T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 21 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nazif GÜRDOĞAN

Kültüre yatırım her kuruluşun yerine getirmesi gereken sosyal bir sorumluluktur

Ekonomik ve kültürel boyutlarıyla Türkiye'nin üretim gücünün büyütülebilmesi için, bütün kurum ve kuruluşların ellerindeki kaynakları hem işletme hem de toplum açısından en yararlı biçimde değerlendirmesini bilmeleri büyük önem taşır. Sınırlı kaynaklara dayanan Türkiye'de, hiçbir kuruluş, istediği her yatırımı gerçekleştirecek, finansal ve entellektüel sermayeye sahip değildir.

İster özel, isterse kamu işletmesi olsun, bütün işletmeler ürün ve hizmet üretirken, kendi kaynakları yanında toplumun ortak kaynaklarından da büyük ölçüde yararlanırlar. Ekonomik, siyasal ve kültürel açıdan yaşanır ve güçlü bir Türkiye için, bütün kurum kuruluşların ortak gündemi, her alanda toplumu zenginleştirmek olmalıdır. Bunun için de, her işletmenin ticari sorumlulukları gibi, sosyal sorumluluklarını da unutmaması gerekir.

Toplumsal ve ekonomik hayatın zenginleşmesi, değişik sektörlerdeki ticari yatırımlar yatırımlarla birlikte kültür ve sanata yapılan yatırımlara dayanır. Kültürel dokuya yapılan her yatırım, aynı zamanda ekonomik yapıyı güçlendirmeye yapılmış bir yatırımdır. Köklü bir kültürel doku olmadan, güçlü bir ekonomik yapı olmaz. Güçlü ekonomiler, köklü kültürlerle inşa edilirler.

Zengin bir kültüre dayanmayan ekonominin üretim gücünün büyük olması mümkün değildir. Bu yüzden, Türkiye'deki bütün işletmelerin kültürel alana yatırım yapmaları, kurumsal bir sosyal sorumluluktur. Bunun bilincinde olan "Biofarma İlaç"ın yöneticileri Mustafa Öncel ve İsmail Öncel, Dr. Coşkun Yılmaz ve Dr. Necdet Yılmaz'ın editörlüğünü yüklendiği, iki ciltlik "Osmanlılarda Sağlık" isimli kalıcı bir çalışmaya öncülük yapmışlardır.

Türkiye'nin Almanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasındaki yerini, finansal, entellektüel güçleri ve ticari, kültürel yatırımlarıyla bir dünya kuruluşu olmayı başaran şirketleri belirleyecektir. İşletmelerin başarısında karlılığı, hisselerin değerini ve verimliği artırma çok önemlidir. Ancak işletmelerin toplumdaki saygınlığı, çalışanlarının eğitim seviyesinin yüksekliğiyle birlikte kültürel yatırımlarının büyüklüğünden kaynaklanır.

İşletmelerin sosyal sorumluluklarını yerine getiren kültürel yatırımları, ticari yatırımları gibi, birbirini zenginleştiren kesintisiz bir süreçtir. Sosyal sorumluktan kaynaklanan kültüre yatırımlar, işletmelerin kurumsal kimliğinin oluşmasında vazgeçilmez bir yer tutarlar. Bunun için, her kurum ve kuruluş, toplumsal hizmetlerine hız ve yoğunluk kazandırmak için vakıf kurmaktadır.

Toplum için değerli ve yararlı olan, işletmeler için de değerli ve yararlıdır. Çünkü sağlıklı bir toplum oluşturmadan, sağlıklı bir kurum ve kuruluş oluşturulamaz.

Çalışma alanı ne olursa olsun, her işletme toplumun ortak kültürünün katkıda bulunacak yatırımlardan hiçbir zaman geri durmamalıdır.

Ortak kültüre yapılan yatırım, ortak akla yapılan yatırımdır.

Toplumları ayakta ortak akıl tutar.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi