T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 6 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mehmet OCAKTAN

Araştırma komisyonları, savcılar, sorular ve Büyükanıt Paşa...

Son dönemde, gerek Şemdinli olaylarını araştırmak üzere kurulan TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'nda, gerekse Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda garip bir tutumun sergilendiğine tanık oluyoruz. Mesela, ne zaman bir komisyon başkanını arayıp 'araştırmanın seyri' konusunda sorular sorsak, inanılmaz derecede rahatsız oluyorlar. Hatta işin üzerine fazla gidilmesinden ve de en küçük 'asker iması'ndan öylesine rahatsız oluyorlar ki, "komisyon gerekeni yapıyor, bu devletin işi, gazeteci olarak işleri fazla kurcalamayın" anlamına gelecek ifadeler kullanıyorlar.

Şimdilerde, içine biraz sauna, biraz da İbrahim Tatlıses katılarak magazinleştirilen "Küre operasyonu"nda da durum pek farklı değil. Aslında "küre"ye biraz yakından baktığımızda, buradaki 'çete' ilişkilerinin daha derinlere uzandığını ve de "arkasının sağlam" olduğunu görmek mümkün. Bilindiği gibi, bu konuda gazetelere yansıyan iddialar ciddi. Deniliyor ki: 'savcılar işin boyutlarından ürküyor, bu yüzden de çok rahat hareket edemiyorlar.' Mesela, 3 Mart tarihli Milliyet'te çete lideri Kasım Zengin'e atfen verilen haberde ilginç iddialar yer alıyor. Zengin'in askeri savcılıkta verdiği ifadesinde, "Çok yüksek makamlardaki askeri yetkililerin emirleri çerçevesinde görev yaptığını, ÖKK'ya bağlı çalıştığını, toplumsal hareketleri incelediği, raporladığı ve yönlendirdiğini" söylediği iddia edildi.

Yine Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un Şemdinli Komisyonu'nda "Hırsız evin içinde" şeklinde yaptığı açıklamalar, devlet katında pek itibar görmedi. Nitekim, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Uzun'un açıklamalarına biraz "mesafeli" bir yaklaşım içinde oldular.

Gerek Şemdinli, gerekse 'Küre operasyonu' çerçevesinde yapılan açıklamalar, yaklaşımlar ve de komisyonlarda özellikle Büyükanıt Paşa bağlamında yapılan tartışmalar, olaylarla ilgili 'esrar perdesi'ni biraz daha katmerli hale getirdi. Bu arada, eğer büyük bir aksilik olmazsa Büyükanıt'ın 30 Ağustos'ta Genelkurmay Başkanlığı'na getirilecek olması, sanıyorum önümüzdeki günlerde bu tartışmaları daha da renkli kılacaktır.

Nitekim, dün bazı gazeteler, Van Başsavcılığı'nın, "derin devlet" tartışmalarına neden olan Şemdinli'deki patlamayla ilgili olarak hazırladığı iddianamede, sürpriz bir biçimde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt'ın adının da yer aldığını ortaya koyan bir haberi manşetlerine taşıyıverdiler.

Van Başsavcılığı'nın, Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde bir kitabevine yönelik 9 Kasım'da gerçekleştirilen bombalı saldırı olayıyla ilgili olarak hazırladığı iddianamede, olayın zanlısı olarak tutuklu yargılanan astsubay Ali Kaya için, "Kendisini tanırım. İyi çocuktur" diyen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Yargıyı etkilemekle" suçlandı.

İddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya, bir dönem birlikte görev yaptığı astsubay Kaya için "Tanırım, iyi çocuktur" diyen Orgeneral Büyükanıt'ı "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs"le suçladı.

Gördüğünüz gibi gerek Şemdinli'de, gerekse 'Küre'de işler fena halde karışık. Aynı zamanda Meclis komisyonlarının, devletin de kafası karışık. Anlaşılan o ki, özellikle Ağustos'a kadar oldukça 'sıcak' günler bekliyor hepimizi...


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi