T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 4 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye ile Yunanistan 'stratejik ortak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve enerji alanlarındaki işbirliğinin ulaştığı boyutun, aynı zamanda "stratejik ortaklık" olarak değerlendirilebileceği görüşü dile getirildi. İki başbakan, bu ortaklığın daha ileriye götürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade ettiler.

Türk bayrağına basmadı
Başbakan Erdoğan, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin sonunda aile fotoğrafı çekilirken liderlere duracakları yeri belirlemek için konulan Türk bayrağının üzerine basmamak için yerden aldı.
Selanik'te gerçekleştirilen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi'nde biraraya gelen iki lider arasında yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki diyalog sürecinin tatminkar bir şekilde ilerlediği vurgusunun paylaşıldığı bildirildi.

Bugüne kadar iki ülke arasında yapılan 29 anlaşmanın ilişkilerin yasal zeminini tamamladığı belirtilirken, sürecin devam ettiği kaydedildi. İkili ilişkilerin tüm yönleriyle ele alındığı görüşmede, her iki ülke kamuoylarının desteklediği diyalog sürecinin ilerlemesi konusundaki kararlılığın karşılıklı olarak teyit edildiği ifade edildi.

İki ülke arasındaki ticari ve enerji alanındaki ilişkilerdeki büyük ilerleme ele alınırken, 2005 yılında yaklaşık 1.1 milyar dolar düzeyinde olan ticaret hacminin, yakın zamanda 5 milyar dolar civarına çıkarılmasının hedeflendiği kaydedildi.

TİCARETTE İŞBİRLİĞİ

Görüşmede, bunun geliştirilmesi için karşılıklı olarak özel sektörün teşvik edilmesi, sanayi ve ticaret odaları heyetlerinin karşılıklı ziyaretlerinin desteklenmesi görüşü ifade edildi.

Erdoğan-Karamanlis görüşmesinde Finansbank'ın yüzde 46 hissesini satın alan Yunanistan Milli (Etniki) Bankası'nın satışı da gündeme geldi. Bu satış, iki ülke arasında iş dünyasında güven göstergesi olarak değerlendirildi.

Enerji alanındaki işbirliğinin, Karacabey- Gümülcine Doğalgaz Boru Hattı'nın yürürlüğe girmesiyle önemli bir aşamaya ulaşacağı belirtilirken, İtalya'nın da girmesiyle üçlü bir nitelik kazanacak projenin, Avrupa'nın enerji kaynaklarının çeşitlenmesinde Türkiye ile Yunanistan'ın birlikte oynayacağı kilit rolün önemini ortaya koyacağı ifade edildi.

AZINLIKLAR GÜNDEMDEYDİ

Her iki tarafta da enerji işbirliğini çeşitlendirme konusunda ortak iradenin mevcut olduğu vurgusu yapılan görüşmede, ayrıca iki ülkede bulunan azınlıklar konusu da ele alındı.

Görüşmede, Batı Trakya Türk azınlığı ile İstanbul'daki Rum Ortodoks azınlık, "tarihi bir dostluk bağı" olarak değerlendirildi.

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'deki reform süreci bağlamında "gayrimüslimlerin" sorunlarının aşılmasına yönelik olarak atılan adımları Karamanlis'e aktardığı belirtildi.

Buna karşılık olarak Erdoğan'ın, Karamanlis'e Türkiye'nin Batı Trakya Türk azınlığının çeşitli alanlarda karşılaştıkları güçlüklerin giderilmesi için AB üyesi Yunanistan'dan beklentileri dile getirdiği ifade edildi.

Türkiye'nin AB üyeliği konusunun da gündeme geldiği toplantıda, Karamanlis'in bu konuda Yunanistan'ın Türkiye'ye verdiği desteğin devam ettiğini yinelediği belirtildi.

EKONOMİ VE ENERJİDE STRATEJİK ORTAKLIK

Türk-Yunan taraflarının, ekonomik ve enerji alanındaki işbirliğinin ulaştığı boyutun, aynı zamanda "stratejik ortaklık" olarak değerlendirilebileceği görüşünün dile getirildiği görüşmede, bu ortaklığın ileriye götürülmesi konusunda her iki başbakanın da mutabık kaldıklarını ifade ettikleri kaydedildi.

Karamanlis'in, Türkiye'ye yapmayı planladığı ziyaret konusunda da Yunan liderin ziyaret tarihi üzerinde çalışıldığı bildirildi.

  • SELANİK (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi