T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Zengin-Yoksul uçurumu 17 kata çıktı

Türkiye'de en zengin yüzde 10'luk kesimle en yoksul yüzde 10'luk kesim arasındaki gelir farkının 17 kata kadar yükseldiği belirlendi.

Dünya Bankası'nın, dünyadaki ülkelerin gelir dağılımıyla ilgili verileri Türkiye'deki zengin ve yoksul kesimler arasındaki gelir farkının bilenenden oldukça yüksek düzeyde bulunduğunu ortaya çıkardı.

Türkiye İstatistik Kurumu, artık her yıl yapmaya başladığı gelir dağılımı araştırmasının sonuçlarını yüzde 20'lik gelir dilimlerini esas alarak açıklıyor. Bu açıklama yöntemi de en zengin kesimle en yoksul kesim arasındaki gelir farkının daha düşük gözükmesine yol açıyor.

Ancak Türkiye'de kamu oyuna açıklanmayan yüzde 10'luk dilimlere ilişkin gelir dağılımı Dünya Bankası'na veriliyor. Dünya Bankası'nın "Dünya Ekonomik Göstergeleri 2006" isimli yayınında yer alan verilere göre Türkiye'de en zengin yüzde 10'luk kesim (yaklaşık 7 milyon kişi) toplam gelirin yüzde 34.1'ini alırken, en yoksul yüzde 10'luk kesimin payı (yaklaşık 7 milyon kişi) ise yüzde 2 düzeyinde kalıyor.

Buna göre en zengin yüzde 10 ile en yoksul yüzde 10 arasında tam olarak 17 katlık bir fark bulunuyor. Gelir dağılımı araştırmasının sonuçlarının yüzde 5'lik dilimlere göre açıklanması halinde ise en zenginle en yoksul arasındaki farkın daha da açık olduğunun ortaya çıkacağı belirtiliyor.

TÜİK'in Türkiye'de de açıkladığı ve Dünya Bankası istatistikleri içerisinde de yer alan yüzde 20'lik dilimlere göre ise en zengin yüzde 20'lik dilimin (yaklaşık 14 milyon kişi) gelirden yüzde 49.7 pay alırken, en yoksul kesimin aldığı pay ise yüzde 5.3 düzeyinde kalıyor. En zengin ve yoksul yüzde 20'lik kesimler arasındaki gelir farkı 9.4 katta kalıyor.

FARK AÇILIYOR

Dünya Bankası'nın geçen yıl açıkladığı ve 2000 yılı gelir dağılımı esas alınan verilerde ise Türkiye'deki en yoksul yüzde 10'luk kesimin gelirden aldığı payın yüzde 2.3 düzeyinde bulunduğu bildirilmişti.

En yoksul en zengin yüzde 20'lik kesimin payının ise yüzde 30.7 olduğu hesaplanmıştı. En zengin ve en yoksul yüzde 10'luk dilimler arasında 13.3 katlık bir fark bulunuyordu.

Buna göre 2000 yılından sonra Türkiye'de zenginlerin milli gelirden aldığı pay artmaya devam ederken yoksulların payı azaldı.

GİNİ KATSAYISI

100'e yaklaştıkça gelir dağılımındaki adaletsizliğin arttığını, sıfıra yaklaştıkça da azaldığını gösteren gini katsayısı da Türkiye için 43.6 olarak hesaplandı. Bu gini katsayısıyla Türkiye yaklaşık 180 ülke arasında gelir dağılımı en bozuk 34'üncü ülke oldu. Geri kalan yaklaşık 140 ülkede gelir dağılımının Türkiye'ye göre daha adil olduğu belirlendi.

Gelir dağılımı Türkiye'den daha bozuk ülkeler arasında Peru, Paraguay, Papua Yeni Gine, Panama, Nepal, Namibya, Meksika, Mali, Malezya, Malavi, Madagaskar, Lesotho, Honduras, Bostwana, Brezilya, Merkezi Afrika Cumhuriyeti, Şili, Arjantin, Kolombiya Zimbabve, El Salvador, Guetamala, Haiti, Uruguay, Sierra Leone, Güney Afrika gibi ülkeler bulunuyor.

Türkiye'nin üye olmaya hazırlandığı AB ülkelerinin tümünde gelir dağılımı Türkiye'den daha iyi bir konumda bulunuyor.

YOKSULLUK ORANLARI

Dünya Bankası verilerine göre Türkiye'de 2000 yılında yüzde 2'den düşük olan günde 1 dolarla geçirmek zorunda bulunan nüfusun oranı 2003 yılında yüzde 3.4'e yükseldi. Günde 2 doların altındaki nüfusun oranı yüzde 10.3'ten yüzde 18.7'ye çıktı.

1994 yılında yüzde 28.3 olan yoksulluk sınırının altındaki nüfusun oranı ise 2002 yılında yüzde 27 oldu. Dünya Bankası'na göre Türkiye'de kent nüfusunun yüzde 34.5'i, kırsal kesim nüfusunun ise yüzde 22'si yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi