T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 6 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ahmet KEKEÇ

Kötü tiyatro...

Kötü tiyatro...

Kenan Paşa konuşunca tekrar piyasaya çıktılar. "12 Eylül ve Kenan Evren yargılansın" diyorlar.

Haklılar da.

Darbecisini yargılamayan, neredeyse el üstünde tutan tek ülke Türkiye. Darbecisinin, darbeci geçmişinden nedamet getirmediği, üstelik kasıla kasıla "Bugün olsa, yine yaparım" dediği tek ülke de Türkiye.

Bir gazeteci arkadaşımız, Evren'in beyanlarını ikrar kabul edip mahkemeye başvurmuş. Evren ve arkadaşlarının yargılanmasını, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını istiyor.

Her yıl izleriz bu tiyatroyu. Kabak tadı verse de izleriz... Kendilerine "68 kuşağı", "78 kuşağı" adını veren saçı-sakalı ağarmış arkadaşlarımız ve çeşit olsun diye onlara eşlik eden genç müntesipler (aralarında bol miktarda sendikacı, eğitmen, solcu yazar, solcu aktör bulunmaktadır; bunlar "kitle çizgisi"ni savunurlar ve devrimcidirler), ellerinde pankartlar, 12 Eylül ve Kenan Evren aleyhinde sloganlar atıp dostluk türküleri çığırırlar; bazen de sağa sola saldırıp cam çerçeve indirirler, çiçek tarhlarını sökerler filan...

Bir önceki 12 Eylül'ü tel'in mitinginde de böyle olmuştu. Bir sonrakinde de böyle olacak.

Bence de yargılansınlar da, militarizmle ödeşmeye hazır bu "kitle", niçin başka tür militarizmlerle, başka darbecilerle, sözgelimi 27 Mayıs'cılarla, 28 Şubat'çılarla bu kadar ilgili değil?

Kenan Evren ve arkadaşları yargılansın da, "Bu bir postmodern darbedir", "Sincan'da tankları ben yürüttüm, diğerleri de bu hazır başarının üzerine kondu" diyenler yargılanmasın mı?

12 Eylül işkencecilerinden hesabı sorulsun da, Andıç belgeleri hazırlayıp gazetecileri hedef gösteren ve bir insan hakları savunucusunun kurşunlanmasına yol açan ilgililerden, hele onların "medyadaki uzantıları"nlardan hesap sorulmasın mı?

Herkes çok bilir ki, Türkiye'de darbecileri yargılayacak bir irade, bir toplumsal konsensus, bir güç, bir "gelişmiş hukuk" bulunmamaktadır.

Bunu Sacit Kayasu da bilir.

Bile bile, niye Türkiye'de darbecileri yargılayacak bir irade bulunup bulunmadığını test etmeye kalkışır? Bu da bahs-i diğer...

Kayasu, Adana Cumhuriyet Savcısı iken, Kenan Evren ve arkadaşları hakkında iddianame hazırlamış, dostlarının "Sakın ha, yanarsın!" uyarısına rağmen, iddianamesini ilgili mahkemeye göndermişti.

Sonrasını biliyorsunuz.

Mahkemeden "görevsizlik" kararı çıktı.

Kayasu, darbecileri yargı önüne çıkarmayı umuyordu ama, kendisini hakim karşısında buldu. Yargılandı, ceza aldı, meslekten atıldı. "Olsun, ben de serbest avukat olarak çalışır, ekmek paramı kazanırım" dedi. Ama avukatlık hakkı da elinden alındı.

Bu şeraitte, bu anayasayla, bu toplumsal kabulle, bu sözümona "bilinçlilik düzeyiyle", böyle bir halkla ne darbeleri önlemek mümkündür, ne de darbecileri yargılamak...

Bu halk, çünkü, daha az riskli alanlarda "muhalefet rolü" oynamayı sever, inisiyatif almaz. Çoğunluk "siyasi katılım"ın gerekliği fikrinden uzaktır. Hiç kimse bürokratik vesayeti gerçek bir sorun olarak görmez. "Hedef" olarak karşılarında her zaman parlamento ve parlamenter organlar vardır. "Parlamento"yla ödeşecek bir gücün (bu güç "silahlı" da olabilir, farketmez) sorunları çözeceğine inanmışlardır, yahut inandırılmışlardır.

Dolayısıyla, ortaya çıkan vasat şudur:

Siyasetsiz bir siyaset, iradesiz bir parlamento, her koşulda "evet" diyen bir hükümet...


Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi