T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Büyükelçiler dönüyor

Kanada ve Fransa'daki Ermeni yasaları yüzünden 'istişare' için Ankara'ya çağrılan Ottawa elçisi Erman ile Paris elçisi Korutürk'ün, 'daha sonra ortaya çıkabilecek olumsuz' gelişmeleri önlemek için görevlerine dönmelerine karar verildi

Duygu
Güvenç

Kanada Başbakanı'nın Ermeni soykırımını tanıması ve Fransa'da 'soykırım yoktur' diyene ceza verilmesini öngören yasa teklifi nedeniyle Ankara'ya çağrılan Ottawa Büyükelçisi Aydemir Erman ile Paris Büyükelçisi Osman Korutürk'ün 'daha sonra yaşanması muhtemel olumsuz gelişmelere müdahale edebilmeleri' için görev yerlerine dönmeleri kararlaştırıldı.

Soykırımın inkarını suç sayanlara cezayı öngören bir yasayı onaylamaya hazırlanan Fransa'ya karşı Ankara, "sonuna kadar mücadele etme" kararı aldı. Bu çerçevede, 18 Mayıs'ta yapılacak oylamanın nihai olmayacağı, parlamentoda yasa kabul edilse dahi yürürlüğe girmemesi için girişimlerin daha sonra da devam edeceği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı'nda dün Müsteşar Ali Tuygan başkanlığında Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Osman Korutürk, Kanada Büyükelçisi Aydemir Erman'ın katıldığı bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Osman Korutürk

MÜCADELEYE DEVAM

Toplantıda sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı sürdürülen mücadelenin devam etmesi, bu amaçla büyükelçilerin temsilinin, daha sonra gelişebilecek olumsuz gelişmeleri önlemede önemli olduğu vurgulandı. Bu çerçevede Paris Büyükelçisi Osman Korutürk ve Ottawa Büyükelçisi Aydemir Erman'ın görevlerine dönmeleri kararlaştırıldığı belirtildi. Korutürk, bu çerçevede yasanın Fransız Meclisi'nde kabul edilmemesi için çalışacak.

ERDOĞAN'DAN VİRÜS UYARISI

Aydemir Erman

Bu arada Başbakan Erdoğan, büyükelçiler Korutürk ve Erman ile biraraya geldi. Erdoğan, büyükelçiler ile son durumu değerlendirirken yapılacak faaliyetler konusunda da strateji belirlemeye çalıştı. Erdoğan büyükelçilerden 18 Mayıs'a kadar çabaların yoğunlaştırılmasını istedi. Erdoğan, Viyana'ya hareketinden önce yaptığı açıklamada ise iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi derinliğine vurgu yaparak, Fransa'nın soykırım tasarısı ile bu ilişkilere virüs sokma-yacağına inandıklarını söyledi.

Uzun vadeli değerlendirme

Yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye öncelikle yasanın senatoda kabul edilmemesi için çabalayacak. Fransa'da yasalaşma sürecinde, parlamentonun ardından senatonun onayı, daha sonra da tekrar ulusal meclisin onayı gerekiyor. Yasanın kabul edilmesi halinde de iptali için Anayasa Konseyi, Meclis Başkanı ve 60 parlamenterin imzası ile başlayacak süreç açık duruyor. Teklif her aşamayı geçerse Ankara, bu kez yasanın onaylanmayarak kadük kalmasını sağlamaya çalışacak.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi