T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 6 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fehriye Erdal'ı ağırlaştırılmış müebbet hapis bekliyor

Bruges Ceza Mahkemesi'nin kararının ardından Belçika'da "gözaltında tutulduğu" varsayılan adreste bulunamayan Fehriye Erdal, yakalanıp Türkiye'ye iade edilmesi durumunda "Sabancı Suikastı"na ilişkin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Sabancı Center İş Merkezi'nde 9 Ocak 1996 tarihinde Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Ayşe Nilgün Hasefe'nin öldürülmesine ilişkin 12 kişi hakkında dava açıldı.

İddianamede, sanıklar arasında bulunan ve Sabancı Center'de çaycı olarak çalışan Fehriye Erdal'ın, suikastı gerçekleştiren Mustafa Duyar ve İsmail Akkol'un binaya girmelerine yardımcı olduğu, binanın 25. katında 7 kişinin bulunduğunu söylediği ve kimin hangi odada olduğunu açıkladığı belirtildi.

İddianamede, terör örgütü DHKP/C'nin "cezaevi sorumlusu" Ercan Kartal, Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal hakkında TCK'nın 146/1. maddesine göre, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan idam cezasına çarptırılması istendi. İddianamede, diğer sanıkların da 4.5 ile 7.5 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

Sanıklar hakkındaki yargılamayı yapan İstanbul 1 No'lu DGM, 15 Mart 2001 tarihinde verdiği kararda, "yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek"le suçlanan Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya, Nazlı Güngör ve Murteza Deveci hakkındaki davayı, 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca erteledi.

Gıyabi tutuklu sanıklar Fehriye Erdal ve İsmail Akkol hakkındaki dava dosyasının ayrılmasını karara bağlayan mahkeme heyeti, olayın faili olarak aranırken 5 Ocak 1997 tarihinde Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne teslim olduktan sonra Türkiye'ye getirilen ve konuyla ilgili yargılaması devam ederken tutuklu bulunduğu Afyon Cezaevi'nde öldürülen Mustafa Duyar hakkındaki kamu davasını ise ortadan kaldırdı.

Mahkeme heyeti, terör örgütü DHKP/C'nin elebaşlarından olan ve eylem talimatını verdiği öne sürülen Ercan Kartal hakkındaki dava dosyasını ise başka bir dava dosyasıyla birleştirdi.

Ercan Kartal'ın, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Sabancı suikastı" ve "7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast girişimi" talimatlarını verdiği gerekçesiyle yargılaması devam ediyor.

BELÇİKA'DAKİ SÜREÇ

Fehriye Erdal, gıyabında yapılan yargılama devam ederken 26 Eylül 1999'da Belçika'da "Neşe Yıldırım" adına düzenlenen sahte pasaportla yakalandı.

Türkiye'nin iade talebinde bulunduğu Belçika, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle bunu reddetti. Erdal'ın siyasi sığınma başvurusu da geri çevrildi.

14 Mart 2000'de serbest bırakıldıktan sonra bir evde gözaltında tutulan Erdal, Belçika'da işlediği suçlardan dolayı Bruges Ceza Mahkemesi'nce 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Erdal'ın kaçtığı belirlendi.

Bu arada, "Sabancı Suikastı"ndan sonra Fehriye Erdal'ın yakalanmasıyla ilgili İnterpol'ün çıkardığı "kırmızı bülten" yeniden devreye sokuldu.

İADESİ DURUMUNDA NE OLACAK?

Avrupa Birliği'ne (AB) uyum yasaları çerçevesinde 9 Ağustos 2002 tarihinde "savaş ve yakın savaş tehdidi halleri dışında" idam cezası kaldırıldı. Buna göre, TCK'nın 146/1. maddesinin öngördüğü idam cezası yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası getirildi.

Yakalanıp Türkiye'ye iade edilmesi durumunda Erdal, yasadaki bu değişiklik sonucu, hakkında ayrılan "Sabancı Suikastı" dava dosyasına ilişkin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinin ardından hakkındaki gıyabi tutuklama kararı yakalama emrine dönüştürülen Erdal, Türkiye'ye getirildiği takdirde, kaldırılan DGM'lerin bakmakla yükümlü olduğu suçlarla ilgili yargılamayı yapan Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne bağlı Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkartılacak.

Erdal hakkındaki yakalama emri, dosyasının bulunduğu İstanbul 9.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklamaya dönüştürülecek.

Mahkeme, Erdal'ın savunma yapmak istediğini belirtmesi durumunda, "açık celse" yaparak ifadesini alacak.

  • İSTANBUL (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi