T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Öğretmenin atama zaferi

Çetin Vural, İl Milli Eğitim Müdürü imzasıyla yapılan atamasının usulsüz olduğu gerekçesiyle 6 yıldır sürdürdüğü mücadelesini kazandı. Danıştay'ın kararına göre İl içindeki atamalar sadece "vali ya da vekili" tarafından yapılabilir

Recep
Yeter
Genelkurmay ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan ve askerin sivil alana Vali'inin talebi olmadan müdahale edebilmesine imkan tanıyan EMASYA protolünü geçersiz kılan 5442 sayılı kanun, bu kez bir öğretmenin hukuki mücadelesinin dayanağı oldu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü'nün "Vali adına Vali Yardımcısı Vekili" sıfatıyla Çetin Vural isimli öğretmeni başka bir okula ataması, Danıştay tarafından usule aykırı bulundu. 6 yıl süren hukuk mücadelesini kazanan Çetin Vural isimli öğretmen tazminat davası açmaya hazırlanırken, benzer şekilde atanan binlerce memur bulunduğu belirtiliyor.

SEBEP, 90 GÜN GÖZALTI

2000 yılında Kurtuluş Lisesi'nde görev yapan matematik öğretmeni Çetin Vural hakkında, öğretmenler kurulu toplantısında müdüre yönelik işini yapamadığına ilişkin konuşması nedeniyle soruşturma açıldı. Kurul toplantısında siyasi içerikli konuşmalar yaptığı iddia edilen Vural, soruşturma sonrası, Ağustos 2000'de İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey'in "Vali Adına Vali Yardımcısı Vekili" sıfatıyla imzaladığı atama emriyle Kağıthane'de bir ilköğretim okuluna tayin edildi. Ancak kendisinin okulda ve dışarda herhangi bir siyasi çalışmasının olmadığını savunan Vural ise bu atamaya karşı hukuk mücadelesine başladı. 12 Eylül ihtilali döneminde 90 gün gözaltında tutulduğunu belirten Vural, atamasının bu gözaltı kaydı yüzünden yapıldığını belirterek atamanın hukuksuz olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Soruşturma sürecinde okulda takibata uğradığını, telefonlarının dinlenildiğini iddia eden ve yaptığı özel telefon görüşmelerinin içeriğinin öğretmenler tarafından kendisine iletilerek psikolojisinin bozulmaya çalışıldığını belirten Vural, atama işleminin iptal edilmesini istedi.

6 YILLIK MÜCADELEYİ KAZANDI

Ancak 6. İdare Mahkemesi'nin aleyhinde karar vermesi üzerine Çetin Vural temyiz davası açtı. Vural'ın temyiz başvurunu görüşen Danıştay İkinci İdare Mahkemesi, belkti de binlerce memura emsal teşkil edebilecek bir karara imza attı. Danıştay'ın kararında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 8. maddesi ile il memurlarının görev yerlerinin değiştirilmesi konusunda valilere verilen yetkinin devrinin mümkün olmadığı belirtilerek, bu yetkinin Vali Yardımcısı veya Vali Yardımcısı Vekili sıfatıyla İl Milli Eğitim Müdürü sıfatıyla kullanılmayacağına hükmetti. Danıştay'ın bu kararı üzerine dosyayı yeniden inceleyen İstanbul 6. İdare Mahkemesi ise atamanın yetki yönünden hukuka aykırı olduğunu belirterek, Nisan 2006'da öğretmen Çetin Vural'ın başka bir okula gönderilmesinin usulsüz olduğuna karar verdi.

  • İSTANBUL

    TAZMİNAT DAVASI AÇACAK

    Öğretmen Çetin Vural, başka bir okula gönderilmesinin usule aykırı olduğunun ortaya çıkmasının anlamlı olduğunu belirterek, ilgililer hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağını söyledi. Öte yandan Çetin Vural'ın atamasıyla ilgili olarak Danıştay tarafından verilen kararın, il içi ataması İl Müdürleri imzasıyla yapılan binlerce memuru ilgilendiriyor. Türk -Eğitim -Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, bugüne kadar öğretmenlerin büyük bölümünün il içi tayinlerinin İl Milli Eğitim Müdürü imzasıyla yapıldığını söyledi. Meslek hayatı boyunca böyle bir karara ilk kez şahit olduğunu ifade eden Özcan, binlerce memurun atamasının vali tarafından yapılmasının ise mümkün olmadığını kaydetti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi