T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Terör bir insanlık suçu

'9.Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin son oturumuna terör damgasını vurdu. Bakan Aksu, terörün bir insanlık suçu olduğunu söylerken, Diyanet İşleri Başkanı "Müslümanlar ile terör arasında bir bağlantı kurmak çok yanlış" dedi

Aydın
Demir
9. Avrasya Ekonomik Zirvesi' dün yapılan güvenlik ve terör konulu toplantı ile sona erdi. Zirvede enerji ve ekonomik gelişmelerin yanısıra son gün yapılan oturumlarda, bölgesel ve dünya genelindeki terör ve güvenlik sorunları geniş olarak değerlerildi. Zirveye katılan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, terörün bir insanlık suçu olduğuna dikkat çekerken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, müslümanlar ile terör arasında bağ kurmanın son derece yanlış olduğuna dikkat çekti. Marmara Vakfı tarafından düzenlenen ve İTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen zirve, 'Küreselleşen terör ile ulusal ve uluslar arası güvenlik' ile 'İç ve Dış Güvenlik' konulu oturum ile sona erdi. Romanya eski Cumhurbaşkanı Ion Iliescu'nun başkanlık ettiği oturuma konuşmacı olarak katılan Bakan Aksu, Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev, Karabağ İçişleri Bakanı Jusuf Kalemperoviç, Azarbaycan İçişleri Bakan Yardımcısı Vilayet Ayvazov, Teröre Karşı Uluslararası Politika Enstitüsü Yöneticisi Albay Jonathan Fighel Romanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı General Vasile Nita, Moğolistan Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Jargal Saikhan, Emekli General Şener Eruygur, Şam Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Faisel Kalthoum, ABD Karşı Terör Daire Başkan Yardımcısı Virginia Palmer ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar terörün uluslar arası bir tehdit ve insanlık suçu olduğu yönünde ortak görüş bildirirlerken, teröre karşı uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaptılar.

BATAKLIK KURUTULMALI

Bakan Aksu, küreselleşmeyle birlikte coğrafi sınırların önemini kaybettiğini, dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan olay veya alınan kararın, başka bir yerdeki birey ve toplumları etkilediğini vurgulayarak, "Modern çağ, sanayileşme ve buna bağlı oluşan kurumlarıyla, ulusal ve uluslararası ilişkilerin sürekli olarak yenilenmesini de beraberinde getirmiştir" dedi. Aksu, küresel tehditlerin oluşmasına ve gelişmesine zemin hazırlayan ortamların ortadan kaldırılmasına öncelik verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Yani öncelikle bataklıklar kurutulmalıdır. Aksi takdirde, bu tehditlerin ileriki süreçte daha şiddetli biçimde gündeme gelmesi önlenemeyecektir. Terör, herhangi bir meşru gayeye vasıta olarak kullanılamaz. Terör, hiçbir şekilde, dini bir gaye adına da kullanılamaz. Kaldı ki, hiçbir ilahi din terörü tasvip etmez. Hatta onu canice bir hareket olarak lanetler" dedi.

MÜSLÜMANLAR GÜNAH KEÇİSİ GÖRÜLÜYOR

Zirveye katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İslam'ı bir çok güncel problemden dolayı suçlama eğiliminin bulunduğunu vurguladı. Bardakoğlu, şunları söyledi: "Bazı insanlar, çatışma bölgelerine bakarak şiddet ve istikrarsızlıktan dolayı İslam'ı suçlar. Bu görüş, İslam ve Müslümanlar hakkında saptırılmış bir düşüncedir. Kitle iletişim araçlarına baktığımızda, İslam'ın şiddet yanlısı, radikal, baskıcı ve köktenci olarak tanımlandığını görürüz. Batı alemindeki politikacılar ve kamuoyunda, İslam'ı ve Müslümanları bir güvenlik sorunu olarak görme eğilimi de giderek artmaktadır. İnsanlığın karşılaştığı problemlerden dolayı İslam ve Müslümanlar günah keçisi olarak görülmektedir. Ne İslam, ne de diğer dinler şiddeti ve terörü teşvik eder. Evrensel dinler söz konusu olduğunda temel mesaj, barış, birlikte yaşama, insanların vakarı, sosyal adalet ve ahlaki toplum çevresinde yoğunlaşır. Bu tür müesseselerin kurulmasında ve uygulamalarında şiddete ve teröre yer yoktur." Marmara Vakfı Genel Başkanı Akkan Suver de bu yılki zirvenin geniş katılımı ile amacına ulaştığına dikkat çekti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi