T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tüzmen: D-8 içinde gümrük tarifeleri düşürülmeli

D-8 Bakanlar Konseyi toplantısı Endonezya'nın Bali adasında başladı. Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, D-8 ülkelerinin birbirleri ile dış ticaret hacimlerinin yeterli olmadığını belirterek, bunu yükseltmek için aralarındaki gümrük tarifelerinin hızla düşürülmesini istedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 8 büyük Müslüman ülkenin (Türkiye, İran, Mısır, Endonezya, Pakistan, Nijerya, Bangladeş ve Malezya) oluşturduğu D-8 Bakanlar Konseyi toplantısı sırasında AA'ya yaptığı açıklamada, D-8 ülkelerinin toplam dış ticaret hacimlerinin 860 milyar dolar, ancak bu ülkelerin birbirleri ile yaptığı ticaretin sadece 31 milyar dolar olduğunu söyledi.

Tüzmen, "yani D-8 ülkelerinin birbirlerine yaptığı dış ticaret toplam dış ticaretlerinin yüzde 3'ü. Bu durumun acilen düzeltilmesi lazım" dedi.

D-8 ülkelerinin birbirleri ile ticaretlerini artırmak için yapılacak ilk işin bu ülkelerin uyguladıkları gümrük tarifelerinin hızla aşağıya çekilmesi olduğunu kaydeden Bakan Tüzmen, şunları kaydetti:

"D-8 ülkelerinin gümrük duvarları çok yüksek. Bazı ülkeler ürünlerde yüzde 40-50 gümrük vergisi uygulamaktadır. Durum böyle olunca bu ülkelerin birbirleri ile ticaret yapma olanakları kalmıyor. Gümrük tarifelerini aşağıya çekersek bundan her ülke kazançlı çıkar. Tercihli ticaret anlaşmasını bir an önce yürürlüğe sokarsak birbirimiz ile yaptığımız ticaret bir yıl içinde en az yüzde 50 artar. Bu toplantıda bu konuda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum."

"TÜRKİYE'NİN D-8 ÜLKELERİ İLE TİCARETİ YÜZDE 40 ARTTI"

Türkiye'nin Komşu ve Çevre Ülkeler ile Ticaretin Artırılması Stratejisi çerçevesinde D-8 üyesi ülkeleriyle de ticaretin artırılmasına büyük önem verdiğini ifade eden Bakan Tüzmen, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin D-8 ülkeleri ile toplam dış ticaret hacmi 8 milyar dolardır. D-8 ülkelerine ihracatımız 2000 yılında 800 milyon dolar iken 2005 yılında 2,1 milyar dolara ulaştı. D-8 ülkeler ile ticaret hacmimiz 2005 yılında yüzde 40 oranında artış gösterdi.

Ancak rakamlar çok küçük. Türkiye'nin D-8 ülkeleri ile dış ticaret hacimlerinin toplamı yüzde 4 seviyesinde. Bunu artırmanın yolu daha öncede söylediğim gibi gümrük tarifelerinin aşağıya çekilmesi ile mümkündür. D-8 ülkeleri kendi aralarında yaptıkları ticareti kısa bir süre içinde en az iki katına çıkarmalıdırlar."

Bakan Tüzmen, bir soru üzerine Türkiye'nin İslam ülkeleri ile yaptığı ticaret hakkında da bilgi verdi. Tüzmen, İslam ülkeleri ile dış ticaret hacminin 2005 yılında bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında artarak 27,4 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Bakan Tüzmen İslam ülkelerinde Türk müteahhitlik sektörünün başarılı çalışmalar yaptığını kaydederek, "İslam ülkelerinde yurtdışı müteahhitlik sektörümüz 2004 yılında 3,7 milyar dolar iş üstlenmiş iken bu rakam 2005 yılında 6,4 milyar dolara yükseldi. Müteahhitlik sektörümüz önümüzdeki dönemde İslam ülkelerinde çok daha büyük işlere imza atacaklardır" dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Bali'de yapılan D-8 Bakanlar Konseyi toplantısı sırasında Endonezya Sanayi Bakanı Fahmi İdris ile ikili bir görüşme yaptı. Görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği olanakları değerlendirildi.

  • BALİ ADASI (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi