T Ü R K İ Y E ' N İ N B İ R İ K İ M İ |
||
| G Ü N D E M | 12 MAYIS 2006 CUMA | ||
|
|
Antep fıstıklı Rum baklavası!
'AB tatlıları' kitapçığında baklavanın Rum tatlısı olarak yer alması, Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında kriz çıkardı. Baklavacılar Derneği, "Baklava padişah tatlısıdır" derken, AK Partili Uzer ve Sarı, "Baklavayı Rum'a kaptırmayız" dedi. Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki sorunlara 'baklava' krizi de eklendi. Kıbrıs Rum yönetimindeki Avrupa Günü etkinliklerinde AB tatlılarının İngilizce tarifleri ülke bayraklarıyla birlikte bir kitapçık haline getirildi ve basına dağıtıldı. Kitapçıkta baklava Rum milli tatlısı olarak gösteriliyor. Rumlar geçtiğimiz yıl da 1.5 tonluk bir lokum yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş ve lokumu da milli tatlıları arasına katmıştı. Pilaki, cacık ve döner de iki ülkenin arasında milli yiyecek tartışmalarına yol açmıştı. YARIŞMA RESTİ Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Genel Başkanı Mehmet Yıldırım baklavanın halis muhlis Türk tatlısı olduğunu söyledi. Yıldırım, baklavanın Orta Asya kökenli bir tatlı olduğunu belirterek, "Fatih Sultan Mehmet'in Osmanlı sarayında baklava yaptırıp dağıttırdığını biliyoruz. Baklava bir padişah tatlısıdır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Bitlis beyinin köşkünde baklava yediğini anlatır" dedi. Yıldırım, "Onların kopte diye bir tatlıları var. Onların yaptığı baklava değil. Türk, Yunan ve Rumların katılacağı bir baklava yarışması yapalım. AB ülkelerinden başbakanlar ve en önemli gurmeler gelsin. Kim güzel yaparsa baklava onun adına tescil edilsin" dedi.
ONLARA KAPTIRMAYIZ AK Parti Gaziantep Miletvekili Mehmet Sarı, "Baklava has ve has Antep tatlısıdır. Baklavayı kesinlikle Rumlara kaptırmayız" dedi. AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer ise, "Bu tür yanlış şeyler oluyor. Döner kebabta da aynı şey oldu. Siz ilgilenmeyince birileri sizin değerlerinize sahip çıkıyor. Baklavanın Rum milli tatlısı olarak ilan edilmesi vahim bir durumdur. Yunan ve Rum kültürü ile uzaktan yakından alakası yoktur. Hukuki yollardan her türlü girişimi yaparız" diye konuştu.
Baklava kursu vermiştik Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, baklavanın Rumların ''milli tatlısı'' olarak tanıtılmasına tepki göstererek, GSO olarak bir yıl önce Türk Patent Enstitüsü'ne baklavanın yöresel ve coğrafi özellikleri kapsamında tescilini almak için başvurduklarını ve çok kısa süre sonra ulusal ve uluslararası tescilini GSO'nun alacağını bildirdi. Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü de, bir grup Rum baklavacıya kurs verdiklerini hatırlatarak, İstanbul'a gelen Yunanlı ve Rumların mutlaka dükkanlarına uğrayıp baklava aldıklarını ifade etti. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım da, baklavanın Orta Asya'dan Türkler tarafından getirildiğini söyledi.
|
![]()
|
|
Ana Sayfa |
Gündem |
Politika |
Ekonomi |
Dünya |
Aktüel |
Spor |
Yazarlar Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın |
| Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi |