T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Emeklilikte 65 yaşa veto

Emeklilik yaşınının 65'e çıkarılmasını veto eden Cumhurbaşkanı Sezer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nu, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için Meclis'e geri gönderdi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın çoğu emeklilik işlemlerini düzenleyen 15 maddesini veto etti. Sezer, "sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişikliklerin, hukuk devletinde olması gereken hukuk güvenliğini zedelemeyecek biçimde 'adil, makul ve ölçülü' olması gerektiğine" işaret etti.

Veto gerekçesinde yasanın, sigortalıların emeklilik yaşını düzenleyen 28'inci maddesinde 1 Ocak 2007'den sonra sigortalı kapsamına girenlere, kadın için 58, erkek için 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün primi bildirilmiş olması koşuluyla aylık bağlanacağının anımsatan Sezer, yaş sınırının, 1 Ocak 2036'dan başlayarak kadınlar için 1 Ocak 2048'e, erkekler için 1 Ocak 2044'e kadar artırılarak, 65'e yükseltildiğine işaret etti.

ŞARTLAR GERÇEKÇİ DEĞİL

Sezer, şunları kaydetti: "Ülkemizde ortalama yaşama süresinin 66 yıl olduğu gözetildiğinde, yasa ile tüm sigortalılar yönünden emekli aylığı bağlama yaş sınırının zaman içinde de olsa 65'e yükseltilmesi ve işçiler için prim ödeme gün sayısının 7000'den 9000 güne çıkarılması, Türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığı gibi kayıtdışı çalıştırmanın ve yoğun işsizliğin yaşandığı ülkemizde gerçekçi de görünmemektedir."

MAAŞLAR DENGESİZ

Sezer, emekli olabilme yaşıyla aylık bağlama yaşı arasındaki kimi durumlarda uzun yılları içeren farkın da "ölçüsüzlüğün bir başka göstergesi" olduğunu kaydetti. Sezer, veto gerekçesinde yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2007 gününde, 18 yaşındayken işe giren ve 43 yaşında emekli olma hakkı kazanan bir sigortalının ancak 22 yıl sonra 65 yaşında aylığa hak kazanabileceğine dikkat çekti.

SÜRELER DEĞİŞKEN

Sezer, 1 Ocak 2007'den sonra ilk kez sigortalı olanlar için öngörülen kadın için 58, erkek için 60 yaş sınırının, ancak sırasıyla 30 ve 32 yaşlarında göreve başlayanlar yönünden geçerli olacağını belirterek, yaş küçüldükçe, 2036 yılından sonra arttırılan yaş sınırı nedeniyle bekleme süresinin de artacağına dikkat çekti. Sezer, buna göre 1 Ocak 2007'de sigorta kapsamına giren bir kadın sigortalının 30 yaşında ise 58 yaşına ulaştığı 2035 yılında; 18 yaşında ise, 65 yaşına ulaştığı 2054 yılında yaşlılık aylığına hak kazanabileceğini kaydetti.

Maaşlar düşüyor

Sezer, iade gerekçelerinde yasa ile memur emeklilerinin aylıklarının azalacağı, günümüzde uygulanan emekli aylıklarının, düşüklüğü gözönüne alındığında bu tutarları daha da azaltan yeni kuralın adil ve makul olmadığı ifade ediliyor. Gerekçede yasanın geçici 2'nci maddesi ile de ölen sigortalıların dul ve yetimlerinin aylıklarının düşük tutulduğu ayrıca emekli ikramiyelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu yerine son çalışılan kurumdan alınmasının da çalışanlar açısından risk oluşturduğu belirtiliyor. Gerekçede, 18-45 yaşındaki kişilerin diş protez giderlerinin Kurum'ca karşılanmaması, 45 yaş üzeri kişilerin giderlerinin yarısı Kurum'ca ödenmesini öngören maddelerin sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığı belirtildi.

Kayıt dışı istihdamla 'gönüllü' mücadele

Türk-İş, Türkiye'nin önemli bir sorunu olan kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda bir öneri getirdi. Sendika tarafından hazırlanan "Kayıt dışı İstihdamla Mücadele İçin Ulusal Eylem Planı İhtiyacı" adlı rapor hazırladı. Başbakanlığa da iletilecek olan raporda, kayıt dışı istihdamın önlenmesi için hükümetle sosyal tarafların katılacağı bir "Ulusal Komite" oluşturulması ve bu komitenin 3 yıllık "mücadele süresi" sonunda kayıt dışının yüzde 5-10 oranına indirilmesi için bazı tedbirler almasını öneriliyor. Türk-İş'in alınacak tedbirlere ilişkin önerileri arasında, kayıt dışı istihdamın önlenmesi için resmi denetim elemanlarının yanında "Gönüllü Müfettişlerin" de görev yapması, kendi başvurusuyla kayıt altına giren işyerlerinin cezalandırılmaması ve bu işyerlerinin bazı muafiyet ve istisnalardan yararlanması da bulunuyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi