T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

OYAK, Erdemir'in kârını 4 kat düşük gösterdi

Oyak, yönetimindeki Erdemir'in 550 milyon dolar olan 2005 kârını, muhasebe sistemini değiştirerek 4 kat birden düşürdü ve 193 milyon YTL olarak açıkladı

Ali
Sali
OYAK'ın Erdemir'i devraldıktan sonra 2005 yılı kâr rakamlarını değiştirdiği belirlendi. 2005 kârı Yeni Şafak'ın ele geçirdiği belgelerde 550 milyon dolar olarak gözüküyor. Erdemir, 2005 yılı kârını 193 milyon YTL olarak açıklamıştı. OYAK yetkilileri aradaki farkın muhasebe sistemindeki değişiklikten kaynaklandığını ileri sürüyor.

2005 yılının ilk 9 ayı için 347 milyon YTL kâr açıklayan Erdemir, özelleştirildikten sonra, ilk 9 aylık kârın yarısı kadar yıl sonu net dönem kârı açıkladı. 20 kişinin hazırladığı ve Erdemir Genel Kurulu'na sunulacak rakamlara göre, kurum 2005 yılında 3 milyon 650 bin ton üretim yaptı ve bu üretiminin tamamını sattı. 2005 yılının ilk 9 ayında 347 milyon YTL kâr açıklayan Erdemir, Genel Kurul'a sunacağı belgede 2005 yılı net dönem kârını 550 milyon dolar olarak kayıtlara geçirdi. Erdemir, AK Parti hükümetinin atadığı yeni yönetimle birlikte zarardan kâra geçmiş, 2003'de 261 milyon dolar, 2004 yılında 473 milyon dolar net dönem kârı açıklamıştı. Özelleştirmenin ardından OYAK, geçmişte şirketi zarar ettiren ve özelleştirme sürecinde Fransız Arcelor firmasına danışmanlık yapan ekibi yeniden işbaşına getirdi. Bu ekibin ilk işi ise, şirketin muhasebe sistemini değiştirerek, 550 milyon dolarlık 2005 net dönem karını, 142 milyon dolara indirmek oldu.

KÂRIN YÜZDE 61'İ DEVLETİN

OYAK, bu kârın en az yüzde 61'ini ÖİB'ye aktarması gerekiyor. Eski muhasebe sistemine göre 452 milyon YTL'nin ÖİB'ye aktarılması gerekirken, yeni sistemle bu rakam 117 milyon YTL'ye inmiş oldu. Bunun üzerine ÖİB'de eksik 335 milyon YTL için Erdemir'e dava açtı.

SPK'ya ve İMKB'ye bilgi verilmedi

Oyak, Uluslararası Finansal Raporlama Sistemi UFRS'ye geçişle ilgili olarak, ne SPK'ya, ne de İMKB kanalıyla şirket ortaklarına ve borsa yatırımcısına bilgi vermedi. Yeni sisteme geçiş gerekçesi olarak, değişen ana ortağın (Ataer Holding) yabancı ortakları ve UFRS'nin yabancılar tarafından daha güvenilir bulunması gösterildi. Anlaşılan, SPK da yanıltıldı. Bu durum, bu derece önemli bir bilginin neden SPK'ya ve şirketin halka açık kısmına sahip mevcut ve potansiyel ortaklarına duyurulmadığı konusundaki merakları giderir nitelikte. Çünkü duyuru yapılmış olsaydı, belki SPK tarafından UFRS'ye geçişe izin verilmeyecek, izin verilseydi bile ÖİB gibi yüksek kar payı almayı bekleyen küçük yatırımcının tepkisi büyük olacaktı.

Diğer taraftan Tabloların UFRS'ye tam uygun olmadığı, bu nedenle yabancı yatırımcının daha rahat anlayabileceği bir tablo sunumu yapmanın amaçlanmadığı da ifade edildi. UFRS, karın tümünün geçmiş yıllar karına atılmasını öngördüğünden, 2005 yılında itfa ederek gelir yazılması beklenen rakam, dönem karından çıkarılarak geçmiş yıllar karına aktarıldı.

OYAK: Haksız bir dava

OYAK'ın devraldığı Erdemir'den yapılan açıklamada, ÖİB'in açtığı dava haksız bir dava olarak değerlendirildi ve "Adaletin tecelli edeceğinden şüphemiz yok" ifadesi yer aldı

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi