T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 30 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kadima'nın zaferi Netanyahu'nun çöküşü

İsrail tarihinin en az katılımlı seçiminde Ariel Şaron'un kurduğu Kadima birinci parti oldu. Parti başkanı Ehud Olmert, seçim sonrası yaptığı konuşmada, "Filistinliler bizi tanımazsa, İsrail'in kalıcı sınırlarını tek taraflı olarak çizeceğiz" dedi

İsrail tarihinin en az katılımlı seçiminde Ariel Şaron'un kurduğu ve Başbakan Vekili Ehud Olmert'in başkanlığını yaptığı Kadima, 120 sandalyeli parlamentoda 28 sandalye alarak ipi göğüsledi. Seçimlere iddialı hazırlanan Likud Partisi lideri Benyamin Netanyahu ise tam bir çöküş yaşadı. Netanyahu'nun partisi seçimde sadece 11 sandalye kazandı. Amir Peretz başkanlığındaki İşçi Partisi ise, parlamentoda 20 sandalye kazanarak ikinci parti oldu. Seçimde, İsrail vatandaşı Arapların İsrail sınırlarından sürülmesini öneren Avigdor Lieberman'ın partisi Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) seçimlerden sürpriz şekilde 12 sandalye kazanarak dördüncü parti olarak çıktı.

AŞIRI SAĞ GÜÇLENDİ

İç politikadaki en büyük sürprizi ise eski istihbaratçı ve işadamı Efi Raitan'ın başkanı olduğu Gil (Emekliler Partisi) yaptı. Doğu kökenli Yahudilerin dini ve politik temsilcisi Şas meclisteki sandalye sayısını 12'ye yükseltirken Meretz'in temsil ettiği ılımlı liberal sol yaklaşımı kan kaybetti. Eski bir sendikacı Amir Peretz'in başkanlığını yaptığı İşçi Partisi İsrail'deki ekonomik sorunlara vurgu yaparak seçimlerden ikinci parti olarak çıkarken Filistin devletinin kurulmasına ve Hamas hükümetiyle girilecek her türlü ilişkiye karşı çıkan aşırı sağcı cephe koalisyonu (Mafdal) bir blok olarak İsrail parlamento-sundaki yerini aldı.

ARAP PARTİLER BAŞARILI

Katılma oranının % 65 ila %70 civarında olduğu belirtilen seçimde İsrail vatandaşı Arapların oylarının çoğunluğu başkanlığını İsrail'deki İslami hareketin politik liderlerinden Şeyh İbrahim Tzartzur'un yaptığı ve milletvekili adayları arasında Arafat'ın eski danışmanı Ahmet Tibi'nin de bulunduğu Birleşik Arap Listesi'ne gitti. Başkanlığını Azmi Bişara'nın yaptığı ve eşit haklara sahip iki uluslu bir İsrail devleti çizgisini benimseyen Ulusal Demokratik Birlik Parti'si İsrail meclisine giren ikinci parti olurken başkanlığını Muhammed Barake'nin yaptığı İsrail komünist partisi Hadaş ise meclise üç Arap milletvekili soktu.

KOALİSYON İHTİMALLERİ

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, koalisyon görüşmelerinin gelecek hafta başlayacağını açıkladı. Katsav'ın koalisyonu kurma görevini, seçimlerden birinci çıkan Kadima'ya vermesi gerekiyor. İsrail basınında yer alan koalisyon tartışmalarında ise Kadima ve İşçi Partisi önderliğinde bir hükümet kurulması olasılığının çok yüksek olduğu belirtiliyor. Bu arada, Haaretz gazetesi, Ehud Olmert'in yeni hükümette Şas ve Emekliler Partisi'ne yer vereceğini ileri sürdü.

  • DIŞ HABERLER / MUT KOLDAŞ- TEL AVİV

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi