T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 6 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

ÖSS deneme sınavında İstiklal Marşı'na hakaret

İstiklal Marşımız'ı aşağılayan bir dörtlüğün ÖSS deneme sınavında öğrencilere soru olarak yöneltilmesi üzerine, Kayseri Emniyeti tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu

Kayseri Emniyet Müdürlüğü, Uğur Dershanesi'nin ÖSS deneme sınavında öğrencilerine sorduğu soruda, "İstiklal Marşı'nın alenen aşağılandığı" gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dershanenin İstanbul'daki genel merkezinde "ÖSS'ye Hazırlık-4" adıyla deneme sınavı kitapçıkları hazırlandı. Kitapçıkların edebiyat soruları bölümünde, "Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme/Sermayeye satılık her santimi, her gramı/Sen şehit oğlusun incitme yazıktır atanı/Kim çok verirse ona sat bu vatanı" dörtlüğü verilerek, bu dörtlüğün hangi şiir türüne örnek olduğu sorusu yer aldı. Dörtlüğün cevap şıkları ise satirik, dramatik, pastoral, epik ve lirik olarak belirtildi. Genel merkez tarafından tüm şubelere gönderilen soru kitapçığı, dershanenin Kayseri'deki iki şubesinde 24 ve 26 Şubat'ta yapılan deneme sınavlarında öğrencilere dağıtıldı. Bazı öğrencilerin sorudaki dörtlüğün içeriğinin kabul edilemeyeceğini belirtmesi üzerine, konu dershane yetkililerine iletildi. Daha sonra bir grubun olaya tepki göstermek için eylem hazırlığında olduğu bilgisine ulaşan polis konuyu araştırdı.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Kayseri Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı'na, TCK'nın 300. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "İstiklal Marşı'nı alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" maddesine dayanarak suç duyurusunda bulundu. İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, yaptığı açıklamada, konu hakkında inceleme yaptıklarını ve sorunun yer aldığı kitapçığın öğrencilere deneme sınavı olarak dağıtıldığını belirlediklerini söyledi. Özdemir, şöyle konuştu: "Araştırmalarımızda, kaynağı belli olmayan 'İkinci İstiklal Marşı' adı altında yazılmış şiire ulaştık. Bunun, internet sitelerinde de yer aldığını gördük. 'Mehmet Hortum Ersoyan' imzası bulunan ve İstiklal Marşımız'ın dörtlüklerini çağrıştıran ifadelerle yazılmış şiirin 6. dörtlüğü de soru kitapçığına girmiş."

  • KAYSERİ

    DERSHANE MÜDÜRÜ: ÖZÜR DİLİYORUZ

    Uğur Dershanesi'nin kurucu genel müdürü Mustafa Elmasdere olayı çok ciddi bir hata olarak değerlendirdi. İstanbul'daki öğretmenlerin 3 bine yakın soru hazırladığını ve sorunun amacına uygun bir örnek olduğu için dörtlüğü kullandıklarına inandığını belirten Elmasdere, şöyle devam etti: "Böyle bir olaydan dolayı son derece üzüntülüyüz. Kurum olarak, farkında olmadan aracı olmak bizi üzdü. Halkımızdan özür diliyoruz. Düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız." Elmasdere, dörtlüğün yer aldığı şiirin kaynağını bulabilmek için araştırma yaptıklarını ve bir kişinin, mevcut siyasi duruma tepki amacıyla yazdığı bilgisine ulaştıklarını bildirdi. Genel merkezin de olaydan büyük üzüntü duyduğunu ve soruşturma başlattığını belirten Elmasdere, soruyu hazırlayan öğretmenlerin çok ciddi şekilde uyarıldığını bildiğini kaydetti.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi