T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 16 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

4 bebek karantinada

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayati tehlikesi bulunan 5 bebekten biri kurtarılamadı. Son üç günde ölen bebeklerin sayısı 5'e yükselirken, durumu ciddi olan 4 bebek özel bir odada karantinaya alındı.

  MURAT PALAVAR, İSTANBUL
Son üç gün içinde 5 bebeğin öldüğü Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde durumu ciddi olan 4 bebeğin kurtarılması için karantina uygulaması başlatıldı. Olayla ilgili görevlendirilen Sağlık Bakanlığı Heyeti'nin raporunun ardından savcının hastaneyle ilgili dava açması bekleniyor.

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Rafet Yiğitbaşı, yaptığı açıklamada, bebeklerden kan kültürlerinin alındığını ve henüz bir üremenin söz konusu olmadığını kaydetti.

5 BEBEĞİN DURUMU CİDDİ

Yiğitbaşı, "Ağır durumda olan 5 bebeğimiz var. Bilimsel verilerin üstünde bir durum değil bu. 'Yayılma var mı?' diye tahlillerimiz sürüyor" diye konuştu. Yiğitbaşı, ayrıca hastanede her hangi bir inşaatın söz konusu olmadığnı da belitti. Şu ana kadar ortak bir mikrobun belirlenmediğini kaydeden Yiğitbaşı, "Ortak bir mikrop bulursak ancak salgın diyebileceğimiz bir durum ortaya çıkar ki şu ana kadar böyle bir mikrop tespit edilmedi" dedi.

Hasta olan 5 bebeğin özel bir odaya alındığını bildiren Yiğitbaşı, "Sepsist olanlar ayrı yerde kontrol altında tutulmakta. İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen ekiplerle incelemelerimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu. Bebek ölümlerine neden olan ana etkenin ne olduğunun henüz belirlenemediğini söyleyen Yiğitbaşı, "Birden fazla bebekte aynı mikrobu bulursak, saptama netleşmiş olacak" dedi. Durumu ağır olan bebeklerden biri akşam saatlerinde hayatını kaybetti.

HER ÖNLEM ALINDI

Bebek ölümlerine ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilen heyet üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, ise "Gerekli tedavi ve koruma yöntemi, bir çeşit karantinaya alınmayla sağlanmıştır" dedi. Hastanenin Yenidoğan Ünitesi'nin standardının çok iyi olduğunu söyleyen Öztürk, "Bu tip salgınlarda alınacak önlemler neyse tarafımızdan alınmıştır" dedi. Öztürk, enfeksiyon aldıkları ifade edilen bebeklerin özel bir odaya alındığını belirterek, şunları kaydetti: "İzolasyon tabir edilen bu odaya karantina da denilebilir. Biz kontrollü olarak ilgili heyetle inceleme ve tetkiklerimizi devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.

İki heyet inceleme yapıyor

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 bebeğin ölüm nedenleriyle ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen 2 müfettiş inceleme başlattı. İl Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilen Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Klinik Şefi Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bakır ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Uz. Dr. Taner Yıldırmak'ın, önceki akşam başlattıkları çalışmalar devam ediyor. Bu heyetten ayrı olarak Sağlık Bakanlığı'nca görevlendirilen 2 müfettiş de dün sabah hastaneye gelerek konuya ilişkin inceleme başlattı.

Ellerinizi sık sık yıkayın

Hastanedeki enfeksiyonu önlemenin en basit yolu hastaya müdahaleden önce ve sonra el yıkamaktan geçiyor. Bunun gibi alınacak basit tedbirler enfeksiyon oluşmasını engelliyor. Bu yapıldığı takdirde hastane enfeksiyonu yüzde 50 engelleniyor. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2 günde 4 bebeğin yaşamını yitirmesi yine bir tedirginlik yaşanmasına neden oluyor. Hastanelerde bağışıklığı düşük olan pek çok hastaya da rastlandığını belirten Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, yenidoğan bebekler, kanser hastaları ve böbrek hastaları gibi pek çok hastanın bu grupta yer aldığının altını çiziyor.

BAĞIŞIKLIKLARI ÇOK HASSAS

Yenidoğan bebeklerin enfeksiyonlara karşı çok hassas olduklarını belirten Uzun şunları söyledi:"Erken doğan ve düşük doğum tartılı olan bebeklerde bağışıklık sistemi tam olarak gelişememektedir. Ayrıca bu bebekleri yaşatabilmek için solunum cihazına bağlama, mide hortumuyla besleme gibi pek çok uygulama gerçekleştirilmektedir. Tüm bu uygulamalar aslında enfeksiyon riskini arttıran uygulamalardır. Bunların yanı sıra, hastane enfeksiyonlarını yüzde 30-40 oranında azaltabilecek bir başka unsur da el yıkamadır. El yıkamayla bir hastadan diğer bir hastaya mikrop bulaşmasını engellemek mümkündür."

Bir bebek daha öldü

Göztepe Hastanesi'nde ölen bebeklerin sayısı 5'e yükseldi. Başhekim Doç. Dr. Rafet Yiğitbaşı, durumu ağır olan 5 bebekten "Yener" adlı bebeğin, akşam saatlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Ahmet ve Güney Yener çiftinin ilk çocukları olan bebeğin 6 parmaklı, dudağında yarık olduğu ve solunum yetmezliği şikayetinin bulunduğu öğrenildi. Öte yandan, Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Salih Yıldırım, bebek ölümleriyli ilgili olarak hastanede incelemelerde bulundu. Yaklaşık 3 saat hastanede inceleme yapan Yıldırım, daha sonra yoğun bakımda tedavisi süren bir hasta bebeğin kan örneğini alarak hastaneden ayrıldı. Yıldırım'ın, İl Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilen heyetin hazırlayacağı rapor doğrultusunda doktorların ifadesine başvurabileceği öğrenildi.

  • İSTANBUL

    Antibiyotiğin tedavide etkisi yok

    Alınan tüm önlemlere rağmen enfeksiyon olasılığını tamamen ortadan kaldırmanın güç olduğunu açıklayan Hisar Intercontinental Hospital'dan Prof. Dr. Nüvit Altınkaya, şunları söyledi: "Enfeksiyon etkeni her zaman hastane kaynaklı değildir. Hastadan hastaya bulaşma da çok önemli bir enfeksiyon yoludur. Bu konuda en etkili önlem yöntemine uygun ve yeterli sıklıkta el yıkamadır. Örneğin burun florasında stafilokok taşıyan bir kişinin yenidoğan yoğun bakım ünitesine girmesine izin verilmez. Hastane çalışanlarının genel sağlık taramasının yapılması, fiziksel ortamın temizliğinin ve gereken bölgelerin sterilizasyonunun sağlanması, giriş çıkışların kontrolu ve kurallara uyulması, kullanılan aletlerin steril olması, operasyon sonrası bakımda gerekli kurallara uyulması, yoğun bakımlarda sterilizasyona azami dikkat edilmesi, gereksiz antibiotik kullanılmaması alınacak önlemler olarak özetlenebilir. Bu arada hasta yakınlarının da kurallara uygun davranması son derece önemlidir. "

    Hastane enfeksiyonları tüm dünyada hem hasta hem de sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bir sorun. Bu enfeksiyonlar sıklıkla enfeksiyon kontrol politikalarındaki boşluklar, pratik uygulamalar ve girişimlerde temizlik ve sterilizasyona yeterince dikkat edilmemesi nedeni ile ortaya çıkıyor. En sık görülen hastane enfeksiyonu etkenleri stafilokoklar, pseudomonas ve e. coli türleridir. Sıklıkla duyduğumuz ve salgınlara, ölümlere neden olanı ise stafilokok aureus(MRSA)dur. Hastane enfeksiyonlarının tedavisi oldukça güçtür ve bu tip enfeksiyonlarda ölüm oranı % 20'lere varabilmektedir; çünkü genellikle hastalığa neden olan mikroorganizmalar, hastane ortamında kullanılan yoğun antibiyotiklere bağlı olarak direnç geliştirmiştir.

    Sessiz sedasız uğurlandı

    Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan ünitesinde ölen Efe Çavdar'ın cenazesi sessiz sedasız toprağa verildi. Babası Bekir Çavdar'ın Kadıköy Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunması üzerine dün Adli Tıp Kurumuna gönderilen bebeğin cenazesi, bugün ailesi tarafından alındı. Efe bebeğin cenazesi, öğle vakti kılınan namazın ardından Yuşa Mezarlığı'nda ikiz kardeşi Enes'in yanına defnedildi. Çavdar, hastane yetkililerinin kendisine bebeğinin solunum yetmezliği ve midedeki bazı sorunlarından dolayı vefat ettiği şeklinde bilgi verdiklerini öne sürdü.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi