T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 22 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mali sistemde reform

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali sistemde revizyon niteliğinde yapılan "8 maddelik" değişiklikleri açıkladı.

Buna göre, yurtdışında yerleşiklerin finansal araçlardan Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranı sıfıra indirildi.

Bakan Unakıtan, bakanlıkta Devlet Bakanı Ali Babacan ile ortak düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yerleşik olmayan dar mükellef, gerçek kişi ve kurumların, yani yurtdışında yerleşik yatırımcıların vergilemesinde, AB uygulamaları çerçevesinde mukimlik ilkesini esas almaya başladıklarını bildirdi.

Bakan bu kapsamda, yurtdışı yerleşiklerin finansal araçlardan Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranının sıfıra indirilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

Bir başka deyişle, artık bu yatırımcılardan stopaj yapılmayacağı gibi bunlar açısından beyanname verilmesi de söz konusu olmayacak.

"EUROBONDLAR STOPAJ SİSTEMİNİN DIŞINDA"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yurt içinde yerleşik yatırımcılar bakımından stopaj oranını yeniden düzenlemeye karar verdiklerini ve bunun için yasa maddesi ile Bakanlar Kurulu'ndan yetki almayı öngördüklerini bildirdi.

Unakıtan, bu yetki çerçevesinde stopaj oranını, Devlet İç Borçlanma Senetleri'nden (DİBS) elde edilen gelirler için yüzde 10, özel sektör tarafından ihraç edilen borçlanma senetlerinde yüzde 10, hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlar için yüzde 10 olarak değiştireceklerini belirtti.

Bakan Unakıtan, Bakanlıkta Devlet Bakanı Ali Babacan ile ortak düzenlediği basın toplantısında, mali sistemde revizyon niteliğinde yapılan "8 maddelik" değişiklikleri açıkladı.

Unakıtan, eurobondların stopaj sisteminin dışında bulunduğunu hatırlatarak, bu uygulamanın aynen devam edeceğini ve yurtdışında yerleşik yatırımcılar bakımından eurobondların yurt içinde yerleşik yatırımcılara satılmasından elde edilen kazançlar için de beyanname verilmeyeceğini söyledi.

YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARIN VERGİ SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Yatırım fon ve ortaklıklarının vergilenmesinde mevcut sistemi değiştirdiklerini bildiren Unakıtan, yeni sistemde fon ve ortaklık bünyesinde vergileme yerine yatırımcılar nezdinde yüzde 10 oranında stopaj yapılacağını kaydetti.

Hisse senetlerindeki uygulamaya paralel olarak portföyünün en az yüzde 51'i İMKB'de işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların katılma belgelerinde, bir yıldan daha fazla süre ile elde tutulanlar için herhangi bir stopaj yapılmayacağını açıklayan Unakıtan, mevduat ve repoda eskiden olduğu gibi stopaj uygulamasının yüzde 15 olarak devam edeceğini ifade etti.

Unakıtan, 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinde eski sistemin aynen devam edeceğini kaydederek, 1 Ocak 2006'dan sonra ihraç edilen DİBS'ler ile bu tarihten sonra iktisap edilen diğer menkul kıymetlerden, bu kanunun yayımı tarihinden sonra elde edilen kazançlarda da yeni oranların geçerli olacağını bildirdi.

Bakan Unakıtan, gerçek kişiler hariç, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançların, 2006 yılı için stopaj kapsamı dışında bulunduğunu hatırlatarak, bu uygulamanın sürekli hale getirildiğini de açıkladı.

"SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞININ, GSMH'YA ORANI DA YÜZDE 4,5"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bugün açıkladıkları ekonomik düzenlemelere ilişkin yasa değişikliğinin TBMM'ye kısa zamanda sunulacağını ve Meclis'in tatile girmesinden önce yasalaşmasını öngördüklerini söyledi.

Bakan Unakıtan, Bakanlıkta, Devlet Bakanı Ali Babacan ile ortak düzenlediği basın toplantısında, ekonomik istikrarın, sürdürülebilir büyümenin en temel koşullarından biri olduğunu, hükümete geldikleri günden beri uygulamaya koyulan maliye politikalarının, ekonomik istikrarın en önemli güvencesi olduğunu kaydetti.

"MALİ DİSİPLİNDEN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

"Şundan kimse kuşku duymasın ki hükümetimiz, kararlılıkla sürdürdüğü sıkı maliye politikalarını uygulamaktan vazgeçmeyecek, popülizme meyil etmeyecektir" diyen Bakan Unakıtan, şöyle devam etti:

"Hükümet olarak mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz ve yapısal reformları da bir bir gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Elde ettiğimiz kazanımların korunması ve istikrarlı tablonun devam ettirilmesi için çok hassas davranmaktayız. Büyük fedakarlıkla ve kararlı politikalar sonrası elde edilen bu kazanımları kolayca kaybetme lüksümüz yoktur ve bu kazanımları korumak için gerekli her türlü tedbiri almaya da kararlıyız. Bu yıl Ocak-Mayıs 2006 döneminde elde ettiğimiz merkezi yönetim bütçe fazlası ve yıl sonu faiz dışı fazla (FDF) tutarının yüzde 63,1'inin ilk 5 ay sonunda gerçekleştirilmesi de mali disiplin konusundaki kararlılığımızın en önemli göstergelerinden biridir."

FAİZ DIŞI FAZLA HEDEFİ

Unakıtan, "2006 yılı sonu itibarıyla hedeflediğimiz yüzde 6,5 faiz dışı fazlayı tutturacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın" diyerek, ayrıca sosyal güvenlik sistemi açığının Gayrı Safi Milli Hasıla'ya oranının da yüzde 4,5'i aşmayacağını bildirdi.

Bütçe ödeneklerinin kesinlikle aşılmayacağını, bütçe gelirleri performansının sonucunda artan gelir fazlasının ise tasarruf edileceğini belirten Unakıtan, diğer taraftan enflasyon hedeflerinin tutturulmasının da en önemli önceliklerden biri olduğunu kaydetti. Unakıtan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu çerçevede Merkez Bankası, kısa vadeli sapmalar görülse de 2007 ve 2008 yıllarında yüzde 4 olan enflasyon hedefine ulaşılması konusunda ne gerekiyorsa yapacağını ilan etmiştir. Hükümetimizin de, bu hedefe ulaşılmada, sıkı maliye politikası ile Merkez Bankası'na bugüne kadar sağladığı destek, bundan sonra da devam edecektir."

"STOPAJ İNDİRİMLERİ YENİ YASAYI BEKLEYECEK"

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, yatırım araçlarındaki stopaj indirimlerinin yeni yasa ile birlikte yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Devlet Bakanı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın menkul kıymet araçlarındaki yeni vergileme rejimine ilişkin düzenledikleri basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arıoğlu, düzenlemeye ilişkin yasa yürürlüğe girene kadar mevcut oranların uygulanmaya devam edeceğini söyledi.

Arıoğlu, "Yeni oranlar, yasanın Resmi Gazete'de yayımı tarihinden itibaren geçerli olacak" dedi.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi