T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mahmur sakinleri, Kuzey Irak'ta Türk şirketlerine çalışıyor

Le Figaro, Kuzey Irak'ta ucuz işgücü kullanmak isteyen Türk şirketlerinin bir "altın madeni" bulduğunu öne sürerek "Mahmur'daki PKK kamplarından gelen Türkiye kökenli Kürtleri kullanıyorlar. 12 bin kişinin barındığı Mahmur'daki PKK mülteci kampındaki erkeklerin çoğu, inşaat işçisi olarak ve sık sık Türk patronları için çalışıyor" diye yazdı.

Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Türk şirketlerinin "PKK kampları"ndan gelen kişileri işçi olarak istihdam ettiği öne sürüldü.

Le Figaro gazetesi, "Ucuz işgücü kullanmak isteyen girişimciler, bir altın madeni buldu: PKK kamplarından gelen Türkiye kökenli Kürtleri kullanıyor.

Mahmur'daki PKK mülteci kampındaki erkeklerin çoğu, inşaat işçisi olarak ve sık sık Türk patronlar için çalışıyor" iddiasında bulundu.

Fransa'nın etkin gazetelerinden Le Figaro, PKK'nın varlığından kaynaklanan gerilimlere karşın Türkiye ve "Iraklı Kürdistan" arasında başta ekonomik alanda olmak üzere bir yakınlaşmanın olduğunu öne sürerken Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Türk şirketlerinin işçi olarak "PKK kampları"ndan gelen kişileri istihdam ettiklerini iddia etti.

Habur sınır kapısındaki yoğun trafiğine dikkat çeken gazete, Türkiye'nin Irak'a yönelik ihracatında büyük bir artış olduğunu, Kuzey Irak'ın Türkiye'nin güneydoğu bölgesi için çok önemli bir pazar haline geldiğini kaydetti.

BÜYÜK İŞLER TÜRKLER'DE

Türklerin komşularına gıda ürünleri, mobilya ve tekstil sattıklarını, büyük Türk şirketlerinin yol, havaalanları, oteller ve bir elektrik santralı inşa ettiğini belirten gazeteye konuşan Kürt Yönetimi'nin Belediyeler Bakanı Barzan Dizai de "Türk şirketleri Kürdistan'ın inşasına çok büyük bir katkıda bulunuyor" diye konuştu.

Le Figaro, haberinde Kuzey Irak'taki Türk şirketlerinin "PKK kampları"ndan gelen kişileri istihdam ettikleri iddiasına da yer verdi. Gazete şunları yazdı:

"Şantiyelerde, çok ucuz bir işgücü istihdam etmek isteyen Ankara'lı girişimciler, bir altın madeni buldu: PKK kamplarından gelen Türkiye kökenli Kürtleri kullanıyor. 12 bin kişinin barındığı, Musul yakınlarındaki Mahmur'daki mülteci kamptaki erkeklerin çoğu, inşaat işçisi olarak ve sık sık Türk patronları için çalışıyor."

Gazete, PKK yetkilisi olarak tanınan Hüseyin Çero'nun "Saddam döneminde hayat pahalı değildi ancak bizim hiç bir şeyimiz yoktu. Şimdi ise, fiyatlar yükselmiş olsa da bir ailenin ihtiyaçlarını karşılaması mümkün" sözlerini de yansıttı.

GENİŞ ÇAPLI OPERASYON BEKLENMİYOR

Söz konusu kampın açık olduğu, sakinlerinin serbestçe dolaştığını belirten gazete "Hepsi, Abdullah Öcalan'ın taraftarı" ifadesini kullandı. Kampı da anlatan gazete, "Türk sınırındaki botların sesi, Öcalan'ın taraftarları kaygılandırmıyor" iddiasında bulundu.

"(Türk) ordunun geniş çaplı bir operasyon perspektifi, çok yakın görünmüyor" yorumunu da yapan gazete, Türklerin zaten PKK'yı gözleme olanaklarının olduğunu kaydetti. "Iraklı Kürtlerce tolere edilen, PKK'nın 5 bin savaşçısı, İran sınırına yakın Kandil Dağı'nda konuşlanmış bulunuyor" diye yazdı.

ABD İÇİN PKK'YI ETKİSİZLEŞTİRMEK ÖNCELİK DEĞİL

Le Figaro, ABD kuvvetlerinin İran rejimine karşı mücadele eden Halkın Mücahitleri'nin aksine hiç bir zaman PKK'lıları "silahsızlandırmadığı"nı belirterek "PKK'nın etkisiz hale getirilmesi onlar için bir öncelik değil" ifadesini kullandı.

PKK'lıların varlığının "karmaşık bölgesel ittifakların oyunu" açısından "avantaj" bile sağlayabileceği görüşünü öne süren gazete, İran'ın PKK'nın İran'daki kolu Pejak'a saldırmasının ardından Iraklı Kürtlerin PKK'yı uyardıklarını belirtti.

Gazete, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin bir yakını olarak tanıttığı İmad Ahmet'in "Eğer burada kalmak istiyorlarsa silahlar değil, siyasi yolu kullanmaları gerekir" sözlerine yer verdi.

  • PARİS (ANKA)


    Irak'ta Türk işadamları gözde

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi