T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 6 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kadınlara özel matine

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi, kadınları sinemayla buluşturuyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 5 gün sürecek "Film Günleri"nde gösterimler, paneller ve sergiler kadınların beğenisine sunulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi (KKM)'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları çerçevesinde düzenlediği "KKM Film Günleri"nin bu sene ikincisi yapılıyor.

Üç ayaktan oluşan etkinliklerin birinci bölümde, kadını merkeze alan filmler ve seyirlik filmler gösterilirken, ikinci bölümde de kadın sorunları sinema ve tv boyutuyla ele alan paneller gerçekleştirilecek. Üçüncü bölümde de bu konularla uyumlu bir sergi yapılacak.

"KKM Film Günleri" bugün 11.30'da, Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde yapılacak törenle başlayacak. Törene KKM Fahri Başkanı Özleyiş Topbaş ve sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit de katılacaklar.

KKM Fahri Başkanı Özleyiş Topbaş geçen yıl ilki düzenlenen film günleri ile sinemaya gitme imkanını hiç bulamamış kitlelerin sinema ile buluşmasını sağladıklarını, bu yıl ise sinema-kadın ilişkisini çok boyutlu olarak ele aldıklarını söyledi.

Topbaş, "Etkinliklerimize bu sene sergi ve panelleri de dahil ettik. Panellerde kadınların sorunlarına ışık tutmayı arzu ediyoruz. İnanıyorum ki, kadınlarımız gösterimleri yapacağımız Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'ni dolduracaklardır" dedi.

'AFİŞLER GİBİ HÜZÜN'

İkisi hala vizyonda olan kadın konulu yerli ve yabancı filmler arasında, büyük bir gişe başarısı yakalayan "Babam ve Oğlum" ile önemli bir klasikten sinemaya uyarlanan "Aşk ve Gurur" da yer alıyor. Milyonların beğenisini kazanan ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından "en iyi film" de dahil toplam 6 dalda ödül verilen Babam ve Oğlum, Cumartesi günü gösterilecek.

Birinden ilginç konu ve ünlü konukların katılacağı paneller ile sergilerin yer alacağı etkinliklerin bu yılki onur konuğu ise ünlü sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit. Koçyiğit'in rol aldığı film afişlerinden seçilerek oluşturulan "Afişler Gibi Hüzün" başlığı ile düzenlenen sergi sinemaseverlere sunulacak.

KAMERA ARKASINDA VE ÖNÜNDE KADIN

Sanatçı, yazar ve sinemacılardan oluşan konuşmacıların söz alacağı 4 günlük paneller dizisi ise kadın konusunu farklı bir çok yönden ele alacak. Film günleri etkinliklerinin ilk gününde düzenlenecek panelin adı "Kamera Arkasında ve Önünde Kadın" yöneticisi Fadime Özkan, konuşmacılar ise; Hülya Koçyiğit, Prof. Dr. Edibe Sözen, yönetmen Tomris Giritlioğlu ve yönetmen-senarist Feza Sınar olacak. Salı günü ise "Sırtlarında Hayat Üzerine" konusuyla yönetmen Yeşim Ustaoğlu, dinliyicilere Karadeniz kadınını anlatacak.


Türkiye araştırmacıların gözdesi

Dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'ye gelen araştırmacılar, gecekondu meselesinden arabesk müziğe, Osmanlı tarihinden mimariye kadar pekçok konuda araştırma yapıyor. Japonlar ise ilk sırada.

Dünyanın birçok ülkesinden araştırmacılar kafalarına takılan soruların cevabını bulmak için Türkiye'ye geliyor. Sadece bir yıl içinde Taksim'deki Atatürk Kitaplığı'nda araştırma yapmak için izin alan yabancı araştırmacı sayısı 60'ı buldu. Türkiye genelindeki kütüphanelere araştırma yapmak için başvuran yabancı araştırmacıların sayısı birkaç bine ulaşıyor.

Araştırmacılar, gecekondu meselesinden arabesk müziğe, Osmanlı'dan mimari sanata kadar pekçok konuda araştırmalar yapıyor. Araştırma yapmak için ülkemizi tercih eden yabancılar arasında Japonlar ilk sırada. İtalyan ve Amerikalı araştırmacıların çokluğu da dikkat çekici düzeyde. İslami konularda araştırma yapmak isteyenler araştırmacılar İslam Sanatları Merkezi (İSAM) ve İslam Sanat Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) kütüphanelerini tercih ediyor.

Yabancı araştırmalar İstanbul'da en çok Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi ile Atatürk Kitaplığı'nı, Ankara'da ise Cumhuriyet ve Milli Kütüphane'yi tercih ediyor.

JAPONLAR OSMANLI'YA İLGİLİ

Amerikalılar araştırmalarını genellikle, Türkiye'nin siyasi geçmişi üzerine yoğunlaştırıyor. Japonlar'ın Osmanlı tarihine duyduğu ilgi gözden kaçmıyor. Bir yıl içinde Taksim Kitaplığı'nda araştırma yapan 8 Japon, araştırma konusu olarak, 'Osmanlı devletinde gayri müslümler', 'Osmanlı İmparatorluğu ve Japonya ilişkileri', '18. ve 19. yüzyılların İstanbul'unda ticaret ve sanayi tarihi', 'Osmanlı İmparatorluğu'nda tımar sistemi ve idare teşkilatı'nı seçti. İtalyanlar'ın araştırmalarında sanat ve mimari ruh ön plana çıkıyor. 2005 yılında Atatürk Kitaplığı'na gelen İtalyan araştırmacı Valeria Ferraro 'Sufi ve Tasavuf müziği', Nicola Verderame 'Gölge Tiyatrosu' konularında araştırma yaptı.

  • OKTAY MEHMET/İSTANBUL


    Brest'in 'İstanbul'dan' resmi 170 bin YTL

    Alif Art Antikacılık tarafından düzenlenen ''Osmanlı ve Karma Sanat Eserleri Müzayedesi''nde, ünlü oryantalist ressam Fabius Brest'in ''İstanbul'dan'' adlı eseri 170 bin YTL'ye alıcı buldu. Ortaköy'deki Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen müzayedede, ünlü oryantalist ressam Brest'in ''İstanbul'dan'' adlı 1874 tarihli tablosu, 170 bin YTL'ye satıldı. Hikmet Onat'ın ''Nakkaştepe'den'' adlı peyzajının 53 bin 500 YTL'ye satıldığı müzayedede, Enver Paşa'nın sürgündeyken eşi Naciye Sultan'a gönderdiği zümrüt yüzük 26 bin YTL'ye, Naciye Sultan koleksiyonunda yer alan altın zenne cep saati 13 bin YTL'ye, art-deco yüzük 5 bin 500 YTL'ye, altın yaka iğnesi 4 bin 750 YTL'ye, altın broş da 4 bin 200 YTL'ye satıldı.


    İstinye Tesisleri yeni yüzüyle hizmette

    Yeniden restore edilerek geçtiğimiz ay hizmete giren İstinye Sosyal Tesisleri yeni yüzüyle müşterilerine hizmet vermeye başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Mevlüt Bulut'un çabalarıyla yenilenen tesislerin müşteri kapasitesi artırıldı. Tesisler restorasyon çalışmaları ile birlikte 150 kişiye hizmet verebilen bir kafeterya da kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstinye Tesis Sorumlusu Ahmet Kocakoç tesislerde yemek yemenin bir ayrıcalık olduğunu söyledi. İstinye Sosyal Tesisleri, kırmızı et, tavuk ve zeytinyağlı yemeklerin yanı sıra balık çeşitlerinde de iddialı. Kocakoç, tabiat harikası İstinye Koyu'na paralel, otantik bir atmosferde balık yemenin bir ayrıcalık olduğunu söyledi. Tesisin deniz ürünleri menüsünün oldukça zengin olduğunu vurgulayan Kocakoç, çupra ve levrekin müşterilerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer aldığını belirtti.

    HER KESEYE UYGUN

    Tesislerde gün içi saat 9.00 ile 12.00 arası sabah kahvaltısı, haftasonuları da açık büfe kahvaltı hizmeti veriliyor. Saat 12.00 ile 23.00 arası ise yemek servisi devam ediyor. Tesislerde uygulanan fiyat politikası, tesislerin her gelir grubundan insanların rahatlıkla gelebileceği bir ortam oluşturmuş. Ahmet Kocakoç, tesisin 300 milyon ile 30 milyar lira arası maaş alan her kesimden insanın rahatlıkla gelip yemek yiyebileceği bir mekan olduğunu söylüyor.


    100 bin kişi okuma yazma öğreniyor

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, okuma yazma seferberliği kampanyasında, 2005-2006 Eğitim ve Öğretim yılında İstanbul'da 100 bin kişiye okuma yazma öğretmeyi hedefliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü kampanya, Büyükşehir Belediyesi Florya Sosyal Tesisleri'nde başlatıldı. "Haydi İstanbul, Okuma Yazma Bilmeyen Kalmasın" sloganıyla yürütülen kampanya çerçevesinde, tüm kursiyerlere gerekli malzemeler de Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Kurslardan yararlanmak isteyenler, en yakınlarındaki okullara başvuruda bulunabilecekler. Okuma Yazma Kursu açılacak İlçeler şunlar: Avcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beykoz, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Ümraniye, Zeytinburnu.


    İHH gezici hastanesi Irak'a şifa dağıttı

    İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Türkiye'deki hayırsever hanımların katkıları ile oluşturulan gezici hastane Irak halkına hizmet vermeyi sürdürüyor. Türkiye'deki on binlerce gönüllü hayırsever bayanın katılımı ile düzenlenen program ve kermeslerde toplanan bağışlarla yaptırılan TIR konteynerinde, iki muayene odası, kadın doğum, iki muayene odası, bir tahlil laboratuarı ve bir de röntgen odası bulunuyor. İHH yetkilisi Osman Atalay, Irak'taki bir partner kuruluş ile bu projeye imza attıklarını söyledi. Atalay, geçen Ağustos ayında Kerkük'e bağlı Türkalan köyünde her gün farklı konularda olmak üzere 150 kişiyi sağlık kontrolden geçirildiğini kaydetti.


    Kalite belgesiyle 100 ton çiğköfte

    Memleketi Elazığ'da çiğköfteciliğe seyyar tezgahında başlayan Ahmet Arslan, bugün İstanbul'un değişik semtlerinde açtığı 13 işyerinde, HACCP ve İSO 9001:2000 standardına uygun, uluslararası kalite belgeli çiğköfte üretiyor. Yıllık kapasitesi 100 tonu aşan Arslan, 'Elazığlı Çiğköfteci Ahmet Usta' markası ile pazarladığı ürününün formülünü sır gibi saklıyor. Arslan, müşterisine, kızarmış çiğköfte, çocuk mönüsü ve "hafif çiğköfte" seçenekleri de sunmaya hazırlanıyor. Arslan, ürettiği çiğköftenin formülünü sır gibi saklıyor. Üretimini Avcılar Firüsköy'deki fabrikasında 'şifreli oda' ismini verdiği özel odada gerçekleştiren Arslan, üretim esnasında odaya kimsenin girmesine izin vermiyor.

  • OKTAY MEHMET /İSTANBUL


    Şaşmazlar Çetesi bu sefer şaşırdı

    Kamuoyunda "Şaşmazlar Çetesi" olarak bilinen gruba yönelik yapılan operasyonda 1'i çocuk toplam 7 kişi yakalanarak Beyoğlu Başsavcılığına sevk edildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, liderliğini İ.Ş ile R.Ş adlı kişilerin yaptığı gruba yönelik çeşitli tarihlerde operasyonlar düzenlendiği ve son olarak 4 Mart'ta yapılan operasyonda 1'i çocuk toplam 7 kişinin yakalandığı bildirildi. Çete üyeleriyle birlikte 2 Kaleşnikof şarjörü, 142 Kaleşnikof mermisi, 1 Beratta marka ruhsatsız tabanca, 1 Browning marka tabanca, 2 şarjör, 20 mermi ve 340 gram esrar ele geçirildi. Açıklamada ayrıca, hırsızlık için kullanılan M.E.T adlı çocuğun da yakalanarak ailesine teslim edildiği bildirildi.


    Yeniden dünya evine girdiler

    Gaziosmanpaşa'da resmi nikahı olmayan 27 çift, ''Ulusal Eğitime Destek Kampanyası'' kapsamında düzenlenen toplu nikahla evlendi. İstanbul Valisi Muammer Güler'in eşi ve kampanyanın İstanbul'daki yürütücüsü Neval Güler, Gaziosmanpaşa Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen nikah töreninde yaptığı konuşmada, resmi nikahları bulunan çiftlerin daha mutlu olduklarını, birbirlerine güvenlerinin arttığını söyledi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi