T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 21 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Patronlar meslek lisesi mezunu mühendis istiyor

YÖK, meslek liselilere mühendislik yolunu katsayı uygulaması ile kapatırken, MEB ile TÜBİTAK'ın yaptığı ortak bir araştırmaya göre patronlar, işyerlerinde çalıştıracakları mühendisin meslek lisesi mezunu olmasını tercih ediyor.

Yakup
Bulut

YÖK meslek liselilere mühendislik fakültesinin kapılarını katsayı ile kapatırken, patronlar işe alacağı mühendislerin meslek lisesi mezunu olmasını istiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) "Sanayi sektörünün mesleki ve teknik eğitim kurumlarından beklentilerinin belirlenmesi" adlı bir araştırma yaptı. Örnekleme yolu ile seçilen 67 büyük sanayi kuruluşu üzerinde yüzyüze görüşme ve anket uygulaması ile yapılan araştırmada 42 sanayi patronu işe alacağı mühendisin meslek lisesi mezunu olmasını tercih ederken, 11 işletmeci diğer orta öğretim okullarından mezun olan mühendisleri de tercih edebileceğini bildirdi.

MESLEK LİSELİLER YÜZDE 63 BAŞARILI

İşletmecilerden mühendisleri sosyal, mesleki ve metotlarda yeterlilik olarak 3 kategoride değerlendirmeleri de istendi. İşletmeciler yüzde 63,6 oranında mesleki ve teknik eğitim mezunu mühendisleri metotlarda daha yeterli bulurken, sosyal yeterlilikte bu oran yüzde 82,6'ya çıktı. Mesleki orta öğretim almamış mühendisler yüzde 17 oranında sosyal yeterlilik açısından başarılı bulunurken, mesleki yeterlilikte de meslek liseli mühendisler yüzde 55,3 oranında daha başarılı bulundu.

SEKTÖR VE MESLEKİ EĞİTİM AYRI DÜNYADA

Araştırma, sanayi kuruluşlarının mesleki eğitim kurumları ile uyumlarının yetersiz olduğunu da ortaya koydu. 54 sanayi kuruluşu sektörel ihtiyaçlarının sorgulanmadığını belirtirken, sadece 11'i mesleki eğitim kurumu yetilileri tarafından ziyaret edilip sorgulandığını belirtti. Mesleki / teknik eğitim veren kurumlar ile sanayi kuruluşları arasındaki ilişki için görüşler sorulduğunda, sektör temsilcileri şu yanıtları verdi:

"Ayrı dünyaların insanlarıyız, okul-sanayi arasında herhangi bir ilişki sözkonusu değildir. Mesleki / teknik eğitim gören son sınıftaki öğrencilere staj imkanı sağlama dışında bu tür kurumlarla okul sanayi ilişkisi anlamında herhangi bir ilişki sözkonusu değildir. Meslek lisesi mezunları normal lise mezunlarına göre çalışma ortamına daha çabuk ve iyi uyum sağlamaktadırlar. Bedenen çalışmaya daha yatkındırlar. Meslek yüksek okulu mezunları meslek lisesi mezunu değilse çok zorlanıyorlar."

GELECEĞİN MESLEKLERİ

CNC operatörü, çevre teknisyeni, güvenlik elemanı, inşaat operatörü, AR-GE mühendisliği, bilgisayar yazılım uzmanı, haberleşme mühendisi, lojistik uzmanı, organik tarım teknisyeni, ürün geliştirme teknisyeni, atık teknisyeni, iş güvenliği teknisyeni, kimya mühendisi, bilgisayar operatörü, fayans döşeme, mekatronik teknisyeni, iletişim teknisyeni, makine mühendisi, pazarlama asistanı, sertifikalı kaynak operatörü, doktor, hemşire, röntgen teknisyeni, biyokimya teknisyeni, motorlu taşıt bakım uzmanı, sistem analisti, CAD/CAM, Grafiker, halkla ilişkiler uzmanı, Korozyon teknikerliği, Tesisat uzmanı, İnsan kaynakları uzmanı, Enerji yöneticisi.

Patronların mesleki eğitimle ilgili önerileri

  • Eğitim kurumları ve sanayi kuruluşları arasındaki ilişki çok az. İlişkiler geliştirilmeli ve koordinasyon oluşturulmalı.
  • Öğrencilerin fiili staj süreleri uzatılarak, organik ilişkiler geliştirilebilir.
  • MEB,YÖK ve sektör arasında ortak bir çalışma yapılmalı ve görüş alışverişinde bulunulmalı.
  • Sanayi kuruluşlarından sürekli olarak yılmadan maddi manevi destek istenmeli.
  • Teknik öğretim kurumları firma ihtiyaçlarına uygun eleman yetiştirebilmek için müfredatlarında seçimlik dersler ile oynayarak değişimi sağlamalı.
  • Mesleki /teknik eğitim veren kurumlar ile sanayi kuruluşları arasındaki ilişki sanayi kuruluşlarının inisiyatifinde yürümektedir. İlişkiyi düzenleyen yasaların yeterli olması ve uygulamaların iyi bir şekilde denetlenmesi gerekmektedir.
  • Mesleki / teknik eğitim veren kurumlar bölge sanayine göre tekamül kursları açarak teknolojk gelişmeleri takip etmeliler.
  • Teknoloji ve sanat merakı olan öğrenciler tespit edilip ona göre eğitim verilmelidir.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi