T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Okuldaki şiddeti televizyon yönetiyor

Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Arı, Türk çocuklarının çoğunun hobisinin olmadığını, bu nedenle kendilerini, televizyondan öğrendikleri şiddetle ifade etmeye çalıştıklarını belirtti.

Arı, Türkiye'de genel olarak disiplinin baskıyla karıştırıldığını, bunun da gelişme çağındaki çocuklar üzerinde olumsuz etki yaptığını söyledi.

Çocukları şiddete iten en önemli faktörün çevre koşulları olduğunu anlatan Arı, "Çocuğun etrafında, güvensiz bir ortam var. Diğer bireyler gibi çocuk da çevresine yeteri kadar güvenmiyor. Gelişme çağındaki çocuk bir model arar.

Bu dönemde el sanatları, enstrüman çalmak, balık tutmak, keyifli sporlar yapmak gibi hobilere yönlendirilmesi gereken çocuklarımız, olumsuz çevre şartları nedeniyle, kendisine şiddetle yaklaşan, baba, ağabey, öğretmen gibi kişileri model almak zorunda kalıyor" dedi.

Türk çocuklarının çoğunun hobisinin olmadığını ifade eden Arı, bu nedenle çocukların, kendilerini, televizyondan öğrendikleri şiddetle ifade etmeye çalıştığın vurguladı.

İlk ve orta öğretim çağındaki çocukları, gazetelerin 3. sayfalarına taşıyan şiddet olaylarının şeklini belirleyen unsurun ise televizyon yayınları olduğunu öne süren Arı, şöyle devam etti:

"Bir bıçakla ya da silahla işlenen cinayetler ya da şiddet olayları en ince detayına kadar televizyon ekranlarında, hem de çocukların ekran başında olduğu saatlerde gösteriliyor. Çocuklara yanlış model sunulması işte budur. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi televizyondaki şiddet görüntülerine ciddi sınırlamalar getirilmeli.

Örneğin ABD'de, şiddet görüntülerini çocukların izleyeceği saatte yayınlanmaması, çok sıkı bir şekilde denetleniyor. Bizim de RTÜK kanalıyla bu işi sıkı tutmamız gerekir."

Prof. Dr. Arı, televizyondaki şiddet görüntülerinin, zaten erkek çocuklarının şiddete özendirildiği bir toplumda tetikleyici rol oynayarak, olumsuzluklara yol açmasının kaçınılmaz bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

  • KONYA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi