T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 30 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Liselerde racon böyle kesiliyor!

Okullardaki şiddet öğrencilerin sözlerine de yansıdı. Liseliler sohbetlerinde, 'emanet, ortam, racon' kelimelerini sıkça kullanıyor

Recep
Yeter
Okullardan her gün olumsuz haberler geliyor. Lise öğrencilerinin kullandığı "emanet, ortam, vurmak, racon" gibi kelimelerle garip jargon ise olayın boyutlarını gözler önüne seriyor. Yaşanan olayların hedefe oturttuğu internet kafelerdeki durumu izleyen muhabirlerimizi kafenin girişinde ellerinde sigara ve tesbihlerle öğrenciler karşılıyor.

ÜRPERTEN CEVAPLAR

İnternet kafe işletmecisi, öğrencilerin içeride sigara içmesine izin vermediği için kapı önüne çıkmak zorunda kalan liseli öğrenci grubu, akranlarının öldürülmesine dair düşüncelerini anlatıyor. Cevaplar oldukça ilginç: "Taşımış vurmuş abi, ne düşüneceğiz." Babası taksicilik yapan Y.T.'nin bu cevabının ardından bu kez ismini söylemek istemeyen bir başka öğrenci, "Ne geliyorsa emanetten geliyor, emanetleri kaldırmaları lazım" diye cevaplıyor soruları. "Okulda hiç dayak yediniz mi?" sorusunu "Biz kendimize dayak attırmayız, döveriz" diye cevap veren gençlerin okullarda yaşanan gruplaşmalara dair değerlendirmeleri de bir hayli çarpıcı: "Bazı arkadaşlar kendilerini güvende hissetmek için gruplarla ve çetelerle yakınlaşmaya çalışıyor. O zaman kimsenin kendilerine dokunmayacağını düşünüyor."

KIZLAR RACONU SEVİYOR

Kavgaların en önemli nedeninin kızlar olduğunu belirten B.C. isimli öğrenci, iki gün önce bir arkadaşlarının sevgilisine laf atıldığı için kavga ettiklerini anlatıyor. A.İ.Ö. isimli bir başka öğrenci de, "Kızlarla erkekleri ayrı yerlere koysunlar, olay filan kalmaz. O zaman sigara da olmaz, alkol de uyuşturucu da..." diyor. 6 ya da 7. sınıftan itibaren filört etmeye başladıklarını söyleyen öğrencilerden M.D.'nin şu sözleri de, okullardaki öğrenci ilişkilerinin ipuçlarını veriyor: "Kızlar racon kesenle çıkıyor abi, çünkü o zaman okulda kimse o kıza dokunamıyor." Bir başka öğrenci de, okulda kavgayla isim yapan öğrencilerin haraç bile kestiğini söylüyor.

KAFECİLER DE ŞİKAYETÇİ

Bir internet kafenin Bülent isimli işletmecisi ise öğrenci-internet cafe ilişkisi hakkında, "Biz kafede öğrencilere sigara içirmiyoruz. Okul idarecileri de gelip sık sık denetliyor. Ancak kapının dışına çıktığı zaman öğrencilere bir şey diyemiyoruz. Bir çok kafe sahibi, müşteriyi kaçırmamak için kuralları uygulamıyor"dedi.


İki ilde daha okulda bıçaklama yaşandı

Adana'da Anafartalar Lisesi bahçesinde, öğrenciler arasında çıkan tartışmada M.N.A. (16), sınıf arkadaşları Cüneyt İ. (17) ve Mehmet Ş. S.'yi (18) bıçakla yaraladı. Sakarya Akyazı'da da Şehit Yüzbaşı Halil İbrahim Sert Lisesi öğrencisi B.Y. (17), okul çıkışında K.S. (18) ve O.A.'yı(18) bıçaklayarak hastanelik etti.

  • ADANA/ SAKARYA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi