T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 29 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çiçek: Özgürlükleri kısıtlama niyetimiz yok

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı ile özgürlükleri kısıtlama niyetinde olmadıklarını belirterek, yasa maddeleri uygulanırken buna göre yorumlanmasını istedi.

Adalet Bakanı Çiçek, TBMM Genel Kurulundaki, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı görüşmelerinde konuşma yaptı.
Çiçek, TBMM Genel Kurulunda Terörle Mücadele Kanununda değişiklik yapan tasarının görüşmelerindeki konuşmasına, "Keşke, böyle bir yasa tasarısı ile gelmeseydik, sevimsiz bir tasarı" diyerek başladı.

"Aferin, yaşa, varol, aslan bakan" dedirtecek yasa tasarıları varken, herkesin yüreğini yakan böyle bir konuda düzenleme yaptıklarını ifade eden Çiçek, terörün, Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu söyledi.

Terörün, sadece Türkiye'nin değil, bölgenin, dünyanın bir gerçeği olduğuna işaret eden Çiçek, her ülkenin kendi varlığını, düzenini korumak için gereğini yaptığını vurguladı.

Yasayla bütün sorunlar ortadan kalkacak gibi bir iyimserliğe kapılınmamasını isteyen Çiçek, böyle bir iyimserliğin, teröre en büyük destek olabileceğini ifade etti.

"Yasayla olmaz ama yasasız da olmaz" diyen Çiçek, ülkenin birlik ve dirliği için mücadele verenlerin; daha fazla yetkiye ve Terörle Mücadele Yasasının yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaçları bulunduğunu dile getirdiklerini belirtti. Çiçek, tasarının, bu ihtiyaçtan geldiğini, özellikle cep telefonlarına mesaj gönderenlerin bunu iyi anlaması gerektiğini kaydetti.

"KANTARIN TOPU"

Terörle Mücadele Yasa Tasarısının, düzenlemesi en zor olan yasa olduğunu dile getiren Çiçek, "Uykumuz kaçarcasına, kimse rahatsız olmasın, canı yanmasın, kan dökülmesin, kin kusulmasın adına, her cümle ve virgülüne dikkat ederek, bir denge kurmaya çalıştık. Bir tarafta güvenlik ihtiyacı, diğer tarafta özgürlük talebi var. Kantarın topunu, o tarafa, bu tarafa kaçırmadan bu dengeyi kurma gerektiğini düşündük" diye konuştu.

Taslak aşamasında bile siyasi değerlendirmeler yapıldığını ancak tasarının hukuki bir düzenleme olduğunu belirten Çiçek, tasarının eksiklikleri için teklif beklediklerini ancak dişe dokunur bir teklif gelmediğini söyledi. Çiçek, "Herkes ezberini okudu, belki kendi aralarında konuştular, belki siyasi mesaj konusu yaptılar ama işin zor kısmına hiç kimse yanaşmadı" dedi.

"TERÖRÜ AYAKTA TUTAN DIŞ DESTEK"

Terörü ayakta tutanın dış destek olduğuna dikkati çeken Çiçek, bugün Türkiye'de eylem koyan her terör örgütünün arkasında birden fazla dış destek bulunduğunu vurguladı.

Çiçek, terörün kökünün kurutulması için uluslararası camianın işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu ancak hukuki metinler ve uygulamada bunun söz konusu olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetleri, terörle mücadelede 7 cephede birden savaş verdi. Bugüne kadar elde edilen başarıda, hiç kimseye özel olarak teşekkür borcumuz yok. Bir tek kesime borcumuz var; bu milletin anlayışına, birliğine, dirliğine ve güvenlik güçlerimizin fedakarlığına, hayatını ortaya koyarak elde ettiği başarılara... Onun dışında hiç kimseye borcumuz yok, çünkü bu desteği vermediler. 3 yıl, silahın otomatik, yarı otomatik olduğunu tartışmaya devam ediyorlar."

Çiçek, eskiyen mevzuatların gözden geçirilmesi gerektiğini, 30 yıl önceki yasalarla bugünün ihtiyaçlarını karşılamanın mümkün olmadığı için bu tasarıyı gündeme getirdiklerini belirtti.

Bakan Çiçek, ülkeye sadakatini, özgürlüklere bağlılığını hiç kimse ile tartışmayacağını tekrarladı.

"TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUNU BİLMİYORSANIZ"

Masum vatandaş ile teröristi ayırt etmeye çalışan bir düzenleme yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hedefimiz, terör örgütleridir. Şimdi bir kısım manüpilasyonlar yapılıyor; 'Birisi bir kuruluşa 50 milyon yardım etti, bunun için terörist diye soruşturma açarlarsa, içeri tıkarlarsa...' Bunlar metni okumadan, kulaktan dolma bilgilerlerle... Terör suçları kasten işlenen suçlardır, bilinerek ve istenerek işlenen suçlardır. Siz, bir kişiye veya örgüte para verirken, terör örgütü olduğunu bilmiyorsanız zaten suç teşkil etmez. Bu kanunlarda açık, bundan daha açık ne yazılabilir ki... Ortada bir kargaşa, tereddüt meydana getirip, ülkede huzuru kaçırılmaya çalışılıyor. Biz bu yasayı, huzur kaçsın diye değil, huzur getirsin diye yapıyoruz."

Çiçek, özgürlükleri kısıtlama niyetinde olmadıklarını, yasa maddeleri uygulanırken buna göre yorumlanması gerektiğini kaydetti.

Çiçek, her fiilin terör örgütüyle, terör amacıyla bağlantısının kurularak yapılması gerektiğini, aksi halde keyfi bir uygulama olacağını belirtti.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından, birleşime ara verildi.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi