T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 4 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Piyasa canlanınca enflasyon uyandı

Enflasyon nisan ayında beklentileri aştı. Nisanda TÜFE yüzde 1,34, ÜFE yüzde 1,94 artış kaydetti. Artışın tüm sektörlerde başlayan kıpırdanmadan kaynaklandığı belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonun nisan ayında TÜFE'de yüzde 1,34, ÜFE'de yüzde 1,94 arttığını açıkladı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,83'e, üretici fiyatlarında ise yüzde 4,96'ya yükseldi. CNBC-e anketinde enflasyonun nisan ayında TÜFE'de binde 5,1, ÜFE'de binde 8 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Çekirdek enflasyon yerine açıklanan TÜFE göstergeleri, mevsimlik ürünler hariç nisan ayında yüzde 0,82, enerji hariç yüzde 1,44, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 1,4 oranında arttı. TÜİK'e göre, TÜFE işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 1,52, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 1,54, arttı. TÜİK Başkanı Ömer Demir rakamlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Enflasyon rakamları piyasa için biraz sürpriz ama haberleşme hariç diğer tüm sektörlerde bir pozitif kıpırdanma var. Bir kısmı oldukça yüksek" dedi.

EV SEPETİ HAZIRLANMALI

Bu arada DYP Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı'nın değerlendirme raporunda yeni enflasyon sepetinde bulunan "viski, veteriner ücreti, film tabetme ücreti, at yarışı, mücevher-altın, parfüm, şanzuman, lokomotifler, oluklu kağıt" gibi ürünlerin halkın gerçek enflasyonunun yansıtmadığı belirtilerek, şöyle denildi: "Burada yapılması gereken, en temel ihtiyaç maddelerinden oluşan, 'ev sepeti' veya 'Ayşe Teyze'nin Sepeti' diye adlandırabileceğimiz yeni bir sepete göre hesaplayarak kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmektir" denildi.

  • İSTANBUL

    Domates zam şampiyonu

    Nisan ayının zam şampiyonu yüzde 24,62'lik fiyat artışıyla domates oldu. Onu yüzde 17,24'lük artışla etek, yüzde 15,87 ile bayan tişörtü, yüzde 12,99 ile tavuk eti, yüzde 12,31 ile bisiklet ve yüzde 11,68'le bayan ayakkabısı izledi. TÜFE kalemindeki ana harcama gruplarına bakıldığında en büyük artış yüzde 9,19 ile giyim ve ayakkabıda oldu. Tekstil sektöründeki KDV indiriminin etkisiyle talepteki artış fiyatları arttırırken, nisanın yeni sezon olması da artışı tetikledi. Giyim ve ayakkabıyı yüzde 2,92 artışla çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 2,37'lik artışla eğlence ve kültür izledi. Ulaştırma fiyatları yüzde 1,4, lokanta ve oteller yüzde 1,15, ev eşyası yüzde 0,63 artış kaydetti. Konut fiyatlarındaki artış ise yüzde 0,21 olarak gerçekleşti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi