzak yerleri
Hangi dilde sarılır insan Amerika'da?
Sevgi gibi dünyayı dolaşsa sesim
Okyanuslar ardından, Uzak Asya'da
Adını hiç bilmediğim kardeşlerim
İstanbul'dan Anadolu'dan size merhaba
A, B, C tekrar birlikte
Güneş gibi üstümüze doğuyor Türkçe
Tohum gibi dünyaya serpilince
Filizlenip boy verecek binlerce hece.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi