T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nisan'da en yüksek getiri altından

TÜİK'in belirlemelerine göre, nisan ayında en yüksek reel getiri yüzde 11.01'le külçe altında oluştu. Külçe altını yüzde 0.55'lik reel getiriyle euro yatırımcısı izledi. Nisanda, yatırım araçlarından mevduat faizi, borsa endeksi ve dolar da yatırımcısına kaybettirdi.

Nisan ayında külçe altın ve Euro reel getiri sağlarken, borsa, mevduat ve dolar yatırımcısının reel olarak kayıp yaşadığı belirlendi. Nisan ayında en yüksek getiri ise yüzde 11.01'le külçe altında yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) seçilmiş finansal yatırım araçlarının almlık ortalama değerlerini esas alarak hesapladığı nisan ayı reel getiri oranlarını açıkladı.

Buna göre nisanda vadeli mevduat brüt ve nominal olarak yüzde 1.20, Euro yüzde 1.90 ve külçe altın yüzde 12.50 oranında getiri sağlarken, borsa endeksi yüzde 0.70 ve dolar ise yüzde 0.10 oranında değer kaybetti.

Nisanda yüzde 1.94'lük ÜFE ve yüzde 1.34'lük TÜFE artışından arındırıldığında ise ÜFE bazında külçe altın dışındaki bütün yatırım araçları reel olarak değer kaybetti. TÜFE bazında ise Euro ve külçe altın reel olarak değer kazanırken, diğer yatırım araçları değer kaybetti.

Nisan ayında YTL mevduatta ÜFE'ye göre yüzde 0.73, TÜFE'ye göre ise yüzde 0.14 oranında reel kayıp yaşandı. Borsa endeksindeki kayıp ise ÜFE bazında yüzde 2.59, TÜFE bazında ise yüzde 2.01 olarak hesaplandı.

Doların ise ÜFE bazında yüzde 2, TÜFE bazında ise yüzde 1.42 oranında reel değer kaybına uğradığı nisan ayında Euronun ise ÜFE bazında yüzde 0.04 oranında değer kaybederken, TÜFE bazında yüzde 0.55 oranında reel getiri sağladığı belirlendi.

Nisan ayında külçe altın ise ÜFE bazında yüzde 10.36, TÜFE bazında ise yüzde 11.01 oranında reel getiri sağladı.

YILLIK GERÇEKLEŞME

Nisan sonu itibariyle yıllık bazda ise YTL mevduat, borsa ve külçe altına yatırım yapanların reel olarak kazanç elde ederken, dolar ve Euro yatırımcısının ise kayıp yaşadığı belirlendi.

Vadeli YTL mevduat sahipleri nisan sonu itibariyle bir yıllık dönemde ÜFE'ye göre yüzde 10.71, TÜFE'ye göre ise yüzde 6.77 oranında reel kazanç elde etti.

Borsa yatırımcılarının son bir yıllık reel kazancı ise ÜFE'ye göre yüzde 67.87, TÜFE'ye göre ise yüzde 61.90 oldu.

Külçe altın yatırımcısı ise yıllık bazda ÜFE kapsamında yüzde 38.24, TÜFE kapsamında ise yüzde 33.33 oranında reel kazanç elde etti.

Yıllık bazda dolar ve euroya yatırım yapanlar ise reel olarak kayıp yaşadı. Dolar yatırımcısının nisan sonu itibariyle yıllık kaybı ÜFE'ye göre yüzde 6.54, TÜFE'ye göre ise yüzde 9.86 olarak gerçekleşti. Euro yatırımcısının yıllık kaybı ise ÜFE'ye göre yüzde 11.49, TÜFE'ye göre ise yüzde 14.64 olarak hesaplandı.

YILLIK ORTALAMA

Yıllık ortalama bazda da dolar ve Euro dışındaki bütün yatırım araçları reel olarak kazandı. Mevduat faizi ÜFE kapsamında reel olarak yüzde 10.85, TÜFE'de yüzde 6.73, borsa endeksi de ÜFE'ye göre yüzde 52.26, TÜFE'ye göre ise yüzde 46.60 oranında reel getiri sağladı.

Yıllık ortalama bazda külçe altının ise ÜFE kapsamında yüzde 6.09, TÜFE kapsamında ise yüzde 2.15 oranında reel getiri sağladığı belirlendi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi